Πληρώσαμε πάνω από 2,2 δισ. επιπλέον φόρους το 2024

Σύμφωνα με ανάλυση της ΑΑΔΕ, μισθωτοί, αγρότες, συνταξιούχοι και ελεύθεροι  επαγγελματίες κατέβαλαν πέρυσι ποσό 12,27 δισ. ευρώ, ενώ πρόπερσι 10,2 δισ.!

Αυξημένα εισοδήματα αλλά και «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά πλήρωσαν το περσινό έτος εκατομμύρια φορολογούμενοι, σύμφωνα με την ανάλυση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις περσινές φορολογικές δηλώσεις. Με βάση τα στοιχεία, το εισόδημα που δηλώθηκε από όλα τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα του 2023 ανήλθε στο ποσό των 106,07 δισ. ευρώ, ενώ το εισόδημα για το οποίο φορολογήθηκαν άγγιξε τα 109,95 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με το 2022 (φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023) το δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε κατά 14,401 δισ. ευρώ, ενώ το φορολογητέο εισόδημα ανέβηκε κατά περίπου 13,27 δισ. ευρώ. Τα αυξημένα εισοδήματα οδήγησαν και σε υψηλότερους φόρους, με μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν φόρους ύψους 12,27 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά 2,22 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2022.

Στη «φάκα»

Ακόμα μία χρονιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έπεσαν στην παγίδα των αποδείξεων, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το 30% του εισοδήματός τους σε ηλεκτρονικές δαπάνες. Από την ανάλυση των περσινών φορολογικών δηλώσεων προκύπτει πως στη «φάκα» έπεσαν περισσότεροι πολίτες, καθώς ο έξτρα φόρος που προέκυψε ανήλθε στα 87.200.000 ευρώ όταν έναν χρόνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 31.730.000 ευρώ. Ωστόσο, φέτος στη «δαγκάνα» των τεκμηρίων βρέθηκαν λιγότεροι φορολογούμενοι. Το έξτρα εισόδημα που προέκυψε από την επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης ανήλθε στο ποσό των 4,16 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 1,032 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα εισοδήματα του 2022. Για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από τα στοιχεία υποβολής των δηλώσεων προκύπτει ότι το 65,62% δηλώνει εισόδημα έως 10.000 ευρώ (το 2022 το ποσοστό ήταν 72,43%), ενώ εισόδημα από 0-20.000 ευρώ δηλώνει το 87,22% (το 2022 το ποσοστό ήταν 89,56%).

Από το σύνολο των φορολογουμένων με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, το 34,45% δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ, όταν στις προπέρσινες δηλώσεις αυτό το εισόδημα είχαν δηλώσει πάνω από 6 στους 10 επαγγελματίες. Η μεγάλη αυτή διαφορά οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι το ποσοστό των ατομικών επιχειρήσεων που δήλωσε εισόδημα μεταξύ 10.000 έως 15.000 ευρώ στις περσινές δηλώσεις (εισοδήματα 2023) ανήλθε στο 36,24% επί του συνόλου των επιχειρήσεων αυτών, έναντι ποσοστού 11,99% για τα εισοδήματα του 2022.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img