Εξαιρετικής σημασίας για τις προκλήσεις του Ερντογάν η συμφωνία με την Ιταλία για ΑΟΖ. Παίρνουν σειρά Αλβανία – Αίγυπτος
Εξαιρετικά σημαντική είναι η συμφωνία που υπογράφηκε χθες μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για τα εθνικά μας θέματα. Είναι η πρώτη συμφωνία ανακήρυξης ΑΟΖ που υπογράφει η χώρα μας και θέτει τις βάσεις, όπως αφήνουν να διαρρέει κυβερνητικές πηγές, για ανάλογες συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Αλβανία, κόβοντας έτσι τον βήχα της Τουρκίας που προκαλεί και ανεβάζει τον πήχη των αξιώσεών της στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο έβαλαν χθες το μεσημέρι (χωρίς πανηγυρισμούς και υψηλούς τόνους) την υπογραφή τους στη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας. Μια συμφωνία που ουσιαστικά αποτελεί την επέκταση της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας την οποία είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1977. Ενισχύεται σε ζητήματα που μέχρι πρότινος ωστόσο ήταν ανοιχτά, όπως η αλιεία, και επεκτείνεται πέραν του βυθού, ως τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.
Η συμφωνία είναι «ιστορικής σημασίας», όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, καθώς στηρίζεται πλήρως στο Δίκαιο της Θάλασσας, αποδέχεται την επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και επίσης υιοθετεί τη μέση γραμμή. Όλα αυτά είναι που αμφισβητεί η Τουρκία και εγείρει αξιώσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Προστίθεται επίσης στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κύπρος με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τον Λίβανο, ενισχύεται η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο και ανοίγονται πλέον προοπτικές για την υπογραφή ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακυρώνονταν στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο και οι όποιες βλέψεις της Αγκυρας.
Όπως τόνισαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, η συμφωνία έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών). Πέραν αυτής οι Δένδιας και Ντι Μάιο υπέγραψαν και Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευ. Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν τη μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της ως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.
«Αγκάθι»
Σημειώνεται ότι οι φόβοι των Ιταλών αλιέων πως από την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια της Ελλάδας θα υπήρχε μεγάλη οικονομική ζημία αποτελούσαν «αγκάθι» επί χρόνια για τη μη ανακήρυξη ΑΟΖ, κάτι που τελικά ξεπεράστηκε με το δικαίωμα των Ιταλών αλιέων να μπαίνουν μεν ως τα 6 ναυτικά μίλια, αλλά με περιορισμούς τόσο στον αριθμό των σκαφών όσο και στα είδη που δύνανται να αλιεύσουν, ενώ εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Ελληνες αλιείς. Στο σημείο αυτό επικεντρώνεται η όποια κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως επίσης και στην επήρεια των μικρών νησιών στο βόρειο Ιόνιο, κάτι το οποίο δεν έχει ξεκαθαρίσει.
Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με τη δήλωση αυτή τα δύο κράτη εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διάφορων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.
«Είναι σήμερα μια ιστορική μέρα. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977, επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, και πάλι με την Ιταλία. Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Για τον σκοπό αυτό η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, ως γνωστόν, αντανακλά εθιμικό δίκαιο στο σύνολό της και όχι επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να τη χρησιμοποιούν, προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία» τόνισε ο Νίκος Δένδιας μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανεβάζοντας τις… μετοχές του στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Από την πλευρά του ο Λουίτζι ντι Μάιο χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντικότατο αποτέλεσμα» προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουμε ότι στηρίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».
Τέλος, μετά το διπλωματικό επεισόδιο που πήγε να δημιουργηθεί με την Ιταλία για τους τουρίστες, και αφού ο Ντι Μάιο ενημέρωσε για τα βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία, η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά ως το τέλος του μήνα, τους όποιους περιορισμούς.
«Θετική εξέλιξη» θεωρεί τη συμφωνία ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ!
Επιφυλάξεις από τον Βελόπουλο για την αλιεία, για παραλείψεις που «θα τις πληρώσουμε ακριβά» μιλάει ο Κοτζιάς
Αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη» χαρακτήρισε την υπογραφή συμφωνίας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Σημειώνοντας ότι η συμφωνία παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μελετήσει τη συμφωνία για να αξιολογήσει σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών και τα δικαιώματα αλιείας.
Επισήμανε, πάντως, πως το επόμενο βήμα θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, χώρα που χαρακτήρισε κομβική για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.
Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter είχε ενστάσεις, σημειώνοντας ότι «όλα δείχνουν ότι πήραν το παλιό σχέδιο για ελληνοϊταλική ΑΟΖ, δεν τροποποίησαν συντεταγμένες του 1977, προ Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης του 1982, άφησαν νησιά με περιορισμένη επήρεια, που θα το βρούμε μπροστά μας, και αναγνώρισαν σε τρίτους δικαιώματα σε ελληνική αιγιαλίτιδα». Κάτι το οποίο, όπως συμπληρώνει, έκανε την Ιταλία «μέτοχο» της ελληνικής ΑΟΖ και την Ε.Ε. συνδιαχειριστή της και, όπως σημειώνει, θα το «πληρώσουμε ακριβά». Βάλλει δε και ευθέως κατά του Γ. Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι «βρίσκονται κάποιοι από αριστερά να συν-πανηγυρίζουν».
Πρώτη χώρα
Η Ελληνική Λύση, από την πλευρά της, και αυτή διατυπώνει επιφυλάξεις αναφερόμενη στη φράση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο για ιστορικά δικαιώματα στην αλιεία και ρωτά την κυβέρνηση εάν θα είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, χωρίς αυτή να είναι αποκλειστική.
Παράλληλα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν χωρούν πανηγυρισμοί για τη συμφωνία, καθώς αυτή υπηρετεί τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων, ενώ χαρακτηρίζει υπερφίαλους τους ισχυρισμούς περί εξουδετέρωσης των επιχειρημάτων της Τουρκίας.
Στον αντίποδα, θετική εξέλιξη θεωρεί τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας και το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου. «Οι διαφορές πρέπει να λύνονται ειρηνικά με όπλο τη διπλωματία. Έτσι μόνο θα πάει μπροστά η ευρύτερη περιοχή, προς το συμφέρον των λαών και όχι όσων εμπορεύονται την αστάθεια» τονίζει το κόμμα-συνιστώσα του ΚΙΝ.ΑΛ. σε ανακοίνωσή του.
Κ. Φίλης: Θέλουν να αποκόψουν την Ελλάδα από την αν. Μεσόγειο
Πολυμέτωπο αγώνα της Τουρκίας κατά της χώρας μας βλέπει ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κ. Φίλης, με προτεραιότητα της Τουρκίας την ανατολική Μεσόγειο και όχι τον Εβρο. Σημειώνοντας ότι οι παραβιάσεις της Τουρκίας έχουν μετριαστεί, ο κ. Φίλης τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί, έχοντας «λοκάρει» το τρίγωνο Κρήτης, Καστελόριζου και Κύπρου, να αποκόψει την Ελλάδα από την ανατολική Μεσόγειο, να αποκόψει το Καστελόριζο και να διακόψει τη συνέχεια της νησιωτικής χώρας.
Στόχο που για να επιτύχει θα πρέπει να κάνει κάτι τους επόμενους μήνες και εκτίμησε ότι αυτό θα είναι μια προσπάθεια σεισμικής έρευνας εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Δεν ψάχνουν για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δηλώσουν την παρουσία τους. Στόχος της Τουρκίας είναι να δείξει ότι είναι η κυρίαρχη δύναμη της περιοχής. Σε επίπεδο εικόνας το έχει καταφέρει, σε επίπεδο ουσίας όχι, σημείωσε ο κ. Φίλης.
Σημαντικό
Σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Φίλης τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, σε μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να οριοθετήσει τις θαλάσσιες ζώνες της με τις γύρω χώρες. Το επόμενο βήμα είναι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 και αυτό που θα μένει είναι η συμφωνία με την Αίγυπτο. Αν τα καταφέρουμε εκεί, θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Θα επικαλύψει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Η συμφωνία σημαίνει ότι αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Καιρίδης τόνισε ότι οδεύουμε προς μια τουρκοαιγυπτιακή ανάφλεξη, καθώς η Αίγυπτος θα αντιδράσει στην ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα δυτικά της.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία αλλά και το Ισραήλ συνασπίζονται στην ανατολική Μεσόγειο».