Πραγματικό σοκ προκαλούν αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατίας» για το αίτημα εμπόρων όπλων του Κατάρ, που συνεργάζονται με τουρκικές πολεμικές βιομηχανίες, να επισκεφθούν την Αθήνα και να έχουν επαφές υψηλού επιπέδου, αποσκοπώντας σε «επενδύσεις» άγνωστου χαρακτήρα και κατάληξης.
Η συγκυρία των σχεδιαζόμενων συνομιλιών είναι παραπάνω από κάκιστη και αδιανόητη. Επειδή όχι μόνον το κλίμα στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο είναι εκρηκτικό, αλλά και επειδή είναι γνωστότατη η βαθιά ανάμειξη του Κατάρ και της Τουρκίας στη Λιβύη, που στρέφεται ευθέως κατά της Ελλάδας με το γνωστό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες.
Το αίτημα επαφών, που είναι σε γνώση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) από την περασμένη εβδομάδα, έχει υποβληθεί από την καταριανή εταιρία Barzan Holdings, η οποία μεταξύ άλλων ελέγχει και το 49% της τουρκικής βιομηχανίας όπλων και οχημάτων BMC. H BMC εξαγόρασε στα τέλη του 2018 κρατικό εργοστάσιο αρμάτων μάχης της Τουρκίας, κατασκευάζει διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα και αναπτύσσει το νέο τανκ τύπου Altay. Η εταιρία διοικείται από τον επιχειρηματία Εθεμ Σαντσάκ, ο οποίος βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον του προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και είναι μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος AKP. Η υπόθεση της BCM έχει προκαλέσει σάλο και μέσα στην ίδια την Τουρκία, αφενός λόγω της ανάμειξης των συνεργατών του κ. Ερντογάν και αφετέρου λόγω της ταυτόχρονης αναθεώρησης της διμερούς συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με το Κατάρ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για πολλαπλασιασμό των κερδών όσων αναμειγνύονται στα εξοπλιστικά συμβόλαια.
Άλλο ένα εκπληκτικό στοιχείο της υπόθεσης είναι ότι η τριμελής αντιπροσωπία της Barzan Holdings, που ενδιαφέρεται για «μπίζνες» στην Ελλάδα (δύο εξ αυτών με υπηκοότητα Κατάρ και ένας με γαλλική υπηκοότητα), κινείται αποκλειστικά με ιδιωτικό αεροπλάνο τύπου Challenger 605.
Το αεροσκάφος, εκτός από τον αριθμό τουρκικού νηολογίου του (TC-SAB), φέρει υπερηφάνως και τη σημαία με την ημισέληνο για όσους πιθανώς θα είχαν αμφιβολίες για τις προτιμήσεις των Καταριανών εμπόρων όπλων ακόμα και όταν προσγειώνονται στο «Ελ. Βενιζέλος».