Τριγμοί από Προανακριτική, κονδύλια στα ΜΜΕ και ανασχηματισμό

Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ένας χρόνος από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. τον περασμένο Ιούλιο συμπληρώνεται σε λίγες ημέρες, αλλά όπως φαίνεται το πρώτο κεράκι δεν θα σβηστεί μέσα στο περιβάλλον που περίμεναν οι περισσότεροι. Η κυβέρνηση μπορεί σε όλες τις μετρήσεις να προηγείται μακράν του ημιθανούς δημοσκοπικά ΣΥΡΙΖΑ, που σε ορισμένες πέφτει πλέον και κάτω του 20%, αλλά τα προβλήματα που την απειλούν προέρχονται από τον ίδιο της τον εαυτό. Και οι ολέθριες σχέσεις που αναπτύσσονται έχουν τη δική της σφραγίδα…

«Πάμε καλά και αυτό φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις στις οποίες προηγούμαστε με 20%» υπερηφανευόταν τις προάλλες ο Άδωνις Γεωργιάδης, την ίδια ώρα όμως αποδεικνυόταν ότι η κατάσταση είναι τέτοια στο εσωτερικό της Ν.Δ. που ούτε στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του δεν ήταν εύκολο να προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και παρατηρήθηκε ο τραγέλαφος με τις αντιφατικές δηλώσεις των «συναρμόδιων» υπουργών, τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για «διορθωτικές δηλώσεις» από το Ισραήλ και τα πισωγυρίσματα που τελικά οδήγησαν στην αναβολή του εγχειρήματος. Από το Μέγαρο Μαξίμου λέγεται τώρα ότι θα αναζητηθεί ένας ακόμη πιο ουδέτερος χρόνος προκειμένου να παγώσει πρώτα η συζήτηση και ο πρωθυπουργός να επαναποκτήσει την ευχέρεια των κινήσεων που απώλεσε.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι ισορροπίες που συνεχίζουν να υπάρχουν σε επίπεδο κορυφής στη Ν.Δ. είναι τέτοιες που λειτουργούν αγκυλωτικά για τον κ. Μητσοτάκη. Ενώ με την υπεροχή που του έδωσε πέρυσι το εκλογικό αποτέλεσμα και τους συσχετισμούς στην κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια όλων των μηνών που ακολούθησαν θα έπρεπε τα χέρια του να είναι λυμένα, αποτελεί κοινό μυστικό ότι το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας δεν είναι -όπως τυπικά ορίζει και το Σύνταγμα- «προνόμιό» του. Πέρα από τα επιμέρους αγκάθια, η μεγαλύτερη δυσκολία ακούει στο όνομα Αντώνης Σαμαράς, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει μόνο ειδικούς λόγους να θέλει πρόσωπα δικής του επιρροής σε ορισμένους κρίσιμους υπουργικούς θώκους. Αυτό που ταυτόχρονα επιδιώκει είναι να διατηρήσει ή και να επαυξήσει το μερίδιο επιρροής του στην άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και διαθέτοντας ανά πάσα στιγμή την ισχύ για να επηρεάσει τις εξελίξεις. Μια πτυχή αυτής της επικίνδυνης ισορροπίας αφορά και την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, για την οποία οι αξιώσεις του κ. Σαμαρά οδήγησαν και στο γνωστό φιάσκο αυτών των ημερών για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Ορισμένοι θεωρούν ότι αυτό συνιστά μια ιδιόμορφη ομηρία από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού έναντι του κ. Μητσοτάκη, που ξεκίνησε από τις διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού στη Ν.Δ. τα τέλη του 2015 και συνεχίζεται έως σήμερα σε άλλη βάση. Για τον σημερινό πρωθυπουργό, πάντως, τα διλήμματα είναι πολλά ως προς την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και μια σαφή και πικρή γεύση πήρε μόλις ήρθε στην πράξη αντιμέτωπος με τα -μεγαλύτερα ή μικρότερα- βέτο για κάποιες από τις αλλαγές που ήθελε να κάνει. Ολο αυτό αρχίζει να εμπεριέχει το σπέρμα της αμφισβήτησης του imperium του κ. Μητσοτάκη και να μοιάζει με γόρδιο δεσμό, αλλά δίχως να είναι σαφές εάν μπορεί πλέον να τον κόψει ή εάν το κουβάρι θα μπερδεύεται ολοένα και περισσότερο.

