Ημέρα θλίψης στη Βουλή! Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. στέλνουν στο ειδικό Δικαστήριο τον πρώην υπουργό χωρίς στοιχεία
Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου καθίζουν με το έτσι θέλω τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ., που αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού σε πείσμα της κραυγαλέας έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων εις βάρος του.
Η μυστική ψηφοφορία σημαδεύτηκε από τρεις πιθανές διαρροές, καθώς σε σύνολο 180 ψηφισάντων, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 177. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι τρεις βουλευτές, είτε από τη Ν.Δ. είτε από το ΚΙΝ.ΑΛ., αποφάσισαν να «κάψουν» επί τούτω την ψήφο τους, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έκαναν πράγματι λάθος.
Πάντως, άπαντες ψήφισαν συντεταγμένα, καθώς δεν υπήρξε διαφοροποίηση ως προς τα οκτώ αδικήματα.
Να σημειωθεί ότι τα δύο κόμματα έμειναν μόνα και έρημα στη μυστική ψηφοφορία, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αιφνιδιάζει, αποχωρώντας την τελευταία στιγμή από τη συνεδρίαση, ενώ το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 είχαν ανακοινώσει από νωρίς ότι θα απόσχουν της ψηφοφορίας.
Η συζήτηση στιγματίστηκε από τη «σκηνική απουσία», όπως σχολίαζαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, ο οποίος και αυτή τη φορά επέλεξε να μην παρευρεθεί. Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη σχολιάστηκε αρνητικά, ειδικά λόγω της κρίσιμης εθνικά συγκυρίας, στη σκιά της οποίας διεξήχθη η μαραθώνια συζήτηση.
Εν μέσω των συνθηκών όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας, οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και οι βουλευτές, έκαναν πλείστες σχετικές αναφορές, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλεί τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να ενημερώσει το Σώμα.
Όσο για την πολυαναμενόμενη παρέμβαση του αμετανόητου Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός προσέφυγε εκ νέου στις γνωστές απειλές, χτυπώντας μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προειδοποιώντας τον αναφορικά με τη στάση του στα εθνικά. Στη συζήτηση παρενέβη, ως αναμενόταν, και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, καταγγέλλοντας πως η δημοκρατία διολισθαίνει σε ένα αυταρχικό κράτος φασίζουσας νοοτροπίας και επισημαίνοντας ότι δεν βρέθηκε ούτε ένα ενοχοποιητικό στοιχείο.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η υπόθεσή του θα τραβήξει επί μακρόν, καθώς η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας είναι μόνο η αρχή. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα παραπεμφθεί αρχικά σε δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα εκδώσει απαλλακτικό ή παραπεμπτικό βούλευμα. Σε περίπτωση παραπομπής, ακολουθεί η συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, του οποίου οι εργασίες μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες.
Δ. Παπαγγελόπουλος: Στήνουν στο εκτελεστικό απόσπασμα Δικαιοσύνη και ελευθερία του Τύπου
«Μύδρους» εναντίον των κατηγόρων του εξαπέλυσε από το βήμα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποδομώντας έναν προς έναν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εκείνων που τον καθίζουν σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί της παραπομπής του στο Ειδικό Δικαστήριο, υποστήριξε πως η δημοκρατία διολισθαίνει σε ένα αυταρχικό κράτος φασίζουσας νοοτροπίας, επισημαίνοντας ότι παρά τους σχεδόν εννέα μήνες συνεδριάσεων της Προανακριτικής και συνεχών παραβιάσεων του Συντάγματος δεν βρέθηκε ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος κατήγγειλε ακόμα ότι η κυβέρνηση στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα τη Δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου, κατηγορώντας δημοσιογράφους επειδή απλώς έκαναν δημοσιογραφική έρευνα, αλλά και καταλύει τη διάκριση των εξουσιών. Μίλησε, μάλιστα, για προσπάθεια συγκάλυψης εκ μέρους της πλειοψηφίας των μεγάλων σκανδάλων και για νομιμοποίηση της μίζας, σχολιάζοντας με νόημα πως «δεν αποκλείεται ο λαός μας να μετατρέψει τη λέξη δημοκρατία σε μιζοκρατία και την ανάλογη μετατροπή και στο όνομα της παράταξής σας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος συνέδεσε την παραπομπή του και με την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, παρατηρώντας πως «κανένας τζούφιος θόρυβος δεν θα καλύψει τη φωνή του μουεζίνη στην Αγία Σοφία και τον θόρυβο των τουρκικών γεωτρύπανων στα χωρικά ύδατα που δεν θέλετε να ακουστούν», όπως σημείωσε, καταγγέλλοντας πως η Προανακριτική λειτούργησε σαν κατοχικό δικαστήριο εις βάρος του με ναζιστές δικαστές. Αναφερόμενος στην πρωτοφανή δίωξη που ασκήθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τη χαρακτήρισε «παράνομη», εξηγώντας ότι, παρόλο που όλες οι έρευνες για την κυρία Τουλουπάκη είχαν αρχειοθετηθεί, της ασκήθηκε δίωξη για να διευκολυνθεί η δική του δίωξη. Προχώρησε, μάλιστα, στην καταγγελία ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος παρήγγειλε την άσκηση δίωξης εναντίον της Ελένης Τουλουπάκη μέσω του πορίσματός του, εκβιάστηκε, σπεύδοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ενέδωσε σε αυτόν τον εκβιασμό.
«Έχει εκβιαστεί ο Ζαχαρής, δεν ξέρω αν υπέκυψε», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος, καταθέτοντας στα πρακτικά δημοσίευμα, το οποίο υπενθύμιζε στον κ. Ζαχαρή την εμπλοκή του σε «ροζ υπόθεση» στο παρελθόν.
Εν τω μεταξύ, μιλώντας για τη βασική του κατήγορο, πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου, σημείωσε ότι ψευδόρκησε συνειδητά ισχυριζόμενη ότι «εντελώς ξεδιάντροπα ισχυριζόταν ότι εμβάσματα στον άνδρα της τα κατασκεύασα εγώ και η κυρία Τουλουπάκη», ενώ, όπως αποδείχθηκε, ο ιατρός σύζυγός της έκανε υπερσυνταγογράφηση, με συνέπεια μεγάλη ζημία για το Δημόσιο. Από τα πύρινα βέλη του κ. Παπαγγελόπουλου δεν «γλίτωσε», ως αναμένετο, ούτε ο Ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, για τον οποίο σχολίασε, αναφερόμενος στην περιβόητη «κασέτα», πως «κάθε ομοιότητα Μιωνή με Τσατάνη και Τζένο εντελώς συμπτωματική».
Την ίδια ώρα μίλησε για «ανοησίες» Μιωνή, εξηγώντας για ακόμη μια φορά ότι απλώς ρώτησε στο περιβόητο ραντεβού στο Μαξίμου τι θα γίνει με τα δικαστικά έξοδα του εκδότη της «δημοκρατίας» Ιωάννη Φιλιππάκη, προσθέτοντας, μάλιστα, πως είναι γνωστή η τακτική του επιχειρηματία να προσφεύγει σε ξένα δικαστήρια για να γονατίσει όσους ασχολούνται μαζί του. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η εκτίμηση του τέως αναπληρωτή υπουργού ότι θα ακολουθήσουν και άλλες υποθέσεις πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως «οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου και Βασιλειάδη».