5,7 δισ. ευρώ στα… αζήτητα!

Β. Κορκίδης: Μόνο από τον αναπτυξιακό του 2004 υπάρχουν 4.034 μη ολοκληρωμένα έργα ενισχύσεων περίπου 3,85 δισ., ενώ για το 2011 τα μη ολοκληρωμένα έργα είναι 978, με ενισχύσεις σχεδόν 1,39 δισ.

Χιλιάδες είναι τα έργα που έχουν υπαχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, με συνέπεια να παραμένουν δεσμευμένα πολλά δισ. ευρώ. Εκτιμάται πως οι λιμνάζουσες επενδύσεις σε εκκρεμότητα που είχαν υπαχθεί σε καθεστώτα προγενέστερων αναπτυξιακών νόμων μπορούν, με μαζικές απεντάξεις μη ενεργών έργων, να εξοικονομήσουν περίπου 5,7 δισ. ευρώ από τις υποχρεώσεις που έχει σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης.

  • Από τον Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας πως μόνο από τον αναπτυξιακό νόμο του 2004 υπάρχουν 4.034 μη ολοκληρωμένα έργα ενισχύσεων περίπου 3,85 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2.991 είναι μη ενεργά προς απένταξη και διαγραφή της υποχρέωσης ενίσχυσης και 1.310 μη ολοκληρωμένα έργα. Για τον αναπτυξιακό νόμο του 2011 τα μη ολοκληρωμένα έργα είναι 978, με ενισχύσεις σχεδόν 1,39 δισ. ευρώ και για τον νόμο του 2016 είναι 4.461, συνολικών ενισχύσεων 3,82 δισ. ευρώ. Για τα τελευταία, μάλιστα, συζητείται η πρόταση να απενταχθούν όσα δεν έχουν ολοκληρώσει έως το τέλος της χρονιάς τουλάχιστον το 25% των εργασιών τους.

Έλεγχοι

Πρόσφατα διαπιστώθηκε από ελέγχους του υπουργείου Ανάπτυξης πως για τους αναπτυξιακούς νόμους του 2004 και του 2011 έχουν δοθεί 480 εκατ. ευρώ ως προκαταβολές για 1.416 επενδυτικά σχέδια που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. «Δεν είναι αποδεκτό σε καμία περίπτωση χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων να μην έχουν αξιοποιηθεί για τον σκοπό που δόθηκαν, θα διεκδικήσουμε να επιστρέψουν ένα προς ένα. Διαφάνεια παντού για τους πάντες και τα πάντα, ο καθένας δίνει δείγματα γραφής, θα κυνηγήσουμε και το τελευταίο ευρώ» σχολίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ανάλογα με τον νόμο υπαγωγής είτε θα κατευθυνθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς είτε σε κοινωνικές δράσεις μέσω του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Η έρευνα του υπουργείου αναμένεται να επεκταθεί τόσο στον αναπτυξιακό νόμο του 1988 όσο και του 2016, όπου μάλιστα τα χρήματα των προκαταβολών είναι πολύ περισσότερα και τα κριτήρια υπαγωγής των επενδύσεων πιο χαλαρά. Ολα αυτά, φυσικά, δείχνουν την αποτυχία σχεδόν όλων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, τη στιγμή που το υπουργείο ετοιμάζει νέες τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, αρχικά απαιτείται τροποποίηση των στοχευμένων καθεστώτων με μικρότερο προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά συγκεκριμένους τομείς. Επίσης η προκήρυξη των καθεστώτων που αφορούν τις Σύγχρονες Τεχνολογίες και την Εξωστρέφεια θα πρέπει να επισπευσθεί εντός του 2025.

Επισημαίνει πως η απλοποίηση των διαδικασιών, της αξιολόγησης και του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αίτησης φακέλου και έγκρισης είναι πάγιο αίτημα όλων, ενώ θα πρέπει μια επιχείρηση να μπορεί να υποβάλλει ένα μόνο επενδυτικό σχέδιο σε κάθε κύκλο του καθεστώτος ενίσχυσης για να συμπεριληφθούν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχή ολοκλήρωση των επενδύσεων διαδραματίζουν επίσης η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων από το υπουργείο. «Με απλά λόγια, για να θεραπευτούν οι παθογένειες των αναπτυξιακών νόμων στην Ελλάδα, οι διαδικασίες πρέπει γίνονται γρήγορα και όχι πρόχειρα» εξηγεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img

Προτεινόμενα

spot_img