Οι Γερμανοί ξανάρχονται επιβάλλοντας τον «διάλογο»

Γιατί το Βερολίνο επιθυμεί να οδηγήσει στο τραπέζι Ελλάδα – Τουρκία και ποια είναι τα οφέλη που θέλει να αποκομίσει

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν όλοι όσα διαδραματίζονται στο Αιγαίο, με τους στόλους Ελλάδας – Τουρκίας να είναι απέναντι σε μια επικίνδυνη διελκυστίνδα που οδηγεί ολοταχώς στον διάλογο. Σε έναν διάλογο, έτσι όπως τον θέλουν και τον έχουν σχεδιάσει οι Γερμανοί. «Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά «αντιθέτως, θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνον εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Αυτή είναι θέληση ή και η ελπίδα της Γερμανίας. Να μην υπάρξει κλιμάκωση σε αυτήν την ισορροπία τρόμου που βρίσκεται σε εξέλιξη τις δύο τελευταίες ημέρες και να μην έχουμε ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο θα οδηγήσει τις δύο χώρες σε επικίνδυνες ατραπούς, πληγώνοντας το κύρος της Γερμανίας ως προεδρεύουσας της Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι εάν υπάρξει θερμό επεισόδιο μέχρι τις 2 Αυγούστου, που είναι σε ισχύ η NAVTEX της Τουρκίας, αυτό δεν θα είναι του μεγέθους των Ιμίων, καθώς όλοι βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η Γερμανία είναι αυτή η οποία έχει φέρει στο τραπέζι του διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία, με τη μεσολάβησή της στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν, την οποία ακολούθησαν η τριμερής των συμβούλων στο Βερολίνο και η επίσκεψη Μάας στην Αθήνα, αφού είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Τσαβούσογλου. Στη λογική αυτή και η επικοινωνία Μέρκελ με Μητσοτάκη και Ερντογάν το βράδυ της Τρίτης, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι κινήσεις των δύο στόλων Ελλάδας και Τουρκίας. Η παρέμβαση αυτή χρησιμοποιήθηκε από τον γερμανικό Τύπο με διθυράμβους για τη Μέρκελ, η οποία, όπως έγραψαν οι Γερμανοί, με τη μεσολάβησή της απέτρεψε θερμό επεισόδιο.

Η Γερμανία είναι αυτή που ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση στην ελληνοτουρκική κρίση και προωθεί τον διάλογο, αλλά αποφεύγει τη σκληρή στάση απέναντι στον Ερντογάν και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, «η ανησυχία είναι δικαιολογημένη έπειτα από την έκδοση της τουρκικής NAVTEX. Αλλά η τουρκική ηγεσία δημιουργεί κλίμα επικείμενης σύγκρουσης για λόγους ψυχολογικού επηρεασμού των πολιτών και των αποφάσεων της ελληνικής ηγεσίας. Το Βερολίνο αποφεύγει να συγκρατήσει με αυστηρούς τόνους την Άγκυρα, έχοντας τεράστιες παραγγελίες υποβρυχίων και άλλων όπλων από την Τουρκία, ενώ αντίθετα το Παρίσι είναι σαφώς ενοχλημένο από την τουρκική προκλητικότητα και ειδικά από την παρουσία της Άγκυρας στη Λιβύη».

Υπέρ του διαλόγου τάχθηκε, ακόμη μία φορά, σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά, όπως είπε, «υπό απειλή διάλογος δεν γίνεται».

Στις διπλωματικές προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση εντάσσεται και η χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπό αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός συναντά σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς. Σήμερα, έπειτα από την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, ενώ θα έπρεπε να τους ενημερώσει από την πρώτη στιγμή, το θέμα του διαλόγου και οι εγγυήσεις περί διαμεσολάβησης της Γερμανίας θα είναι στο τραπέζι της ενημέρωσης στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που αρχίζουν με τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζουν με τη Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γιάνη Βαρουφάκη και τελειώνουν αύριο με τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Πανηγυρίζει η «Bild»: Η Μέρκελ έσωσε την Ελλάδα

Λίγες ώρες μετά τις τουρκικές προκλήσεις, που για λίγο δεν πυροδότησαν θερμό επεισόδιο, ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα, αλλά και ένα… μυστηριώδες τηλεφώνημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε κυρίως η τοποθέτηση της Κομισιόν διά στόματος της εκπροσώπου Ναμπίλα Μασραλί, η οποία προκάλεσε προβληματισμό αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων.

Η Κομισιόν έδειξε έμμεσα να αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, η οποία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καλώντας τη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση του θέματος. Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα σχετικά με την ανακοίνωση της Τουρκίας για νέα NAVTEX, δήλωσε ότι η Άγκυρα «στέλνει λάθος μήνυμα» και «δεν βοηθά». Η Μασραλί τόνισε ότι «η Τουρκία ως υποψήφια χώρα χρειάζεται να δεσμευτεί ξεκάθαρα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και αναφορικά με την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο».

Σε μια αντιστοίχως χλιαρή ανακοίνωση προχώρησε και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Δεν επιθυμούμε καμία κλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά αντιθέτως θέλουμε να υπάρχει συνετός διάλογος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστοφερ Μπούργκερ, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας από την Αθήνα ότι «θέλουμε πρόοδο στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά αυτή είναι δυνατή μόνον εφόσον η Άγκυρα εγκαταλείψει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο».

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί τηλεφωνικής συνομιλίας της Μέρκελ με τον Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες, όπως τι συζητήθηκε για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου.

Την εν λόγω πληροφορία διατεινόταν χθες πως έχει η «Bild» σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Μέρκελ σταματά στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων», αποφεύγοντας ωστόσο να παραθέσει οποιοδήποτε στοιχείο που να στηρίζει τον ισχυρισμό της επικεφαλίδας. Αντίθετα, ο υπόλοιπος γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε με περισσότερη σοβαρότητα στον κίνδυνο κλιμάκωσης της διαμάχης Ελλάδας – Τουρκίας για τα ενεργειακά αποθέματα, κάνοντας λόγο για «μνήμες Ιμίων».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα