Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τα 16,38 δισ. ευρώ το 2023 εκτινάχθηκαν στα 19,05 δισ. ευρώ το 2024, μετά και τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και την εφαρμογή νέων «όπλων» κατά της φοροδιαφυγής
Τεράστια αύξηση, κατά 2,67 δισ. ευρώ, κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2024, ένα έτος κατά το οποίο διευρύνθηκαν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και ενεργοποιήθηκαν μια σειρά από νέα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη της ΑΑΔΕ, η οποία παρουσιάστηκε χθες από τον διοικητή Γιώργο Πιτσιλή, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, τα βεβαιωμένα έσοδα από τον ΦΠΑ από 16,38 δισ. ευρώ το 2023 εκτινάχθηκαν στα 19,05 δισ. ευρώ το 2024. Αποτέλεσμα των παραπάνω στοιχείων είναι να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τη χρηματοδότηση νέων μειώσεων φόρων που σχεδιάζει εδώ και καιρό το οικονομικό επιτελείο και θα ανακοινωθούν στην ερχόμενη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, με ορίζοντα εφαρμογής τους το 2026.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ το 2024, χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές μέσω IRIS, υποκαθιστώντας τη χρήση μετρητών ύψους 5,79 δισ. ευρώ. Σε ορισμένους κλάδους η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, στον κλάδο προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών η αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών εκτοξεύτηκε κατά 2.459%, καθώς από τα 4,8 εκατ. ευρώ του 2023 άγγιξαν τα 128 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ στην εκμετάλλευση αιθουσών από τα 3,5 εκατ. ευρώ έκαναν άλμα στα 20 εκατ. ευρώ. Στα ταξί οι ηλεκτρονικές πληρωμές αυξήθηκαν κατά 221%, στις μεταφορές 57%, στην εστίαση 39% και στα καταλύματα 24%.
Τα βασικά συμπεράσματα
Πρώτον, από τα στοιχεία βεβαίωσης του ΦΠΑ του 2024 συμπεραίνεται ότι η πλήρης λειτουργία της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών, για το σύνολο των προβλεπόμενων υπόχρεων, συνέβαλε ουσιαστικά στη διεύρυνση της φορολογητέας βάσης, ειδικά στον τριτογενή τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα επιπλέον 8,3 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικές πληρωμές, τα 7,5 δισ. αφορούν συναλλαγές του τριτογενούς τομέα.
Δεύτερον, η αντικατάσταση των μετρητών από ηλεκτρονικές πληρωμές οδήγησε στην αποκάλυψη αδήλωτων συναλλαγών, ενισχύοντας άμεσα τα έσοδα του ΦΠΑ, κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, και, σε δεύτερο χρόνο, τα αναμενόμενα έσοδα από φόρο εισοδήματος την επόμενη χρήση. Την υψηλότερη αύξηση στα βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ καταγράφουν οι υπηρεσίες εστίασης (37,9%), τα ταξί (32,9%), τα καταλύματα (19,7%) και τα συνεργεία αυτοκινήτων (19,4%).
Τρίτον, η βελτίωση του λόγου εισροών προς εκροές, σε συνδυασμό με την αύξηση του βεβαιωθέντος ΦΠΑ και τη σταθερή εισπραξιμότητα, τεκμηριώνει ότι οι δράσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ αποδίδουν μετρήσιμα αποτελέσματα, όχι μόνο σε επίπεδο εσόδων, αλλά και σε όρους φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας. Τουλάχιστον το 1/3 της ετήσιας αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ την περίοδο 2022-2024 αποδίδεται στη βελτίωση της συμμόρφωσης.