Προσωπικό διάλογο με Ερντογάν άνοιξε για το Αιγαίο ο Μητσοτάκης. Τριμερής στο Βερολίνο την ώρα της πρόκλησης με την Αγία Σοφία
Τι συζητάμε με τους Τούρκους; Ποια είναι η ατζέντα της συζήτησης και ποιος την έβαλε στο τραπέζι; Ποιος μας κάλεσε σε διάλογο και υπό τη σκέπη ποιου ξεκίνησε; Γιατί δεχθήκαμε να πάμε σε διάλογο με τους Τούρκους δύο ημέρες μετά την ύβρι Ερντογάν, να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί; Γιατί οι Ελληνες ενημερώνονται από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και όχι από τον Ελληνα ΥΠΕΞ; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και άμεσα.
Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, και αποφάσισε να κάνει τη δήλωση-βόμβα, η οποία εκθέτει την ελληνική πλευρά και βάζει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: «Στην ανατολική Μεσόγειο είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συνεργασία με όλους, και σ’ αυτόν περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον Μητσοτάκη, ξεκινήσαμε έναν διάλογο. Όπως ξέρετε, ο πρέσβης και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνεργάτες μου από το υπουργείο μας ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποιήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Toυρκίας – Γερμανίας. Και ο κύριος Καλίν με κάλεσε από εκεί και με ενημέρωσε. Τελικά, αν υπάρχει θέληση, γίνεται διάλογος».
Έπειτα από αυτή τη δήλωση, ξαφνιάστηκαν οι πάντες στην Ελλάδα. Ακόμη και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για τον διάλογο με την Τουρκία. Αυτό φάνηκε από την αμηχανία με την οποία αντιμετώπισε την ερώτηση για το θέμα ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έδειξε και την ενόχλησή του είτε που δημοσιοποιήθηκε η συγκεκριμένη εξέλιξη είτε για το γεγονός ότι βρέθηκε και ο ίδιος σε δύσκολη θέση. Ο υπουργός Εξωτερικών έδινε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star και όταν ρωτήθηκε τι συνέβη στη Γερμανία, απάντησε αμήχανα ότι ο σωστός αποδέκτης θα έπρεπε να είναι ο Τσαβούσογλου.
Στη συνέχεια δεν «ήξερε» ποιος θα έπρεπε να ενημερώσει την ελληνική κοινή γνώμη: «Νομίζω έχουν βγει κυβερνητικές πηγές, διπλωματικές πηγές, το Μαξίμου (;) για το τι συνέβη» και συνέχισε με μεγαλύτερη σιγουριά: «Είναι αυτονόητο ότι η γερμανική προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά διευκρινίσεις απ’ όλες τις πλευρές και ευκταίο να υπάρχουν επαφές. Από εκεί και πέρα, όμως, αν η Τουρκία θέλει να το εμφανίσει ως διάλογο για να αποτινάξει την πιθανότητα των κυρώσεων σε βάρος της, θα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο».
Τα μηνύματα Δένδια μάλλον ήταν πιο ηχηρά προς το εσωτερικό παρά προς τα έξω και δείχνουν ότι στο επιτελικό κράτος υπάρχει τουλάχιστον ελλιπής επικοινωνία, η οποία προκαλεί τρόμο, γιατί μιλάμε για τα εθνικά μας θέματα.
Ο κ. Δένδιας πάντως είχε δίκιο, έπειτα από σιωπή που κράτησε αρκετές ώρες, μετά την ανακοίνωση-βόμβα Τσαβούσογλου, υπήρξε διαρροή από κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαίωναν την έναρξη του διαλόγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η συνάντηση ανάμεσα στον Ιμπραήμ Καλίν, τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας και τον εξ απορρήτων άνθρωπος του Ερντογάν, που επηρεάζει εν πολλοίς την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και την Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού, έγινε τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την απόφαση Ερντογάν, η κυρία Σουρανή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, βρισκόταν στο Βερολίνο για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής και ο Τούρκος σύμβουλος για τις προετοιμασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που έγινε επίσης τη Δευτέρα, αλλά στις Βρυξέλλες.
Οι Γερμανοί ήταν αυτοί που πρότειναν τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών. Όσο για την ατζέντα του διαλόγου, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ήταν όλα τα υπόλοιπα θέματα, εκτός από το Μεταναστευτικό και τις γεωτρήσεις που ετοιμάζει η Τουρκία.
Είναι εύλογο, πλέον, το ερώτημα: Τι συζήτησαν οι δύο σύμβουλοι; Και κάτι ακόμη: Στην τριμερή συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, όσα θέματα έριξε η κυρία Σουρανή, δηλαδή η ελληνική πλευρά, στο τραπέζι απορρίφθηκαν όλα από τον Τούρκο σύμβουλο του Ερντογάν.