Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά την έξοδο τουρκικών πλοίων και του «Oruc Reis» για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα
Πολεμικός συναγερμός στο Αιγαίο, με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις να είναι όχι μόνο σε αυξημένη επιφυλακή, αλλά σε πολεμική ετοιμότητα, καθώς η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της, έχει αναπτύξει πλοία κοντά στα ελληνικά νησιά και έχει ανακοινώσει σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η πρεσβεία μας στην Άγκυρα προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, ενώ, όπως ενημερώνει το ελληνικό υπ. εξωτερικών, η Αθήνα έχει ενημερώσει ήδη Ε.Ε., ΝΑΤΟ, ΟΗΕ καθώς και τις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η κατάσταση που επικρατεί είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη, καθώς πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερα από 20 πολεμικά, τουρκικά πλοία, φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα να πλέουν στο Αιγαίο, προς τον Νότο και στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ετοιμότητα είχαν τεθεί ήδη από το πρωί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αμέσως μετά τον απόπλου 10 πολεμικών πλοίων των Τούρκων από τον ναύσταθμο του Ακσάζ. Ο συναγερμός αφορά πρωτίστως το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο στόλος μας έχει αποπλεύσει, ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες του προσωπικού που υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Το ίδιο γίνεται στον Εβρο και στις μονάδες των νησιών, που επίσης έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11, χθες το πρωί. Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX. Το σήμα του υδρογραφικού σταθμού Αττάλειας αναφέρει ότι το σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα βγει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια με την κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, για σεισμολογικές έρευνες, από σήμερα 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου. Πάντως, μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το «Oruc Reis» ήταν ελλιμενισμένο στο λιμάνι της Αττάλειας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να πλεύσει προς το Καστελόριζο μέχρι το βράδυ.
Μετά την ανακοίνωση της NAVTEX, σήμανε συναγερμός στην ελληνική πλευρά, η οποία παρακολουθούσε με ψυχραιμία τις προκλητικές κινήσεις των Τούρκων, οι οποίοι όμως δεν σταμάτησαν στην ανακοίνωση. Λίγη ώρα αργότερα, παρατηρείται αυξημένη κίνηση στη βάση Ακσάζ και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερες ναυτικές μονάδες των Τούρκων που κατευθύνονται προς το Καστελόριζο. Οι γείτονες κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους και στην περιοχή του Καστελόριζου, το μεσημέρι, καταγράφονται σκληρές αερομαχίες. Ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14.23 στη νήσο Στρογγύλη και Μεγίστη στα 12.500 πόδια.
Η Αθήνα είναι έτοιμη για την ανάφλεξη μιας γενικής κρίσης στην ανατολική Μεσόγειο ακόμα και για την περίοδο πριν από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα σημειώνονται ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να επιταχύνει έτι περαιτέρω τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Η ανάκληση των αδειών του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού είναι το πρώτο βήμα και ο απόπλους του στόλου για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι το δεύτερο βήμα. Σε αυξημένη επιφυλακή και πολεμική ετοιμότητα και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, ενώ και οι Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και οι βατραχάνθρωποι κατευθύνονται στα ελληνικά νησιά. Καθώς οι πληροφορίες για τις κινήσεις των Τούρκων συνεχίζονται, τον δρόμο της επιστροφής εσπευσμένα, από την Κύπρο όπου πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη, παίρνουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ από τη Mεγαλόνησο: «Φιλοδοξούμε να κυριαρχήσουμε, αν και όποτε απαιτηθεί, σε ξηρά, αέρα και θάλασσα».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα.
Από την Αθήνα δεν είχε περάσει απαρατήρητη μια τουρκική κινητικότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κυρίως ανατολικά της Ρόδου, με αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό να διεξάγει τις δικές του ασκήσεις στο Μυρτώο Πέλαγος και δυτικά των Κυθήρων.
O υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικά το απόγευμα με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Εσπερ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Ελληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Παρέμβαση της Ουάσινγκτον που μιλά για «αμφισβητούμενα ύδατα»
Κερκόπορτα στον Ερντογάν άνοιξε η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που ναι μεν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να βάλει τέλος στα σχέδιά του για ερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα». «Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές Αρχές να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε.
Παραλήρημα Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε άδεια για τις έρευνές μας!
Την ώρα που τύμπανα πολέμου ηχούσαν στο Αιγαίο και σήμαινε συναγερμός για την τουρκική NAVTEX, με την οποία αναγγέλθηκαν «σεισμικές έρευνες» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος πρόεδρος προχωρούσε σε νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τον απολογισμό των δύο ετών της διακυβέρνησής του μετά και τις συνταγματικές αλλαγές που τον έκαναν από πρόεδρο «σουλτάνο».
«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανά μας. Ο,τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό κάναμε βήματα και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο» είπε. Λίγο νωρίτερα, είχε δηλώσει πως η Τουρκία έχει αποδείξει έως σήμερα πως δεν εποφθαλμιά τα εδάφη και την κυριαρχία κανενός, ιδίως επί των φυσικών πηγών ενέργειας. Μάλιστα, ξαναγράφοντας την ιστορία κατά το συμφερότερο -και «ξεχνώντας» τις σφαγές των Αρμενίων και των Ποντίων- δεν δίστασε να πει πως η Τουρκία συγκαταλέγεται στις σπάνιες περιπτώσεις χωρών που δεν έχουν αποικήσει ή προχωρήσει σε μαζικές σφαγές στο παρελθόν.
«Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που διεκδικεί τα δικαιώματά της χωρίς να σφετερίζεται το δικαίωμα κανενός» υποστήριξε. «Παρά τις ανηθικότητες που αντιμετωπίζουμε, δεν θα αλλάξουμε την κατεύθυνση που μας έχει υποδείξει η πίστη και η ιστορία μας» είπε, σε ένα κρεσέντο εθνικιστικού φρονήματος, για να καταλήξει υπεραμυνόμενος της αναθεώρησης του Συντάγματος που του έδωσε υπερεξουσίες, πως η Τουρκία λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά και εύρυθμα στις περιόδους κρίσης έκτοτε και πως πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μόνη συνταγματική μεταρρύθμιση που «έγινε απευθείας από τον λαό»!