Αντιδράσεις αλλά και διχασμό στις δικαστικές ενώσεις της χώρας πυροδοτεί η διάταξη για την ανακατανομή 23 θέσεων εισαγγελέων και αντιεισαγγελέων Εφετών που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.
Η εν λόγω διάταξη προβλέπει την αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων εφετών κατά είκοσι τρεις, με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των αντιεισαγγελέων Εφετών από 1ης Απριλίου 2020, με στόχο να στελεχωθούν τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων καθώς και τα Μικτά Ορκωτά Εφετεία, τα οποία εκδικάζουν κατά κανόνα τις σημαντικότερες και δυσκολότερες ποινικές υποθέσεις, από εισαγγελικούς λειτουργούς που φέρουν τον βαθμό του εισαγγελέα Εφετών. Την ίδια ώρα οι αντιεισαγγελείς Εφετών θα καλύπτουν κατά βάση τις έδρες των Τριμελών και Μονομελών Εφετείων.
Η ανάγκη επανακαθορισμού των επίμαχων θέσεων προέκυψε από τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι και με τον οποίο επί της ουσίας «συρρικνώθηκαν» οι αρμοδιότητες των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων.
Μάλιστα η ανακατανομή των θέσεων εισαγγελέων και αντιεισαγγελέων Εφετών αποτέλεσε επανειλημμένο αίτημα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, το οποίο γνωστοποίησε με επιστολές της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, ιδίως σε μεγάλης σοβαρότητας υποθέσεις, που εκκρεμούν στις μεγάλες Εισαγγελίες Εφετών της χώρας (Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης).
Την ίδια ώρα πάντως η επίμαχη διάταξη προκάλεσε την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε χθεσινή ανακοίνωσή της διατυπώνει αντιρρήσεις και καλεί το υπουργείο να την αποσύρει.
Μάλιστα ένωση κάνει λόγο για «υπερβολική καθυστέρηση που θα επιφέρει στον χειρισμό των ποινικών υποθέσεων στα Εφετεία καθώς και την εντατικοποίηση της εργασίας των αντιεισαγγελέων εφετών».