Τι σημαίνει για την Ελλάδα η «επιβράβευση». Με σκληρή λιτότητα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2024
Παρά τον ισχυρό «σεισμό» που έχουν προκαλέσει οι δασμοί Τραμπ σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο διεθνής οίκος S&P αναβάθμισε την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒΒ με ουδέτερες προοπτικές. Πρόκειται για μια αναβάθμιση που ήρθε σε μια δύσκολη συγκυρία, με φόντο έναν άνευ προηγουμένου εμπορικό πόλεμο, που ουδείς γνωρίζει την κατάληξή του αλλά και το μέγεθος των επιπτώσεων τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια οικονομία.
Σημειώνεται ότι ο S&P ήταν ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας που έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2023. Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπουν στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς στόχους, σημειώνει ο οίκος. Παρά το δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον, προσθέτει ο οίκος, στα περισσότερα σενάρια η Ελλάδα θα δει περαιτέρω σταθερή μείωση του καθαρού χρέους προς το ΑΕΠ. Στο βασικό του σενάριο, ο οίκος αναμένει ότι ο δείκτης αυτός θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Πλεόνασμα
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσή του, η Ελλάδα ξεπέρασε σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2024. Η S&P εκτιμά ότι η κυβέρνηση πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,5% του ΑΕΠ το 2024, πολύ πάνω από τον αρχικό στόχο του 2,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, αποδίδει μέρος της υπεραπόδοσης στην υποεκτέλεση των προγραμματισμένων επενδύσεων, η οποία είναι πιθανό να αντιστραφεί το 2025. Ο οίκος αναφέρει ακόμα, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι των ομολόγων της στην ευρωζώνη. Προβλέπει ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά μέσο όρο 2,3% την περίοδο 2025-2028, ενώ, δεδομένων των περιορισμένων άμεσων δασμών, ο αντίκτυπος στην Ελλάδα από τις αλλαγές στους δασμούς των ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι μέτριος.
«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας εντός της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, ιδιαίτερα σε περίοδο διεθνούς αναταραχής και αβεβαιότητας, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης» σημείωσε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης. «Οι προβλέψεις της S&P για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας δικαιώνουν τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών που ενστερνίστηκαν την πεποίθησή μας ότι η δημοσιονομική σταθερότητα είναι η μόνη ασφαλής διέξοδος από την πολυετή οικονομική περιπέτεια. Αυτός είναι ο δρόμος και για το μέλλον. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας, χτίζουμε την οικονομία σε υγιή θεμέλια, επιστρέφουμε στην κοινωνία δίκαιο μερίδιο από την πρόοδο» αναφέρει ο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και προσθέτει:
«Η σημερινή έκθεση ενός από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους αξιολόγησης προβλέπει ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,7% έως το 2028, ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη θα παραμείνει μεσοσταθμικά στο 2,4%. Το 2028, το χρέος θα έχει πέσει 50 μονάδες κάτω από το 2019, γεγονός που συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απομειώσεις διεθνώς τα τελευταία χρόνια».