Στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν για το πακέτο στήριξης που προτείνει η Κομισιόν ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία, που ακόμα -πάντως- δεν έχει οριστικοποιηθεί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν τίθεται θέμα νέων μνημονίων. Ωστόσο, τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες δεν είναι ακριβώς έτσι. Σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις επιβεβαίωσε τα περί «ενισχυμένης εποπτείας» στη χώρα μας, με το νέο τύπου μνημόνιο να βρίσκεται προ των πυλών. Η κυβέρνηση πάντως ξορκίζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Οι Ελληνες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση μας έβαλε σε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και επισήμανε: «Αυτό είναι γνωστό και εν πολλοίς αυτά επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν… Δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις. Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα. Επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης».
Τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των χρημάτων θα κάνει η ειδική Επιτροπή Οικονομολόγων υπό τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, που ανακοινώθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο ότι αναλαμβάνει να εκπονήσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία κατά την τρέχουσα δεκαετία.
Προσαρμογή
Πλέον θα υπάρξει η προσαρμογή της οδηγίας που έχει δοθεί στην επιτροπή, ώστε να λάβει υπόψη, στο αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει, και αυτή την πρόσθετη χρηματοδότηση.
Πέραν του κ. Πισσαρίδη, στην επιτροπή σημαίνοντα ρόλο έχει ο αναπληρωτής του, καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, ενώ σύμφωνα με την παλαιότερη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου την απαρτίζουν επίσης οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στην LSE), Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale), Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader – PwC), Κωνσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος – Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Οι ευρωπαϊκοί αυτοί πόροι, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι πολύ σημαντικοί για το αναπτυξιακό μοντέλο των επόμενων χρόνων και ο πρωθυπουργός θα εντάξει το σχέδιο αυτό στην κυβερνητική πολιτική. Αργότερα, σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο επικαιροποιείται διαρκώς. «Αυτή θα είναι η πορεία των πραγμάτων. Όχι βιαστικά. Συντεταγμένα, ώστε να αξιοποιήσουμε πραγματικά αυτή την ιστορική ευκαιρία» σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Η επιτροπή θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το πρωθυπουργικό γραφείο και με βάση όλα τα διαμορφωμένα δεδομένα θα καταθέσει τους επόμενους μήνες -ως τον Σεπτέμβριο- το σχέδιό της στον πρωθυπουργό και αυτός θα αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις.. «Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου» είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας αναφορικά με το συγκεκριμένο πακέτο.