ΔΕΗ: Επενδυτικό πλάνο-μαμούθ στη δυτική Μακεδονία

Το σχέδιο περιλαμβάνει δεκάδες έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας

Επενδυτικό σχέδιο, ύψους 5,75 δισ. ευρώ, στη δυτική Μακεδονία, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να αγγίξει και τα 12 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώην λιγνιτικό σταθμό Καρδιάς. Το πλάνο θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια, περιλαμβάνοντας δεκάδες έργα, τα οποία θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2.000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων. Σύμφωνα με το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ, οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη δυτική Μακεδονία θα μεταμορφωθούν σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κομβικό ρόλο κατέχει η δημιουργία ενός νέου mega data center 300 MW, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Μega data center

Το νέο mega data center, το οποίο η ΔΕΗ είναι έτοιμη να αρχίσει να κατασκευάζει μόλις συμφωνήσει με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν, θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και μπορεί να είναι έτοιμο το 2027. Πρόκειται για μία επένδυση 2,3 δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, και θα μεταμορφώσει τον χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας. Σε δεύτερη φάση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από hyperscalers να συμμετάσχουν στο project, το mega data center έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει giga data center και να φτάσει τα 1.000 MW.

Φωτοβολταϊκά

Το πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων. Συνολικά, κατασκευάζονται 2.130 MW φωτοβολταϊκών, που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων. Η ΔΕΗ θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας 860 MW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Στα έργα αποθήκευσης ενέργειας ξεχωρίζουν τα δύο αντλησιοταμιευτικά έργα, οι «φυσικές μπαταρίες» με τη χρήση δύο λιμνών, σε υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του, ο κ. Στάσσης τόνισε πως το όραμα του Ομίλου ΔΕΗ για τη δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος για τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img