Το μέτρο θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου. Το σύστημα άμεσων πληρωμών αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3.500.000 πολιτών και 560.000 επαγγελματιών
Σε όλο το φάσμα της αγοράς αναμένεται να καταστεί η αποδοχή πληρωμών μέσω του συστήματος IRIS. Από την 1η Νοεμβρίου το μέτρο επεκτείνεται υποχρεωτικά σε όλες τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς, που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Η επέκταση της υποχρέωσης αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα σε νομικά πρόσωπα ισχύει από την 31η Οκτωβρίου 2025.
Σύμφωνα με τη διάταξη, «τα νομικά πρόσωπα που είναι δικαιούχοι πληρωμής, στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με πληρωτές οι οποίοι ενεργούν για λόγους που δεν εμπίπτουν στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική τους δραστηριότητα, δέχονται υποχρεωτικά πληρωμές μέσω υπηρεσιών άμεσης πληρωμής». Το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητας 3,5 εκατ. πολιτών και 560.000 εγγεγραμμένων επαγγελματιών με πολύ σημαντική διείσδυση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως αυτό αποτυπώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΑΣ Α.Ε.
Συγκεκριμένα:
• Το 2024 καταγράφηκε αύξηση 137% στις συναλλαγές IRIS (57,3 εκατομμύρια), με συνολική αξία 6,1 δισ. ευρώ (+110% ετήσια αύξηση).
• Το 65% των χρηστών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-35 ετών.
Οι εγγεγραμμένοι επαγγελματίες (560.000) στην υπηρεσία IRIS P2B αυξήθηκαν κατά 259% σε σχέση με το 2023. Παράλληλα, δεκαπλασιάστηκε η συνολική αξία των συναλλαγών που δέχτηκαν. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πραγματοποιούν πληρωμές με ηλεκτρονικά μέσα αποκτούν νέες υποχρεώσεις. Με το ίδιο νομοσχέδιο σε όσους δηλώνουν λογαριασμό για άμεσες πληρωμές μέσω της υπηρεσίας IRIS θα πρέπει πλέον να διασταυρώνεται υποχρεωτικά αν ο συγκεκριμένος λογαριασμός είναι δηλωμένος ως επαγγελματικός στο μητρώο της ΑΑΔΕ.
Η ευθύνη της διασταύρωσης περνά στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (όπως είναι οι τράπεζες ή οι fintech εταιρίες), με τη ΔΙΑΣ Α.Ε. να αναλαμβάνει ρόλο τεχνικού διαμεσολαβητή που θα ελέγχει -σε πραγματικό χρόνο- τη σύνδεση του δηλούμενου λογαριασμού με το Μητρώο. Με άλλη ρύθμιση παρέχεται νομοθετική ασπίδα για τα χρήματα που διατηρούν οι πολίτες σε πλατφόρμες όπως η Revolut, η Viva Wallet και άλλα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος. Η σχετική διάταξη εξασφαλίζει ότι τα ποσά που είναι κατατεθειμένα σε ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος δεν κατάσχονται σε περίπτωση εκκαθάρισης.