Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδιά τους
Νέα ευκαιρία χρηματοδότησης μέσω μικροδανείων έως 25.000 ευρώ θα αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου κίνησης και των επενδυτικών τους σχεδίων. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση δανείων από το Ταμείο Μικροπιστώσεων που θα συστήσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) με τα αδειοδοτημένα ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ηδη η ΕΑΤ προχώρησε στη δημοσίευση της πρόσκλησης προς τα ιδρύματα μικροχρηματοδότησης, τα οποία καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους στο Ταμείο έως τις 17 Ιανουαρίου. Το Ταμείο Μικροπιστώσεων περιλαμβάνει πόρους ύψους 60.000.000 ευρώ και εστιάζει στη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικών προσώπων, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ θα πραγματοποιηθεί σημαντική μόχλευση που αναμένεται να αυξήσει το συνολικό ποσό στα 83.000.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσοστό του δανείου το οποίο θα χρηματοδοτείται από την ΕΑΤ θα είναι άτοκο, ενώ για τη χορήγηση των δανείων δεν απαιτούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Τα δύο υποπρογράμματα: Ο προϋπολογισμός των 60.000.000 ευρώ θα κατανεμηθεί σε δύο κατηγορίες επιχειρηματικότητας (υποπρογράμματα) ως εξής:
• 40.000.000 ευρώ στη γενική επιχειρηματικότητα.
• 20.000.000 ευρώ στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Πιο αναλυτικά:
Υποπρόγραμμα 1: Γενική επιχειρηματικότητα. Αφορά πολύ μικρές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ίδρυσή τους και εφόσον εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Καν. 2831/2021 και του Κανονισμού του Ταμείου Χρηματοδότησης. Στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται χορήγηση δανείου με καθεστώς ενίσχυσης De Minimis, Καν. (ΕΕ) 2831/2023 για άτοκη χρηματοδότηση από το Ταμείο για το 60% του ποσού της δανειακής σύμβασης και το υπόλοιπο 40% από τους ΧΟ, καθώς και ενίσχυση για συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες παρέχονται από τους ΧΟ.
Για τις πολύ μικρές οντότητες πρέπει να ικανοποιούνται τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω τρία κριτήρια κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης:
• Μέσος όρος προσωπικού μικρότερος από ή ίσος με 10 άτομα.
• Σύνολο ενεργητικού μικρότερο ή ίσο των 350.000 ευρώ.
• Καθαρός κύκλος εργασιών μικρότερος ή ίσος των 700.000 ευρώ. Επίσης δάνειο μπορούν να λάβουν και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
Υποπρόγραμμα 2: Γυναικεία επιχειρηματικότητα. Αφορά επιχειρήσεις όπως αναφέρονται παραπάνω, κάθε νομικής μορφής (με εξαίρεση τις αστικές εταιρίες), και περίπτωση εταιρικών σχημάτων, όπου μέτοχος/εταίρος ποσοστού μεγαλύτερου του 50% (>50%) είναι γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα. Σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων ιδιοκτήτης είναι γυναίκα. Επιπλέον, λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ίδρυσή τους και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Καν. 2831/2021. Για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα το 75% του δανείου είναι άτοκο, ενώ προβλέπεται και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η διάρκεια των δανείων είναι από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως έξι μήνες. Τα δάνεια μπορούν να εκταμιευτούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2029.