Τέλος του 2025 το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων. Η κυβέρνηση δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την απόφαση του ΣτΕ για τον οικοδομικό κανονισμό
Το δικαστικό μπλόκο στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στην αγορά ακινήτων κι ενώ η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ακόμη δεν έχει καταλήξει πώς θα ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την απόφαση του ΣτΕ. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Δημήτριος Μανουσάκης, διευθύνων σύμβουλος και νομικός εκπρόσωπος Savills στην Ελλάδα, τόνισε: «Πρόκειται για έναν νόμο που ισχύει για 12 χρόνια και ξαφνικά μία απόφαση ανατρέπει μεγάλο κομμάτι των διατάξεων. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα της ασφάλειας δικαίου».
Πρόσθεσε πως οι αποφάσεις μπορεί να είναι σωστές, αλλά δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται 13 χρόνια μετά την ισχύ του νόμου, κάτι που πρέπει να αλλάξει συνταγματικά, και ανέφερε πως οι αποφάσεις αυτές αποτελούν ουσιώδη ανάσχεση στο επενδυτικό κομμάτι, με αρκετές άδειες να βρίσκονται στον αέρα και ξένους επενδυτές να εμφανίζονται διστακτικοί για το αν θα παραμείνουν ή θα φύγουν από τη χώρα. «Οι επενδυτές αναζητούν αξιοπιστία και ταχύτητα και τέτοιες αποφάσεις αποτελούν σοβαρά χτυπήματα στην αγορά. Στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι σαν Λερναία Υδρα» είπε ο Νικόλαος Κουλοχέρης, συνιδρυτής και εταίρος Machas & Partners Law Firm, φέρνοντας παραδείγματα πελατών της εταιρίας του σε Χαλάνδρι και Αλιμο. Μίλησε, επίσης, και για τα εμπόδια που βάζουν η γραφειοκρατία και οι αργές διαδικασίες σε μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, υποστηρίζοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει μεγάλη διαφορά από το ενδιαφέρον για επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν σε σχέση με τον αριθμό που υλοποιούνται τελικά.
Για το Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων μίλησε ο Στυλιανός Σακαρέτσιος, πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, σημειώνοντας: «Η νέα πλατφόρμα θα αλληλεπιδρά με όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες του κράτους, συγκεντρώνοντας σε ένα ενιαίο σημείο το πλήρες προφίλ για κάθε ακίνητο. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο». Η πρώτη διασύνδεση του μητρώου για τα ακίνητα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, αντλώντας στοιχεία από την Εφορία, το ΤΕΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να τεθεί στις αρχές του 2026. Οσον αφορά την πορεία της κτηματογράφησης της χώρας, ο κ. Σακαρέτσιος επισήμανε ότι έπειτα από τρεις δεκαετίες εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία.