Ο απίθανος Στόλτενμπεργκ είπε μιλώντας για την κρίση στη Λιβύη ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να υποστηρίξει τον Σάρατζ
Δήλωση-σοκ από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που αφήνει να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επέμβει στρατιωτικά υπέρ του Σάρατζ και της κυβέρνησης-μαριονέτα του Ερντογάν που αυτός εκπροσωπεί.
Συγκεκριμένα, ο φιλότουρκος πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, που αρκετές φορές έχει πάρει θέσεις κατά των εθνικών μας συμφερόντων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Στο ΝΑΤΟ είμαστε 30 εταίροι και σε πολλά θέματα υπάρχουν διαφορετικές θέσεις, αλλά η Αγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος. Στη Λιβύη και στη Συρία στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να φτάσουμε σε μια ειρηνευτική συμφωνία. Στη Λιβύη υπάρχει το εμπάργκο όπλων που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλα τα μέρη. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι πρέπει να βάλουμε στο ίδιο επίπεδο τις δυνάμεις των οποίων ηγείται ο Χαφτάρ και τη κυβέρνηση του Σάρατζ, την μόνη αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Εθνη. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».
Και επέμβαση;
Όταν το ΝΑΤΟ μιλά για υποστήριξη, εφόσον είναι μια στρατιωτική συμμαχία, τότε βάσιμα γεννώνται ερωτήματα ως προς το τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Υπάρχει στο μυαλό κάποιων σκέψη μέχρι και για στρατιωτική επέμβαση υπέρ του Σάρατζ στη βορειοαφρικανική χώρα;
Η άκρως επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας εξέλιξη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο κατά το οποίο η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε «φορτσάρει» για να διασφαλίσει ότι θα σταματήσει η συνεχής ενίσχυση των δυνάμεων του Σάρατζ με όπλα από την Τουρκία, που έχει οδηγήσει σε μια ανατροπή της στρατιωτικής κατάστασης υπέρ του, κυρίως μέσω της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη μέσω και της επιχείρησης «Eirini».
Η είδηση, όπως είναι φυσικό, έδωσε αφορμή για νέο γύρο προπαγάνδας από την τουρκική πλευρά, η οποία αναδεικνύει σε κάθε δυνατό επίπεδο τη συνέντευξη και θριαμβολογεί. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι διατίθεται να πράξει η ελληνική πλευρά για να αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι διατεθειμένη να βάλει βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση; Ή θα παρακολουθεί, καθώς η χώρα μας μετατρέπεται στον πλέον αναξιόπιστο «παίκτη» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο;
Διόλου τυχαίο, πάντως, δεν είναι ότι ο Στόλτενμπεργκ επέλεξε να κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις στην Ιταλική «La Republicca», καθώς η Ιταλία εδώ και καιρό παίζει το δικό της «παιχνίδι» στην περιοχή, και αυτή υπέρ του Σάρατζ.