Προσφέρει 15ο μισθό, έκτακτα βοηθήματα στους υπαλλήλους και στα παιδιά τους που πέρασαν στο πανεπιστήμιο, «χρυσά» μπόνους και 5% αύξηση για το 2025
Η καλαματιανή καπνοβιομηχανία Καρέλια αποτελεί ένα από τα πιο βαριά χαρτιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εχει μακρά ιστορία 135 ετών και, πέρα από τις μπίζνες όπου διακρίνεται σταθερά, συζητιέται ιδιαίτερα στα τέλη κάθε χρόνου. Ο λόγος; Ο εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης από τις παροχές που δίνει η επιχείρηση στους εργαζομένους της, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Η οικογένεια, άλλωστε, μέσω και του Ιδρύματος Καρέλια αναπτύσσει έντονη, πολύπλευρη και κοινωφελή δράση.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η επιχείρηση έχει γίνει η πρώτη μη πολυεθνική εταιρία στον κόσμο που εγκατέστησε και χρησιμοποιεί το ταχύτερο διαθέσιμο μηχάνημα παραγωγής και συσκευασίας τσιγάρων, δυναμικότητας 16.000 τσιγάρων το λεπτό. Διατηρεί σταθερά την κερδοφορία της, με μεγάλη ρευστότητα και μηδενικούς δανεισμούς από τις τράπεζες. Το βασικότερο, όμως, είναι ότι δείχνει σεβασμό και γενναιοδωρία στους εργαζομένους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ανδρέα Καρέλια να μπορεί εύκολα να καταταχθεί στους κορυφαίους εργοδότες-υποδείγματα της χώρας. Οι παροχές που ανακοίνωσε ο Ανδρέας Καρέλιας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είναι ασυνήθιστες για την ελληνική πραγματικότητα, ειδικά από το 2010 και μετά με το «κραχ» της οικονομίας.
Συγκεκριμένα:
1. Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για το εορταστικό τραπέζι για τους εργαζομένους της «Καρέλιας», με 500 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο.
2. Κάθε πρωτοχρονιάτικος λαχνός, για καθέναν από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ καθαρά.
3. Επιπλέον, κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.000 ευρώ καθαρά.
4. Οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά πέτυχαν την είσοδό τους στα παραπάνω ιδρύματα μέσα στο 2024 θα λάβουν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.
5. Παράλληλα, η εταιρία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2024.
6. Οπως πέρυσι, έτσι και φέτος, και λόγω της υψηλής κερδοφορίας, όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν ως έκτακτη παροχή έναν μικτό μηνιαίο μισθό. Με άλλα λόγια, η εταιρία, λόγω της αυξημένης της κερδοφορίας, θα δώσει 15ο μισθό σε όλους τους εργαζομένους.
7. Επιπρόσθετα, όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1.500 ευρώ θα λάβουν επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.
8. 170 εργαζόμενοι οι οποίοι ξεχώρισαν με την απόδοσή τους μέσα στη χρονιά που πέρασε θα λάβουν το μπλε bonus των 2.700 ευρώ καθαρά.
9. 45 εργαζόμενοι, των οποίων η απόδοση κρίνεται ως εξαιρετική, θα λάβουν το χρυσό bonus των 4.000 ευρώ καθαρά.
10. Το επίδομα παρουσίας για όλους τους εργαζομένους οι οποίοι, κατά τη διάρκεια του έτους, έκαναν χρήση μόνο της κανονικής τους άδειας και δεν έλειψαν ούτε μία άλλη ημέρα από την εργασία τους ανέρχεται σε 1.200 ευρώ καθαρά.
11. Από 1/1/2025, όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους κατά +5%.
Ο Καρέλιας επιβραβεύει όλους τους εργαζομένους με γενναία ποσά και βοηθήματα, επειδή αναγνωρίζει τη συμβολή των υπαλλήλων του στην κερδοφορία της επιχείρησης. Κατάφερε να μοιράσει και 15ο μισθό! Επίσης, ενισχύει τα παιδιά εργαζομένων που μπήκαν στο πανεπιστήμιο, αλλά και τους άριστους υπαλλήλους που έπιασαν τα μπόνους κι έδειξαν συνέπεια μέσα στη χρονιά.
Ενισχύει, όμως, και φορείς ή ιδρύματα, όπως:
• Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με το ποσό των 250.000 ευρώ.
• Το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας με το ποσό των 250.000 ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
• Την Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών Ελλάδος με το ποσό των 100.000 ευρώ.
• Τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας με το ποσό των 60.000 ευρώ.
• Το Σωματείο «Φάρος Τυφλών της Ελλάδος» με το ποσό των 50.000 ευρώ.
• Το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ με το ποσό των 100.000 ευρώ.
• Το Ιδρυμα Ευσταθίας Κωστοπούλου «Το Περιβόλι της Γιαγιάς» με το ποσό των 40.000 ευρώ.
• Τον Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥΦΑΜΕΑ) με το ποσό των 50.000 ευρώ.
• Το Χατζηπατέρειο Ιδρυμα ΚΑΣΠ με το ποσό των 100.000 ευρώ.
Αυτές οι παροχές μοιάζουν να προέρχονται από εταιρίες άλλων χωρών και ηπείρων – από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη ή από αμερικανικούς κολοσσούς. Ομως, ακόμα και σε χώρες με παράδοση καλών εργοδοτών σε επιχειρήσεις-μεγαθήρια, το υπερκέρδος πλέον υπερισχύει σε όλο και πιο απόλυτο βαθμό. Τα μπόνους περιορίζονται ή και κόβονται στον βωμό των μερισμάτων των μεγαλομετόχων. Η «Καρέλιας» αποτελεί μια από τις λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, σε μια Ελλάδα όπου η επιχειρηματικότητα ασφυκτιά. Καταφέρνει να έχει κέρδη, αλλά να διατηρεί ζωντανό και το οικογενειακό πνεύμα στην εταιρία, θέτοντας σε πρώτο ρόλο τους εργαζομένους.
Μακάρι τα επόμενα χρόνια, κι όσο υποτίθεται ότι απομακρυνόμαστε από τα Μνημόνια, η «Καρέλιας» να βρει περισσότερους μιμητές. Δηλαδή, εργοδότες με ανθρώπινο πρόσωπο, που δεν τους ενδιαφέρει μόνο να μετρούν ρομποτικά τα μερίσματα μεγαλομετόχων. Αν και δεν είναι αυτό το πιο ρεαλιστικό σενάριο, αφού, αρχής γενομένης από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, με τα επίπεδα-ρεκόρ στην ανεργία, οι εργαζόμενοι άρχισαν να αντιμετωπίζονται σε μεγάλο βαθμό ως «αναλώσιμοι» και «βαρίδια». Ας ελπίσουμε, όμως, ότι τουλάχιστον το μοντέλο ηγεσίας και διαχείρισης της «Καρέλιας» δεν θα δείχνει ύστερα από 5-10 χρόνια τόσο ασυνήθιστο…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΕΛΙΑΣ
Διευθύνων σύμβουλος καπνοβιομηχανίας Καρέλια
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε πριν από 58 χρόνια και έχει εργαστεί σε όλα τα τμήματα της εταιρίας. Είναι απόφοιτος του London School of Economics και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Shipping Trade and Finance από το City University Business School του Λονδίνου. Μετέχει στα διοικητικά της καπνοβιομηχανίας από το 1995. Τον Απρίλιο του 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του, Γιώργου Α. Καρέλια, ανέλαβε το νευραλγικό πόστο του διευθύνοντος συμβούλου. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία της εταιρίας είναι ο έντονος εξαγωγικός της χαρακτήρας, με πωλήσεις σε πάνω από 50 χώρες, και ότι δεν επιβαρύνεται από τραπεζικό δανεισμό. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τα ρευστά διαθέσιμα στο «θησαυροφυλάκιο» της «Καρέλια» έφτασαν τα 652,7 εκατ. ευρώ.