Η αντανάκλαση στο εσωτερικό της κυβερνητικής πτέρυγας έρχεται από τους προβληματικούς χειρισμούς που σημειώνονται ιδιαίτερα το τελευταία διάστημα σε κρίσιμα θέματα. Ενώ μάλιστα στην υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, στη λήψη και την εξαγγελία μέτρων για τις οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες, στο Μεταναστευτικό αλλά και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες έναντι των τουρκικών απειλών η κυβέρνηση εμφανίζεται να τα πηγαίνει μέχρι στιγμής καλά, η μεγάλη ζημιά τροφοδοτείται από τον λεγόμενο αστάθμητο παράγοντα. Κι αυτός έχει κυρίως σχέση στην παρούσα συγκυρία με την υπόθεση των 20.000.000 ευρώ της διαφημιστικής καμπάνιας για τα μέτρα προστασίας από τον ιό που μοιράστηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα αυτό το κυβερνητικό επιτελείο έδειξε, αν μη τι άλλο, ότι όλα τα παθήματα του παρελθόντος, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις διαφορετικές κάθε φορά συνθήκες, για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης δεν έχουν γίνει μαθήματα. Η αλαζονική και καθεστωτική αντίληψη τηρήθηκε επειδή ακριβώς επικρατεί έως και σήμερα η αίσθηση ότι η Ν.Δ. βρίσκεται μόνη της μέσα στο γήπεδο χωρίς επικίνδυνο αντίπαλο ή αντιπάλους. Αποδεικνύεται, όμως, ότι αυτό αποτελεί ένα στρατηγικής σημασίας λάθος. Οχι μόνο γιατί έχει αποδειχθεί και ιστορικά με πάρα πολλές αφορμές ότι τα κάστρα πέφτουν (και) από μέσα, αλλά και διότι αυτοτροφοδοτείται η φθορά και απελευθερώνονται οι φυγόκεντρες τάσεις. Ήδη η κοινή γνώμη, ανεξάρτητα από το τι λέει η αντιπολίτευση και τους χρόνους που το λέει, παρακολουθεί να εξελίσσεται ένα σκάνδαλο σε πολλά επίπεδα: Πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και αξιακό.

Χορός εκατομμυρίων, ενώ η κοινωνία υποφέρει

Εκατομμύρια ευρώ χορεύουν προς διάφορες κατευθύνσεις με αδιαφανή τρόπο και με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που η ελληνική κοινωνία μετά τον μακρύ εγκλεισμό λόγω της καραντίνας τρομοκρατημένη εκ νέου καλείται να προετοιμαστεί πιθανότατα για ένα έστω και light μνημόνιο προκειμένου να λάβει η χώρα μας τα 32 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, την ίδια ώρα εκατομμύρια Ελληνες χρειάστηκε να επιβιώσουν για δύο μήνες με τα περίφημα «οκτακοσάρια» και «πεντακοσάρια», αρκετοί δεν τα έχουν πάρει πλήρως ακόμη, ενώ οι οιωνοί για την τουριστική περίοδο δυστυχώς και παρά τα μεγάλα λόγια κάθε άλλο παρά ευχάριστοι είναι.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, φθαρμένα από τις δικές τους περιόδους διακυβέρνησης, δεν διαθέτουν την αξιοπιστία για να πλήξουν την κυβέρνηση. Όπως δεν διαθέτουν στην πραγματικότητα και ουσιώδεις εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις, με αποτέλεσμα ο ρόλος τους να καταγράφεται ως συμπληρωματικός, ενώ ταυτόχρονα έχουν να διαχειριστούν και τη δική τους εσωστρέφεια. Η μυωπική αυτή προσέγγιση, που παραπέμπει και στη «θεωρία» του Αδ. Γεωργιάδη για τις δημοσκοπήσεις, παραγνωρίζει όμως το πρόβλημα πολιτικής νομιμοποίησης που αρχίζει να βιώνει και η παρούσα κυβέρνηση, ενδεχομένως μαζί με το υπόλοιπο κομματικό σύστημα. Αυτή η φθορά είναι ακόμη ισχυρότερη από τις κλασικού τύπου αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον ασκό του Αιόλου για μείζονες ανακατατάξεις και κοινωνικές διεργασίες…

Η κυβέρνηση σε… νευρική κρίση για τον ανασχηματισμό

Σ ε… αναστολή εργασίας έχει βρεθεί η μεγάλη πλειονότητα των υπουργών -και όχι μόνο αυτών- οι οποίοι, ζώντας καθένας τη δική του αγωνία, αναμένουν το πολυσυζητημένο νεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. Προσώρας όλοι μαδούν τη μαργαρίτα για να προβλέψουν τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο θα γίνουν οι «διορθωτικές αλλαγές», όπως τις χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Ισραήλ, ανάβοντας φωτιές και επισφραγίζοντας ουσιαστικά το «κατέβασμα των μολυβιών» από όλους τους ενδιαφερομένους. Και μπορεί η χώρα να καίγεται να ορθοποδήσει μετά την τρίμηνη αναστολή λειτουργίας της, όμως όταν κάποιος ξέρει ή έστω ακούγεται ότι είναι υπ’ ατμόν και μετράει αντίστροφα, το μόνο που δεν σκέφτεται -αν και θα όφειλε- είναι η παραγωγή εποικοδομητικού έργου για το κοινό καλό.

