Η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά από τη διοίκηση της ΕΤΕ να βάλει χωρίς χρονοτριβή πωλητήριο. Υπόγειες διεργασίες και ερωτήματα
Την άμεση πώληση ασημικών της χώρας, με πρώτο την Εθνική Ασφαλιστική, ζητά από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρώπης. Η DIGICOMP υποστηρίζει ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να σταματήσει άμεσα να χρονοτριβεί και να προχωρήσει στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στην επιστολή της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρει ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να πουλήσει τους μη τραπεζικούς της φορείς, όπως είχε δεσμευτεί, προκειμένου να λάβει εξασφάλιση και χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Το ζήτημα της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι μια παλιά ιστορία, με πολλές πονηρές πτυχές. Η Εθνική Τράπεζα, παρά τις πιέσεις, επιμένει τα τελευταία χρόνια με όλες τις κυβερνήσεις να διατηρεί την κερδοφόρα εταιρία, προφανώς για να καλύπτει τις διάφορες τρύπες στον ισολογισμό της. Όμως κι αυτή η πρακτική (παρότι μοιάζει να έχει λογική), είναι προβληματική με βάση τους κανόνες της Ε.Ε.
Πάντως, οι κακές γλώσσες της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση δεν δικαιολογείται μόνο για να καλύπτονται τα λογιστικά κενά. Ορισμένοι διακινούν πληροφορίες ότι η διοίκηση καθυστερεί «κλείνοντας το μάτι» στο fund της CVC, ώστε να μπορέσει να πουληθεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή από τη λογιστική της άξια (book value). Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, παρά τη χαμηλή προσφορά που έκανε η CVC πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, τώρα φαίνεται να προσπαθεί να ξανανοίξει την πόρτα στο συγκεκριμένο fund, το οποίο ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική για να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο υγείας που διαθέτει και δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθεί στην ασφαλιστική αγορά.
Επισήμως η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προ ήμερων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, γνωρίζοντας προφανώς ότι οποιοιδήποτε αίτημα παράτασης στη διαδικασία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη. Η κυβέρνηση, από την άλλη, φαίνεται προβληματισμένη και πιθανότατα (όπως σε όλα τα κρίσιμα θέματα) θα ακολουθήσει πιστά τις συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών (στη λογική του «καλού παιδιού» που έχει υιοθετήσει). Άρα αναμένεται να αγνοήσει τις υπόγειες διεργασίες για νέα καθυστέρηση έπειτα και από την επιστολή της DIGICOMP. Σε κάθε περίπτωση, στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στον κ. Μυλωνά στρέφονται όλα τα βλέμματα.
Εκτός αν τελικά επικρατήσει το εθνικό συμφέρον, προκειμένου να μην ξεπουληθεί μια κερδοφόρα εταιρία. Αυτό πάντως (που θα ήταν και το σωστό) μοιάζει απίθανο, με βάση τις ληστρικές δεσμεύσεις της χώρας μας επί των καταστροφικών Μνημονίων. Το κακό που έγινε μοιάζει απίθανο να αναστραφεί. Επομένως, τα ζητούμενα τώρα είναι η διαφάνεια και το υψηλότερο δυνατό τίμημα.