Aναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την παρέμβαση του εισαγγελέα πυροδοτούν οι αποκαλύψεις-σοκ του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιου για παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις και απειλές που φέρεται ότι δέχθηκε με στόχο τη συγκάλυψη των ευθυνών γύρω από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.
Οι καταγγελίες του πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής, που είχε αναλάβει να συντάξει το πόρισμα για τον πύρινο εφιάλτη που στοίχισε τη ζωή 102 ανθρώπων, αποτελούν πλέον αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης. Η έρευνα διατάχθηκε αυτεπαγγέλτως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», αλλά και με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε ο καταγγέλλων αξιωματικός, στην οποία περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις πιέσεις που φέρεται ότι δέχθηκε για να αποκρύψει την αλήθεια και να διενεργήσει πλημμελή έρευνα για την ολέθρια πυρκαγιά.
Ο πραγματογνώμονας στη μήνυσή του στρέφεται κατά του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου και κατά παντός άλλου υπευθύνου για το αδίκημα της απόπειρας παράνομης βίας, παραθέτοντας αυτούσια αποσπάσματα από τους ηχογραφημένους διαλόγους του με τον τότε αρχηγό του Π.Σ.
«Μοναδική επιδίωξή του ήταν ο εξαναγκασμός μου (…) διά απειλών και παράνομων πράξεων να συντάξω και να υποβάλω ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών Αρχών ψεύδη πραγματογνωμοσύνη» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Λιότσιος, περιγράφοντας ωστόσο και άλλα διαπραχθέντα αδικήματα, όπως κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη μήνυσή του ο αξιωματικός, ο μηνυόμενος φτάνει στο σημείο να κάνει λόγο ακόμα και για «κατασκευή» ποινικών ευθυνών σε βάρος του πραγματογνώμονα σε περίπτωση που δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς του. «Θάψ’ τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, μη δείξεις ονόματα, φτιάχτα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα, και μη γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… Θες καμία δυσμενή;» είναι, μεταξύ άλλων, τα λόγια που «καίνε» το τότε υψηλόβαθμο στέλεχος.
Τη διεξαγωγή της προκαταρκτικής έρευνας με βάση την επίμαχη μήνυση θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Νικόλαος Αντωναράκος, ωστόσο ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής φέρεται ότι είχε καταθέσει το στικάκι με την ηχογραφημένη συνομιλία του με τον κ. Ματθαιόπουλο, από τον περασμένο Μάρτιο, τόσο στην Εισαγγελία όσο και στον ανακριτή.
Ο Δημήτρης Λιότσιος, άλλωστε, είχε δώσει και κατάθεση στον δικαστικό λειτουργό που διεξάγει την κυρία ανάκριση για τη φονική πυρκαγιά, χωρίς ωστόσο εκείνος, σύμφωνα με πληροφορίες, να συμπεριλάβει το περιεχόμενό της στον φάκελο που διαβίβασε στον αρμόδιο εισαγγελέα ζητώντας τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Το αίτημα για συμπληρωματική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά στελεχών της Πυροσβεστικής για έκθεση σε κίνδυνο απορρίφθηκε από την Εισαγγελία, καθώς δεν προέκυπτε δόλος των πυροσβεστών.
Πάντως, εισαγγελικές πηγές επεσήμαιναν πως ο πραγματογνώμονας δεν είχε κάνει καμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι, την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018, παρά μόνο 6 μήνες αργότερα. Συγκεκριμένα, μία ημέρα πριν από την άσκηση των ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά, κατήγγειλε σε μήνυση που κατέθεσε στην Εισαγγελία ότι είχε γίνει στόχος δολιοφθοράς.
Μηνύσεις δημάρχων για τις φωτιές σε Κύθηρα, Μάνη
«Φωτιές» ανάβει στη Μάνη και στα Κύθηρα το ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, η οποία παρέσυρε στον θάνατο 102 ανθρώπους, και την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών. Στο εν λόγω ντοκουμέντο, το οποίο έχει προκαλέσει αποτροπιασμό και έντονες πολιτικές αντιδράσεις, ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος εξηγεί, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα των δύο περιοχών, γιατί οι απειλές του προς τον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσο έχουν βάση.
