Τι προβλέπει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση
Ιστορική μέρα για την Ελλάδα αυτή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Μια συμφωνία καταρχάς θετική, αλλά με κάποια γκρίζα σημεία που θέλουν διευκρινίσεις για να μην αποτελέσουν στο μέλλον εστίες προβλημάτων για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η συμφωνία είναι θετική γιατί ουσιαστικά «κόβει» στη μέση την υποτιθέμενη τουρκολιβυκή ΑΟΖ και επαναφέρει τη λογική στην ανατολική Μεσόγειο.
Η οριοθέτηση αυτή είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο και αφορά το δυτικό τμήμα των ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Η συμφωνία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προβλέπει, αντί για τη μέση γραμμή (50% για τις δύο πλευρές), 55% για την Αίγυπτο και 45% για την Ελλάδα!
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική απαίτηση του Καΐρου ήταν η αναλογία να είναι 60% προς 40% και το 55% προς 45% είναι η ελληνική αντιπρόταση! Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζεται επήρεια 90% στην Κρήτη. Μειωμένη μεν επήρεια στην Κρήτη, αλλά μένει να γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για να βγουν τα τελικά συμπεράσματα.
Στην επαναφορά της νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαιρέτισε τη συμφωνία από τη Χάλκη όπου βρισκόταν: «Μία συμφωνία καθ’ όλα νόμιμη που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με τη συμφωνία αυτή η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της. Επίσης, η Ελλάδα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης, κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, ενώ δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. Είναι μία συμφωνία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.
Υποδειγματική χαρακτήρισε τη συμφωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Σέβεται, επίσης, τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μία συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών γειτονικών χωρών που σέβονται την Ιστορία τους. Είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης. Μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή: στον κάλαθο των αχρήστων».
Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, η συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και είναι ένα δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές. Ο κ. Δένδιας έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία, καλώντας «όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας αυτής που υπογράψαμε σήμερα και της αντίστοιχης που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες με την Ιταλία. Το Διεθνές Δίκαιο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα, αλλά πρέπει να γίνεται σεβαστό στο σύνολό του. Όχι να εφαρμόζεται επιλεκτικά και να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν».
Άκυρο το τουρκολιβυκό σύμφωνο
Στον χάρτη που κυκλοφόρησε από διπλωματικές πηγές αποτυπώνεται η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Πριν δούμε ακριβώς τι κερδίζουμε από τη συμφωνία, στον χάρτη επιβεβαιώνεται ότι το επίμαχο κομμάτι της ελληνοτουρκικής διένεξης, αλλά και πηγή διαφωνίας με την Αίγυπτο, αν δηλαδή το Καστελόριζο έχει δικαιώματα επήρειας σε ΑΟΖ, έμεινε εκτός της συμφωνίας με την Αίγυπτο για χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, στον χάρτη φαίνεται ότι η οριοθέτηση έγινε προς ανατολικά μέχρι λίγο πριν τον 27ο Μεσημβρινό (59’ 02. 00’’), καλύπτοντας μόνο τη μισή Ρόδο, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν θα έπρεπε να αφεθεί εκτός αυτής της πρώτης φάσης οριοθέτησης μόνο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ενώ προς δυτικά η οριοθετημένη περιοχή φθάνει στον 26ο Μεσημβρινό. Άρα, είναι εμφανές ότι η σημερινή συμφωνία περιλαμβάνει ένα τμήμα μόνον, της διευθέτησης των δύο χωρών και πιο συγκεκριμένα το τμήμα νοτίως του άξονα Ρόδου – Κρήτης και όχι το νευραλγικό της ΝΑ Μεσογείου.
Πάμε τώρα στα κέρδη. Στον χάρτη με τη διακεκομμένη γραμμή είναι η ψευδεπίγραφη ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης, ενώ οι δύο κόκκινες γραμμές αποτυπώνουν την οριοθέτηση Ελλάδας – Αιγύπτου. Γίνεται φανερό ότι στην ουσία καταργείται το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αν φυσικά πλέον πρωτοκολληθεί και στον ΟΗΕ. Η μπλε γραμμή είναι τα όρια μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και η κόκκινη γραμμή είναι το παράνομο σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.