Σε 1 τρισ. ευρώ υπολογίζει τις συνολικές απώλειες των εισοδημάτων και της περιουσίας των πολιτών, λόγω της κρίσης, ο Μιχάλης Σάλλας.
Σε συνέντευξή του στο Naftemporiki TV, ο πρόεδρος του Lyktosgroup αναφέρθηκε στις 27 συγχωνεύσεις τραπεζών που πραγματοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς και στάθηκε στον Μάρτιο του 2013 και στη συγχώνευση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, που ήταν αναγκαία προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες.
Μίλησε, επίσης, για την έναρξη της κρίσης, με την πτώχευση της Lehman Brothers, και εξήγησε πως πολλά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν τότε είχαν ληφθεί μέτρα. Για το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο κ. Σάλλας επεσήμανε πως, αν είχε εφαρμοστεί το σχέδιό του για sale and lease back, το θέμα αυτό θα είχε οριστικά επιλυθεί. Ο λόγος που δεν προχώρησε η πρόταση αυτή ήταν η σκληρή, τιμωρητική αντίληψη της τρόικας για τη χώρα μας. Σημείωσε πως δεν ήταν τόσο έτοιμη η ευρωπαϊκή οικογένεια να στηρίξει τη χώρα μας, ωστόσο χωρίς την Ευρώπη θα είχαμε διαλυθεί, σημείωσε.
«Είναι άδικο για τις τράπεζες να λέμε ότι αυτές πήραν λεφτά από το Δημόσιο. Πήραν μεν, αλλά είχαν νωρίτερα διαγράψει απαιτήσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου με το PSI, και το Δημόσιο τους γύρισε τμήμα αυτών με συμμετοχή, προκειμένου να λειτουργήσουν. Εχω την αίσθηση πως η πώληση μετοχών των τραπεζών μαζί με τη διαγραφή των απαιτήσεων από την πλευρά τους απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο είναι περισσότερα χρήματα από αυτά που το Δημόσιο έβαλε για να καλύψει τα κεφάλαια του PSI» τόνισε ο πρόεδρος του Lyktosgroup.
Τι είπε για τις τράπεζες
Μιλώντας για την εικόνα που έχει ο κόσμος για τις τράπεζες, υπογράμμισε πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μείωση των καταστημάτων και του προσωπικού, και η δυσκολία πολλών ανθρώπων να λειτουργήσουν μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής και μόνο. «Απαιτείται ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα, η οποία πρέπει να γίνει ανταγωνιστικότερη. Από μόνος του ο τουρισμός δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της χώρας. Ο τουρισμός είναι καλό εργαλείο, αλλά δεν φτάνει» σημείωσε ο κ. Σάλλας.
Μεγάλη αναφορά έκανε επίσης στο Δημογραφικό, ενώ, σε ό,τι αφορά τον Ρωσοουκρανικό πόλεμο, χαρακτήρισε ως μεγάλη χαμένη την Ευρώπη. Τέλος, αναφερόμενος στη θητεία του στην Τράπεζα Πειραιώς, επεσήμανε το πολιτιστικό έργο της τράπεζας στο ΠΙΟΠ, έργο το οποίο έτρεξε η Σοφία Στάικου, πρόεδρος του ΠΙΟΠΠ, φτιάχνοντας εννέα θεματικά μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα που λειτουργούν και απεικονίζουν την οικονομική και την κοινωνική ιστορία του τόπου.