Στο σοκαριστικό ηχητικό, το οποίο αποκάλυψε η «Καθημερινή» και οδήγησε στην παρέμβαση εισαγγελέα, ο κ. Ματθαιόπουλος ακούγεται να λέει χαρακτηριστικά πως «έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ.: αρχηγός της Πυροσβεστικής) και Βασιλειάδη (σ.σ.: υπαρχηγός της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια». Σε μια οργισμένη ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης, o οποίος είδε το νησί του να καίγεται τον Αύγουστο του 2017, κάνει λόγο για μια «κυνική ομολογία αίσχους, ντροπής, αηδίας, ανηθικότητας, βρομιάς, προμελετημένου εγκλήματος, σύστασης συμμορίας» .
Παράλληλα, επισημαίνει πως θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο κατά υπουργών, αρχηγών, επιτελαρχών και τονίζει πως «θα πάει κόσμος φυλακή για τα 32.000 στρέμματα που κάηκαν στο νησί. Για να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό που ζήσαμε. Για την Ελλάδα που δεν είναι αυτή που νομίζει ο Ματθαιόπουλος, είναι άλλη… Αυτή που θέλουμε εμείς!». Να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη σκέφτεται και ο δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο οποίος τον Ιούλιο του 2017 είδε τις περιοχές Κότρωνα και Σκούταρι να γίνονται στάχτη. «Είχα πει πως κάτι περίεργο συνέβαινε τότε, αλλά τι να το κάνεις, την πλήρωσαν για ακόμη μια φορά το δάσος και οι περιουσίες του κόσμου. Εμείς εξετάζουμε το θέμα που έχει προκύψει και θα δούμε πώς θα κινηθούμε» ανέφερε στο newsit.gr.
Ανασύροντας τις οδυνηρές μνήμες από εκείνες τις μαύρες ώρες, στη διάρκεια των οποίων σώθηκε από θαύμα από τις φλόγες που είχαν τυλίξει το αυτοκίνητό του, ο κ. Ανδρεάκος λέει πως «εκείνο που παρατήρησα εκείνη τη χρονιά από την πρώτη κιόλας στιγμή, από όπου περνούσα, έβλεπα παρατημένες σωλήνες της Πυροσβεστικής. Αυτό μου προξένησε μεγάλη εντύπωση, ενώ την επόμενη μέρα διαπίστωσα ότι υπήρχε κόντρα της Πυροσβεστικής με τον τότε υπουργό».
Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό! Ν.Δ.: «Έγκλημα συγκάλυψης»
Ψηλά διατηρεί η κυβέρνηση το θέμα των αποκαλύψεων για το Μάτι και επιχειρεί να «στριμώξει στα σχοινιά» τον ΣΥΡΙΖΑ. «Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και συνέχισε:
«Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου, και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων».
Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωσή της, σημείωνε: «Τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν είναι αντιπερισπασμός, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια εθνική τραγωδία για την οποία έχετε ευθύνη! Αφήστε, λοιπόν, τα πολλά λόγια κι απαντήστε ευθέως: Αν, όπως ισχυρίζεται η κυρία Γεροβασίλη, είναι ψέματα όσα λέει ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ματθαιόπουλος για άνωθεν πολιτικές εντολές συγκάλυψης, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του; Είναι το πρώτο που θα ανέμενε κανείς από κάποιον που θεωρεί ότι θίγεται και συκοφαντείται».
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «ανήκουστα πράγματα. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που τα έχουν κάνει δεν μπορούν να κοιμούνται τις νύχτες».
Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι ζητεί η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά: «Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι προκλητικοί και απαράδεκτοι. Χειρίστηκε τις τύχες μας χωρίς δημοκρατικό ήθος και χωρίς αίσθημα ευθύνης. Απέναντι σε αυτά, μοναδική αντιπολίτευση στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης κάνει το Κίνημα Αλλαγής, που λειτουργεί σαν ασπίδα για τη δημοκρατία και στήριγμα για την ελληνική κοινωνία».
Στο θέμα παρενέβη και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις τελευταίες αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «κλασικό ορισμό της παραβίασης του άρθρου 134 του Ποινικού Κώδικα περί εσχάτης προδοσίας».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, «ώστε να αποδοθούν οι ποινικές ευθύνες σε όσους εμπλέκονται, όπως θα γινόταν για κάθε Ελληνα πολίτη, για κάθε δημόσιο λειτουργό».
Για «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» μίλησε η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου «γιατί μπορεί ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί πόσο ανυπεράσπιστος από τους αρμοδίους και εγκαταλειμμένος υπήρξε την κρίσιμη περίοδο».
