Την ώρα που ο πληθωρισμός κατατρώει το εισόδημα των πολιτών, o Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κατηγορηματικώς το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα υπερκέρδη των τραπεζών, με σκοπό να επέλθει η ηρεμία στα ιδρύματα αλλά και τα χρηματιστήρια.
Η είδηση ήρθε από το Λονδίνο, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε, μιλώντας σε ιδιωτική συνάντηση με ξένους επενδυτές, ότι «η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει από τις τράπεζες και έχει τους τρόπους να το δρομολογήσει. Η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς». Σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταδείξει ότι αποφεύγει τους αιφνιδιασμούς στους επενδυτές. Μόνο που την ώρα που οι επενδύτες και τα χρηματιστήρια πήραν ανάσα, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να παλεύουν για την επιβίωσή τους.
Την ίδια ώρα, πάντως, η αντιπολίτευση εντείνει το πρέσινγκ, με το ΠΑΣΟΚ να καταθέτει τροπολογία για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών. «Να βρούμε μια χρυσή τομή, δεν είναι ακραίο το μέτρο. Δεν έχει μόνο δημοσιονομικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικό. Είναι δυνατόν να έχουμε τόσο μεγάλες χρεώσεις; Πρέπει να δείξουν οι τράπεζες ένα πιο κοινωνικό πρόσωπο» δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας πως τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στο Δημογραφικό ή στις υποδομές.
Ο Στουρνάρας
Την ίδια ώρα, ως αναμένετο, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε κατά μιας φορολογίας στις τράπεζες. «Αν φορολογήσεις τις τράπεζες, καθυστερείς την εξυγίανση του κλάδου» υπογράμμισε. Παράλληλα σημείωσε πως «η ελληνική κρίση δεν ήταν τραπεζική κρίση, ήταν κρίση Δημοσίου που επηρέασε τις τράπεζες». Ωστόσο, αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες πολίτες αναγκάστηκαν να χρηματοδοτήσουν (και να καταχρεωθούν) για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών και έως σήμερα η ζημία ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ. Μένει να φανεί πώς θα αναχαιτίσουν η κυβέρνηση αλλά και η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος τα πυρά για τη μη φορολόγηση των υπερκερδών των συστημικών τραπεζών.