Από την άλλη, πολλοί είναι και οι δυνάμει υπουργοί που προέρχονται από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και, ενώ ήταν εξαφανισμένοι όλον τον προηγούμενο χρόνο, από την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και μετά, ξαφνικά έγιναν… υπερκινητικοί, αναζητώντας να εντυπωσιάσουν το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντάς του ότι είναι και αυτοί εδώ!

Από αυτή την κατάσταση δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι γκρίνιες, οι αλληλοαιχμές και ένας άτυπος εμφύλιος πόλεμος, σε παρασκηνιακό πάντα επίπεδο, με πολλούς να γίνονται «βασιλικότεροι του βασιλέως» και άλλους απλά να… σκάβουν τον λάκκο των συναδέλφων τους, πατώντας πάνω τους για να αναδειχθούν.

Η όλη εικόνα, πάντως, και η διαχείριση της υπόθεσης από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει με κωμωδία, καθώς ο ένας «άδειαζε» τον άλλον. Αρχικά βγήκε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που προανήγγειλε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μετά την 1η Ιουλίου, ακολούθως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον διέψευσε, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού, και μετά βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός να επιβεβαιώσει τις σχετικές προθέσεις του. Και ενώ οι διαρροές στη συνέχεια έλεγαν για άμεσες αλλαγές, ακόμη και εντός 48 ωρών, με νέες διαρροές το θέμα παραπέμφθηκε για αργότερα, αφού «ανασχηματισμός τις επόμενες εβδομάδες δεν θα γίνει». Τώρα, πόσο ακριβώς είναι οι επόμενες εβδομάδες δεν είναι απολύτως σαφές, ωστόσο, με τον ερχομό του Ιουλίου όλα πλέον θα είναι ανοιχτά, με φόντο και τα γενέθλια της κυβέρνησης στις 7 του μήνα.

Τον δικό του ρόλο στις αλλαγές των προσώπων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θέλει να παίξει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιθυμεί διακαώς οι δικοί του άνθρωποι όχι μόνο να μην αντικατασταθούν, αλλά να αναβαθμιστούν επιπλέον. Έτσι, σύμφωνα με ένα σενάριο, έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό, μέσω τρίτων, την παραμονή στην κυβέρνηση των Άδωνη Γεωργιάδη (χωρίς να «σπάσει» το υπουργείο του, όπως φημολογείται), Νότη Μηταράκη και Γιάννη Βρούτση, ενώ θα ήθελε και τη μετακίνηση της Νίκης Κεραμέως από το υπουργείο Παιδείας στο Δικαιοσύνης (στη θέση του Κώστα Τσιάρα), με το σκάνδαλο της Νοβάρτις να έχει ακόμα πολλά επεισόδια και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για την εξέλιξή του.

Και αυτά ενώ ο Γιάννης Βρούτσης, μετά τις ουκ ολίγες γκάφες που έχει κάνει μέσα σε τόσο λίγους μήνες, θεωρείται πολύ πιθανόν να αποχωρήσει από το υπουργείο Εργασίας. Για τη θέση του, όπως ακούγεται, προορίζεται ο νυν κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και υφυπουργός του ίσως ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης, βουλευτής ήπιων τόνων και προεδρικών φρονημάτων. Για τη Νίκη Κεραμέως υπάρχουν παράπονα στο Μέγαρο Μαξίμου με αρκετές αφορμές, όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αλλάξει θέση. Το βέβαιο είναι ότι με την υφισταμένη της, υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, οι σχέσεις τους δεν είναι και οι καλύτερες.

Εκτός από το υπουργείο Ανάπτυξης, σενάρια ήθελαν να σπάει και το υπουργείο του άλλου «γαλάζιου» αντιπροέδρου, του Κωστή Χατζηδάκη. Τελικά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσώρας τουλάχιστον, αποφασίστηκε το υπουργείο αυτό να μείνει ως έχει, όπως και ο κ. Χατζηδάκης στη θέση του.