Κουμουνδούρου: «Ο Μητσοτάκης αναβάθμισε τον τότε επικεφαλής»
«Η Ν.Δ. προσπαθεί για ακόμα μία φορά να εκμεταλλευτεί την τραγωδία στο Μάτι για να προαγάγει τη δική της πολιτική ατζέντα των ψεμάτων και της λάσπης» υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την υπόθεση «Μάτι». Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι «επιλέγει, επιχειρώντας μια χυδαία σπέκουλα στον ανθρώπινο πόνο, να το κάνει αυτό τη μέρα ακριβώς που οι άνθρωποι της περιοχής, αλλά και όλοι οι Ελληνες κάνουν μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την Κουμουνδούρου, «την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη, από τη Σύνοδο του ΟΗΕ, μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι, επίσης, αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε γ.γ. τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας» καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, που στη συνέχεια επανήλθε, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων: «Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά;
Γιατί έκανε γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Τσουβάλα, τον οποίο ως αντιπολίτευση κατηγορούσε για τις ευθύνες του για το Μάτι και τον οποίο είχε αποπέμψει ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός ακριβώς για αυτές τις ευθύνες; Γιατί αναβάθμισε σε υποστράτηγο της Πυροσβεστικής τον επιχειρησιακό επικεφαλής στο Μάτι, τον οποίο επίσης είχε καταγγείλει με σφοδρότητα όταν ήταν στην αντιπολίτευση; Οφείλει, επιτέλους, να απαντήσει».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, τόνισε πως «ο θεσμικός εκφυλισμός στον έναν χρόνο διακυβέρνησης της Ν.Δ. είναι πρωτοφανής. Επιστρέφουμε στο αυταρχικό “μονοκομματικό” κράτος των δεκαετιών του ’50 και του ’60».
Γεροβασίλη στη «δημοκρατία»: Ποτέ δεν ασχολήθηκα με τις έρευνες
Συνέντευξη στον Νίκο Μερτζάνη
«Δεν γνώριζα κανέναν από τους δύο που ακούγονται στην καταγεγραμμένη συνομιλία, πόσο μάλλον να ζητήσω οτιδήποτε από αυτούς» απάντησε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία».
Η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. χρησιμοποιεί για μια ακόμη φορά μεθόδους οι οποίες συνιστούν θεσμική εκτροπή, με σκοπό να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα προβλήματα που την απασχολούν και να καλύψει τις απανωτές της αποτυχίες στην οικονομία και στα εθνικά θέματα.
Γιατί μήνυση και εξώδικο στην εφημερίδα, και όχι κατευθείαν στον αρχηγό της Πυροσβεστικής και στον πραγματογνώμονα;
«Προχώρησα σε μήνυση κατά της “Καθημερινής” και κατά παντός υπευθύνου, δηλαδή και κατά των δύο που αναφέρουν το όνομά μου και κατά όποιου με έχει στοχοποιήσει και προσπαθεί την πολιτική μου εξόντωση. Αρα, η μήνυση που κατέθεσα τους αφορά όλους».
Η συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν εν γνώσει σας;
«Αυτή η συνομιλία καταγράφηκε, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, στις 17 Σεπτεμβρίου 2018. Εγώ ορκίστηκα υπουργός Προστασίας του Πολίτη τέλη Αυγούστου και ουσιαστικά ανέλαβα το υπουργείο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μόλις ανέλαβα ασχολήθηκα με τη ΔΕΘ – ούτε είχα προλάβει να γνωρίσω τους αρχηγούς των Σωμάτων Ασφαλείας, πόσο μάλλον να τους πάρω τηλέφωνο και να ζητήσω αυτά που γράφτηκαν. Μόλις απλά είχα συστηθεί τυπικά στο Σώμα. Δεν τους γνώριζα. Και αυτό κατά τη διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής. Είχα αναλάβει, αλλά δεν ασχολήθηκα με κανένα θέμα λόγω ΔΕΘ».
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας και αφού είχατε συστηθεί κανονικά, ρωτήσατε τον αρχηγό της Πυροσβεστικής για την πορεία των ερευνών της φωτιάς στο Μάτι;
«Ουδέποτε ασχολήθηκα με τις έρευνες αυτές. Άλλωστε, η άποψή μου ήταν πάντα ότι πρέπει να προχωρήσει η Δικαιοσύνη και να δικαιωθούν οι οικογένειες των 102 νεκρών, αλλά και οι τραυματίες με τις οικογένειές τους και όλοι αυτοί που έχασαν τις περιουσίες τους από τη φωτιά στο Μάτι. Πάντως, ακόμη και μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου δεν ασχολήθηκα με το Μάτι. Δεν ήταν δικό μου θέμα. Η υπόθεση είχε πάει στη Δικαιοσύνη και δεν ήταν δική μου δουλειά».
Για την έρευνα του πραγματογνώμονα είχατε ενημέρωση;
«Δεν ενημερωνόμουν για τις έρευνες. Ποτέ δεν είχα ενημέρωση για τις έρευνες. Ο πραγματογνώμονας ήταν ανεξάρτητος, είχε διοριστεί από την Εισαγγελία για να κάνει τη δουλειά του. Εγώ δεν είχα καμιά σχέση μαζί του, ούτε και το υπουργείο. Ηταν ανεξάρτητος πραγματογνώμονας. Το θέμα είναι στη Δικαιοσύνη και το ζητούμενο είναι η δικαίωση των οικογενειών των νεκρών».
Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι αυτή η καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας περίπου δύο χρόνια ύστερα από την ημέρα που κατεγράφη;
«Αποδεικνύεται ότι και επί των ημερών μας είχε στηθεί ένα τεράστιο σύστημα παρακολουθήσεων ακόμη και υπουργών. Είχε στηθεί ένα παρακράτος, το οποίο ήταν της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη. Σήμερα παίζει το παιχνίδι των παρακολουθήσεων, το οποίο αποτελεί θεσμικό πρόβλημα για τη δημοκρατία. Μπροστά στα αδιέξοδα που έχει η πολιτική του στα εθνικά, στην οικονομία, στον τουρισμό, στην Υγεία, χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν τους βγήκε το αφήγημα της σκευωρίας με τον Παπαγγελόπουλο – βλέπουμε να διώκονται οι δικαστές που αποκάλυψαν και ερεύνησαν το σκάνδαλο, και να προάγονται αυτοί που είναι εγκαλούμενοι».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος και η Ελληνική Λύση θα καταθέσουν πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Μάτι. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
«Δεν με εκπλήσσει. Κοιτάξτε, δεν ξέρω μέχρι πού θα το φτάσουν, μέχρι πού θα το πάνε. Μην ξεχνάμε την αριστερή παρένθεση, το plan A ήταν η αριστερή παρένθεση – δεν τους βγήκε. Το plan B ήταν, όπως είπε κι ο Βορίδης, να εξαφανίσουν την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους βγήκε, γιατί πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ 32% στις εκλογές. Τώρα πήγαν στο plan C. Χρησιμοποιούν κάθε παρακρατική και μαφιόζικη μέθοδο για να επιτεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα στελέχη του και να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο».
Εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα καταφέρετε να πείσετε ότι λέτε την αλήθεια;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντήσει με την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων που απασχολούν τον κόσμο και θα προσπαθήσει να πείσει τους Ελληνες για την ορθότητα όσων λέει».
Το καθήκον του δημοσιογράφου
Διέπραξε σοβαρό λάθος η κυρία Γεροβασίλη, τόσο με το εξώδικο όσο και με τη μήνυσή της κατά της «Καθημερινής». Εφόσον ισχύουν όσα υποστηρίζει (ότι δεν άσκησε καμία πίεση και δεν ενεπλάκη στις έρευνες), θα έπρεπε να συγχαρεί τους δημοσιογράφους που έφεραν στο φως τους διαλόγους της ντροπής και της… άνοιξαν τα μάτια! Εξαιτίας τους έμαθε ποιοι χρησιμοποιούσαν το όνομά της δολίως. Ας πάψει, επιτέλους, η στοχοποίηση του Τύπου και του δημοσιογραφικού κόσμου, όταν οι αποκαλύψεις δεν είναι βολικές για πολιτικούς και κόμματα.
Το ίδιο έχει συμβεί κατ’ επανάληψη και με τη «δημοκρατία», με αποκορύφωμα τις αποκαλύψεις μας για το σκάνδαλο Novartis. Τις ημέρες της τραγωδίας στο Μάτι, η «δημοκρατία», συνθέτοντας τα στοιχεία του ρεπορτάζ, έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή για «έγκλημα», «διαλυμένο κράτος» και για τον πραγματικό ηγέτη που αναζητείται για να τα αλλάξει όλα. Τότε, ορισμένοι μάς κατηγόρησαν για «φθηνή αντιπολίτευση»… Άλλοι, ότι ονειρευόμαστε εγκαθίδρυση «πονηρών» καθεστώτων. Τώρα, όλοι βλέπουν την αλήθεια. Αυτό το άθλιο κομματικό κράτος πρέπει να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί σε νέα θεμέλια. Δεν πάει άλλο! Θα βρεθεί πολιτικό κόμμα να το τολμήσει;
Δημήτρης Ριζούλης