Ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» θέλει να συναντήσει τον πρωθυπουργό για τη ΛΑΡΚΟ και άλλες «επενδύσεις»
«Λυτούς και δεμένους» βάζει ο γνωστός Σάμπυ Μιωνής για να εξασφαλίσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Ισραήλ, εν όψει της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, για την οποία ενδιαφέρεται μαζί με στενό συνεργάτη του και εταιρία εδρεύουσα στις Μπαχάμες (!) με άγνωστους συνεταίρους.
Όπως πληροφορείται η «δημοκρατία», ο Ελληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί -πολύ σύντομα- την Ιερουσαλήμ για συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπ. Νετανιάχου, ώστε να αναθερμανθεί η διμερής συνεργασία μετά το πολιτικό κενό και τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στη φίλη χώρα τους περασμένους 14 μήνες.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αναμένεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική λόγω της συγκυρίας της επιθετικότητας της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο (και της προπαγάνδας της Αγκυρας περί βελτίωσης των σχέσεών της με την Ιερουσαλήμ), ενώ θα συμφωνηθεί και η στρατηγική για το σχήμα «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ «συν» ΗΠΑ). Η ισραηλινή πλευρά θεωρεί, επίσης, την Αθήνα ιδανική γέφυρα για τις σχέσεις της με την Ε.Ε. και επιθυμεί την προώθηση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Μιωνής (πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» και υπεύθυνος για το «ξέπλυμα» εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της HSBC Γενεύης, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα που βρίσκονται στην ειδική επιτροπή της Βουλής) επιδιώκει συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, επικαλούμενος πλέον μόνο την ιδιότητα του προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Ισραήλ, αφού έχουν χαθεί προ πολλού τα ερείσματά του στα υψηλά κλιμάκια της ισραηλινής κυβέρνησης, ειδικά μετά τις ανοησίες με τις οποίες απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη. Άλλωστε, με υπόμνημα που απέστειλε ο ίδιος στην ελληνική Βουλή στις 10 Μαρτίου, φέτος, αναίρεσε τα ψεύδη του, τα προηγούμενα 7-8 χρόνια, για δεσμούς με το κράτος του Ισραήλ και τις δήθεν επίσημες ή ημιεπίσημες ιδιότητές του.
Υποσχέσεις
Ο κ. Μιωνής, εκμεταλλευόμενος την κυβερνητική ανησυχία για την οικονομική κρίση (και επιπλέον του θέματος της ΛΑΡΚΟ), υπόσχεται την προώθηση επενδύσεων, μέσω funds, στην Ελλάδα, όπως είχε πράξει, χωρίς αποτέλεσμα, και επί πρωθυπουργίας των Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μιωνής «ίδρυσε» το επιμελητήριο αυτό στο Ισραήλ για να μπορέσει να βρει μια «αξιόπιστη» ταμπέλα για τα επιχειρηματικά του σχέδια, αφού το παρελθόν του δεν τον βοηθάει. Και, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με το εν Ελλάδι εδρεύον επιμελητήριο που ουσιαστικά εκπροσωπεί τους σοβαρούς επιχειρηματίες και των δύο χωρών.
Αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης ενδώσει στο αίτημα του κ. Μιωνή, το ερώτημα είναι αν θα πέσει κι αυτός θύμα των «κοριών» που βάζει ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ» σε μερικούς από τους πολιτικούς συνομιλητές του. Έχει υπαινιχθεί -και δεν έχει διαψεύσει δημοσιεύματα που τον επικαλούνται συνεχώς- πως ηχογράφησε παράνομα, εντός του Μεγάρου Μαξίμου, τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και Δημ. Παπαγγελόπουλο το 2016. Μια ηχογράφηση που, αν και παράνομη και σαφώς ποινικά κολάσιμη, την αναμένουν οι δύο πρώην υπουργοί με ενδιαφέρον και (κρυφή) χαρά… Προηγουμένως, το 2013, οι βουλευτές της ΝΔ. Γ. Καλατζής και Ζ. Κωνσταντοπούλου είχαν κατασχέσει από τον κ. Μιωνή μαγνητοφωνάκι που έφερε κατά την εξέτασή του από την επιτροπή της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ». Και το 2012 είναι πιθανόν να είχε ηχογραφήσει τον τότε πρόεδρο της Ν.Δ. και μετέπειτα πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά κατά τη διάρκεια συνάντησης, για την οποία καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες.
Πιο πρόσφατα, ο κ. Μιωνής είχε συνάντηση (που δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως και είναι άγνωστο αν έγινε με ή χωρίς «κοριό») με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος επισκέφθηκε το Ισραήλ στις 28 Ιουλίου 2019. Τις επόμενες μέρες το ερώτημα περί «κοριού», καταγραφής της συνομιλίας και μελλοντικής αξιοποίησής της θα είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του.