Δεδομένη θεωρείται, εξάλλου, η αποχώρηση του αποτυχημένου υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο φάνηκε ανεπαρκής στον ρόλο του. Για τη θέση του είχε ακουστεί το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία πάντως πέρυσι είχε αρνηθεί μόνο του το υπουργείο αυτό, αφού το ήθελε συγχωνευμένο με το Πολιτισμού. Το χατίρι δεν της έγινε και έμεινε εκτός. Άγνωστο είναι αν έχει αλλάξει κάτι από τότε, ωστόσο, αν δεν αναλάβει το υπουργικό χαρτοφυλάκιο η κυρία Κεφαλογιάννη, κυκλοφορεί το όνομα του πρώην υπουργού Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος δείχνει να επιστρέφει σε υπουργικό θώκο έπειτα από πολλά χρόνια.

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει για την κυβέρνηση και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, όπως άλλωστε και άλλοι υφυπουργοί. Για τη θέση του προορίζεται πιθανόν η Αννα Καραμανλή, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο εισόδου στην κυβέρνηση ενός άλλου βουλευτή από το Ηράκλειο της Κρήτης, του Μάξιμου Σενετάκη.

Προς υπουργοποίηση, εξάλλου, ακούγονται ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο «γαλάζιος» κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός, η αναπληρώτρια κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Ζωή Ράπτη και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.

Η φάμπρικα του συζύγου της Ράικου!

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Μία φάμπρικα πλαστών συνταγογραφήσεων, που ζημίωσε το Δημόσιο κατά 1.717.825 ευρώ και γέμισε τα ταμεία μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών με χρήματα, για τη λειτουργία της οποίας χρησιμοποιούνταν ακόμη και ηλικιωμένοι που διαμένουν σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), ανακάλυψε το σώμα των επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ, ερευνώντας τον γιατρό Λάζαρο Καρνέση, σύζυγο της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Ο κ. Καρνέσης, ο οποίος ελέγχεται πλέον για ξέπλυμα, απάτη και παθητική δωροδοκία, είχε πρωταγωνιστήσει και στο παρελθόν στην επικαιρότητα, όταν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε λάβει εμβάσματα από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis, την οποία ερευνούσε η σύζυγός του έως τον Μάρτιο του 2017, σε σχέση με το γνωστό σκάνδαλο.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η κυρία Ράικου τον Μάρτιο του 2017 παραιτήθηκε από εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με μια επιστολή-φωτιά, στην οποία κατήγγειλε τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου. Να υπενθυμίσουμε, ακόμη, ότι μήνες μετά την παραίτησή της, δηλαδή περίπου την περίοδο που έγιναν γνωστά τα εμβάσματα του συζύγου της, κύκλοι της… άρχισαν να κάνουν για πρώτη φορά λόγο για την παρουσία κάποιου… «Ρασπούτιν» στην πολιτική ζωή. Η κατάθεσή της στον Αρειο Πάγο ήταν αυτή που προκάλεσε τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, αλλά και τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου. Εν ολίγοις, με την κατάθεσή της ξεκίνησε η προσπάθεια… ξεπλύματος δύο μεγάλων σκανδάλων: της φαρμακευτικής βιομηχανίας Novartis και της «λίστας Λαγκάρντ».

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτουν οι επιθεωρητές για τον σύζυγό της, όμως, προκαλούν πραγματικά σοκ, καθώς ο κ. Καρνέσης έμοιαζε να κινείται απερίσκεπτα, σαν να μη διατρέχει κανέναν κίνδυνο ελέγχου. Το γεγονός δημιουργεί σαφέστατα πολλά ερωτήματα για το πόσο θεωρούσε ο ελεγχόμενος γιατρός ότι έχει κάλυψη εξαιτίας της εισαγγελικής ιδιότητας της συζύγου του.

Χαρακτηριστικό σε αυτό είναι το γεγονός ότι ο κ. Καρνέσης, όπως επισημαίνουν οι επιθεωρητές του ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δεν δίσταζε στην καταγραφή των γνωματεύσεων που… δήθεν πραγματοποιούσε να σημειώνει ως τηλέφωνο διάφορων ασφαλισμένων τον ίδιο αριθμό, ο οποίος μάλιστα ανήκει στους ιατρικούς επισκέπτες της φαρμακευτικής εταιρίας η οποία προμήθευε τα σκευάσματα! «Είναι προφανές ότι η συνταγογράφηση πολλών γνωματεύσεων από τον κ. Καρνέση γίνεται σε συνεννόηση με τους υπευθύνους των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων αλλά και απευθείας με τις προμηθεύτριες εταιρίες, αφού ο γιατρός δεν διστάζει να αναγράφει στο πεδίο “Αριθμός τηλεφώνου” ακόμη και το τηλέφωνο των ιατρικών επισκεπτών του παρόχου» των σκευασμάτων, αναφέρουν οι επιθεωρητές. Και μιλάμε για σκευάσματα ιδιαιτέρως… τσουχτερά στην τιμή, καθώς η σύνθεσή τους βοηθάει ανθρώπους με συγκεκριμένα νοσήματα να αντιμετωπίσουν ακόμη και τον υποσιτισμό.

Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίον πραγματοποιούνταν οι πλαστές συνταγογραφήσεις από τον κ. Καρνέση είναι η περίπτωση μίας ΜΦΗ, από την ιδιοκτήτρια της οποίας οι επιθεωρητές ζήτησαν να τους εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογράφησε ο γιατρός στους ασθενείς που φιλοξενούν εκεί. Η ιδιοκτήτρια ανέφερε ότι ο κ. Καρνέσης επισκέφτηκε τους ασθενείς, τους εξέτασε και πιστοποίησε ότι χρειάζονται ενίσχυση της διατροφής τους. Εν συνεχεία η ίδια πήγε τα βιβλιάρια στο Νοσοκομείο 401, όπου εργάζεται ο κ. Καρνέσης, κι έγραψε τις συνταγές.

Οι επιθεωρητές, όμως, διαπίστωσαν ότι η ιδιοκτήτρια προσπαθούσε απλώς να τους παραπλανήσει, καλύπτοντας παράλληλα τον κ. Καρνέση, αφού ξέχασε «προφανώς εσκεμμένα ότι την ίδια περίοδο συνταγογραφούν ΣΕΔ για τους φιλοξενουμένους της μονάδας της τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί σε άλλα νοσοκομεία και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών συνταγογράφων δεν είναι η ίδια» αλλά η προμηθεύτρια εταιρία, που ήταν κοινή για όλους τους ασφαλισμένους.

Σε άλλο σημείο οι επιθεωρητές διαπιστώνουν ότι ένα άλλο σκεύασμα, το οποίο συνταγογραφήθηκε από τον κ. Καρνέση, σε ποσοστό 31% , όπως προέκυψε από σχετική λίστα, «δεν παραδόθηκε ποτέ σε ασφαλισμένους».

Αναλύοντας δε διεξοδικά κάποια από τα συμπληρώματα τα οποία συνταγογραφούσε ο γιατρός, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι τα χορηγούσε με άλλες ενδείξεις, δηλαδή για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων από αυτά για τα οποία κανονικά ενδείκνυνται. Γεγονός που προφανώς πιστοποιεί ότι δεν επρόκειτο για πραγματικές συνταγογραφήσεις.

«Τα ΣΕΔ που συνταγογραφεί ο κ. Καρνέσης είναι υπερθερμιδικά σκευάσματα και διαθέτουν αρκετά μεγάλες ποσότητος υδατανθράκων και λιπιδίων για να αντιμετωπίσουν τον υποσιτισμό», όμως ο γιατρός «δεν συνταγογραφεί σχεδόν ποτέ ΣΕΔ σε ασφαλισμένους που εξετάζει είτε στο νοσοκομείο είτε στο ιδιωτικό ιατρείο του» σημειώνουν οι επιθεωρητές, ενώ στη συνέχεια γίνονται ακόμη και δηκτικοί για να σχολιάσουν το γεγονός πως ο κ. Καρνέσης συνταγογραφεί τα ίδια σκευάσματα από τις ίδιες εταιρίες μόνο στις ΜΦΗ.

«Αναρωτιόμαστε αν η διατροφική κάλυψη των συγκεκριμένων ασφαλισμένων δεν εξαρτάται από τις συνοδές παθήσεις τους και το ιστορικό τους αλλά από ποια ΜΦΗ έτυχε να φιλοξενούνται» γράφουν χαρακτηριστικά με σαφέστατη ένδειξη ειρωνικού σχολιασμού μπροστά στις παρανομίες που διαπιστώνουν! Το ίδιο δηκτικοί είναι κι όταν συμπεραίνουν πως ο γιατρός γράφει μεγάλες ποσότητες σκευασμάτων που προορίζονται για τη Σαλαμίνα, όπου έχει το ιατρείο του. Θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι «τα 44 γραμμάρια υδατάνθρακες και τα 17 γραμμάρια λίπους είναι απαραίτητα καθημερινά στους ασφαλισμένους του συγκεκριμένου νησιού ανεξάρτητα από οποιαδήποτε άλλη πάθηση μπορεί να έχουν» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}35{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα