Οπως αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η μόνη που έχει χειρότερη επίδοση είναι η Βουλγαρία
Δεύτερη από το… τέλος παραμένει η Ελλάδα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη. Οπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η μόνη χώρα που έχει χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα είναι η γειτονική Βουλγαρία. Κοινώς, οι Ελληνες είναι οι δεύτεροι πιο φτωχοί Ευρωπαίοι με όρους αγοραστικής δύναμης. Πρόκειται για ένα αδιαμφισβήτητο στοιχείο που γκρεμίζει τα κυβερνητικά παραμύθια περί ανάκαμψης, ενώ σημειώνεται πως η έρευνα αφορά το έτος 2024.
Κι αυτό γιατί στις προηγούμενες αντίστοιχες ανακοινώσεις της Eurostat τα κυβερνητικά στελέχη αμφισβητούσαν την κατάντια της Ελλάδας, λέγοντας πως είναι στοιχεία του 2022 και του 2023 και όχι του περασμένου έτους, τα οποία τελικά δείχνουν πως η χώρα μας συνεχίζει να ανταγωνίζεται μόνο τη… Βουλγαρία στην αγοραστική δύναμη.
Υπενθυμίζεται πως την περίοδο των Μνημονίων οι δανειστές καλούσαν την Ελλάδα να αποκτήσει μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας, ενώ αναλυτές θεωρούν πως η ανάκαμψη της γειτονικής χώρας μπορεί σύντομα να φέρει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης του εν λόγω δείκτη. Συγκεκριμένα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν 30% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και η Βουλγαρία κατέγραψε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 34% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Θα πρέπει να επισημανθεί πως οι χώρες που κινούνται σε αντίστοιχα ή παραπλήσια εισοδηματική επίπεδα (Πορτογαλία, Κροατία, Σλοβακία) είδαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους να συγκλίνει με της Ε.Ε.
Το Λουξεμβούργο έχει μακράν το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 27 χωρών που περιλαμβάνονται σε αυτή τη σύγκριση, με 141% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η Ιρλανδία έρχεται δεύτερη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., με 111% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε,, ακολουθούμενη από τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, με κατά κεφαλήν ΑΕΠ πάνω από 20% πάνω από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, 10 χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 34% του πληθυσμού της Ε.Ε. ξεπερνούσαν τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και συγκεκριμένα σε Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία και Μάλτα. Ελάχιστα κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος.