Τουλάχιστον τέσσερις από τους μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο προ ημερών από τα τουρκικά παράλια βρέθηκαν θετικοί
E ξοργίζει και γεννά πολλά ερωτήματα στους Ελληνες πολίτες, που με αιματηρές θυσίες πέτυχαν να περιορίσουν την απειλή του κορονοϊού στο ελάχιστο, η είδηση ότι τουλάχιστον τέσσερις από τους μετανάστες που έφτασαν στη Λέσβο προ ημερών από τα τουρκικά παράλια βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.
Πολύ περισσότερο όμως, η είδηση προβληματίζει τους ακρίτες των νησιών μας, που με την υπεύθυνη στάση τους έχουν καταφέρει έως σήμερα να κρατήσουν τον αριθμό των κρουσμάτων κοντά στο μηδέν, ενώ διακυβεύεται η υγεία όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους, λιμενικών, αστυνομικών και εργαζομένων στη δομή μεταναστών.
Για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ροών από τα τουρκικά παράλια έγινε το Σάββατο μάλιστα ευρεία σύσκεψη στο Πεντάγωνο, υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και παρουσία των αρχηγών των τριών Γενικών Επιτελείων, όπως και του αρχηγού του Λιμενικού.
Καραντίνα
Με την ανεύθυνη, επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και δόλια συμπεριφορά της η Τουρκία φαίνεται να θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο να στείλει μετανάστες μολυσμένους με κορονοϊό στην Ελλάδα, αφού αποδείχθηκε ανεπαρκής ως προς τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εντός των συνόρων της. Αν και λίγες οι ροές, χάρη στην αποτρεπτική στάση των πλοίων του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, οι μετανάστες που έφτασαν στα νησιά από τα τουρκικά παράλια τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, σε χώρο μακριά από τις άλλες δομές μεταναστών.
Ανάμεσά τους ωστόσο, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ εντόπισαν τους τέσσερις συνολικά μολυσμένους από τον ιό μετανάστες. Με τον ίδιο και ακόμα αυστηρότερο τρόπο θα πρέπει να συνεχίσει να εντοπίζεται και να απομονώνεται κάθε πιθανή υγειονομική απειλή προερχόμενη εκ Τουρκίας, προκειμένου να προστατευτεί τόσο ο τοπικός πληθυσμός όσο και οι άλλοι μετανάστες που διαβιούν στις δομές των νησιών.
Η συμπεριφορά της Τουρκίας αντιμετωπίζεται από τις ελληνικές Αρχές με έντονη επιφυλακτικότητα και προβληματισμό. Και αν η Τουρκία δεν αδιαφορεί απλώς για την ανθρώπινη υγεία, για την ανθρώπινη ζωή; Και αν επιδιώκει την εξάπλωση του ιού στην ελληνική επικράτεια,μέσω της αποστολής στη χώρα μας μεταναστών-υγειονομικών βομβών;
Κι αν τα κρούσματα των παράνομων μεταναστών στο μέλλον δεν είναι τέσσερα, αλλά πολλαπλάσια; Τότε θα έχουμε να κάνουμε με μια πρωτόγνωρη υβριδική επίθεση, τότε τα περιθώρια ανοχής θα μηδενιστούν, τότε η προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας θα καταστεί θέμα δημόσιας υγείας και, άρα, επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού.
Η τακτική εργαλειοποίησης της δυστυχίας των προσφύγων και των μεταναστών για την προώθηση των τουρκικών συμφερόντων, η οποία εκφράστηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στα ελληνοτουρκικά σύνορα τον Μάρτιο, τακτική που δεν υπολογίζει τις συνέπειες ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, ενδέχεται να έχει πλήρη εφαρμογή και σε αυτήν την περίπτωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει να εκμεταλλεύεται το Μεταναστευτικό μέχρι να επιτύχει τους ιδιοτελείς εκβιαστικούς προς την Ε.Ε. σκοπούς της.
«Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όποιον πρόσφυγα και μετανάστη θέλει να φύγει από την Τουρκία δεν έχει αλλάξει. Όποιος θέλει μπορεί να φύγει» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από μερικές μέρες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Όπως φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις, το μήνυμα της αποτροπής και του απαραβίαστου των ελληνικών συνόρων, που τόσο αποφασιστικά εκπέμφθηκε τον Μάρτιο σε Εβρο και νησιά, φαίνεται ότι δεν έγινε απολύτως αντιληπτό από την τουρκική πλευρά.
Έκτοτε, όμως, τα μέτρα ασφάλειας των συνόρων μας έχουν πολλαπλασιαστεί, οι φράχτες έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, οι περιπολίες σε ξηρά και θάλασσα συνεχίζονται αμείωτες, ενώ το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, γεμάτο πείρα και με υψηλό ηθικό από την επιτυχημένη απόκρουση της υποκινημένης από τις τουρκικές Αρχές απόπειρας εισβολής του Μαρτίου, είναι έτοιμο να δώσει τη μάχη ακόμα μία φορά, προασπίζοντας τα ελληνικά σύνορα, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, αλλά και παρέχοντας στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα, απερίσπαστος, να βγει νικητής από την πολυεπίπεδη κρίση του κορονοϊού.
Λέσβος: 36 νέες αφίξεις χθες στην παραλία Τσόνια
Συνεχίζονται, παρά την πανδημία, οι προσφυγικές ροές από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τις εν πλω περιοδείες του για έλεγχο των μέτρων αποτροπής που έχουν ληφθεί, 36 αλλοδαποί αποβιβάστηκαν στην παραλία Τσόνια της βορειοανατολικής Λέσβου.
Όλοι παραμένουν στο σημείο έως ότου υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τον Covid-19 και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα Μεγάλα Θέρμα της βόρειας Λέσβου, προκειμένου να τεθούν σε 14ημερη καραντίνα.
Αυτή ήταν η τρίτη κατά σειρά βάρκα που φτάνει μέσα στον Μάιο στη Λέσβο. Οι άλλες δύο κατέπλευσαν, η πρώτη την Τετάρτη 6 Μαΐου στο Καλό Λιμάνι του Σκαλοχωρίου, όπου αποβίβασε 51 μετανάστες, και η δεύτερη με 19 αλλοδαπούς την Κυριακή 10 Μαΐου στα Λάψαρνα της Αντισσας.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της Λέσβου είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες ροές, καθώς και για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες σε νεοαφιχθέντες. Ωστόσο, στα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου οι αφίξεις είναι μηδενικές από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου.