Θησαυρίζουν μέσα από τις υπέρογκες χρεώσεις, με την ανοχή της κυβέρνησης
Τεράστια κέρδη, που υπερβαίνουν το 22% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, κατέγραψαν οι συστημικές τράπεζες της χώρας στο εννεάμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σημείωσαν συνολικά κέρδη 3,491 δισ. ευρώ, από 2,846 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και όλα αυτά στις πλάτες των πολιτών και των επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίοι δανείζονται με τεράστια επιτόκια, ενώ την ίδια ώρα οι τόκοι για τις καταθέσεις είναι κοντά στο μηδέν!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο 9μηνο σχεδόν κάλυψε την κερδοφορία που είχαν σημειώσει ολόκληρο το 2023, η οποία είχε διαμορφωθεί στα 3,645 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του 2024 εκτιμάται ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν τα 4,7 δισ. ευρώ.
Αναλυτικά,
• η Eurobank, κατέγραψε κέρδη 1,135 δισ.. ευρώ,
• η Εθνική 983 εκατ. ευρώ,
• η Alpha Bank 489 εκατ. ευρώ και
• η Τράπεζα Πειραιώς 882 εκατ. ευρώ.
Τα υπερκέρδη των τραπεζών μέσα από τις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλουν αναδεικνύουν το τεράστιο «πάρτι» που γίνεται στη χώρα μας, με την ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης. Κάτι λιγότερο από τα μισά κέρδη των τραπεζών προέρχονται από τις προμήθειες, κάτι που δείχνει την ιδιαίτερη αίσθηση του τρόπου που επιβιώνουν στη χώρα μας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, έφτασαν στα 1,55 δισ. ευρώ, από 1,354 δισ. ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό 14,48%. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από προμήθειες 313 εκατ. ευρώ, η Eurobank 451 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 480 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 306 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες επιβάλλουν προμήθειες για κάθε είδους συναλλαγές. Για παράδειγμα, για να χτίσει κάποιος το αφορολόγητό του θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα, η οποία, π.χ., για να ανανεωθεί από τις τράπεζες έχει χρέωση που φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ! Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν POS, για το οποίο οι τράπεζες επέβαλλαν υπέρογκες προμήθειες μέχρι πρότινος, οι οποίες έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 1%, ενώ μόνο μετά τη νομοθετική ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου μειώθηκαν στο 0,5%.
Ωστόσο, και εδώ το κράτος ενήργησε πάλι με τεράστια καθυστέρηση, αφήνοντας τις τράπεζες να κάνουν… πάρτι με τις χρεώσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, προτού μειώσουν τις προμήθειες με νόμο. Μόνο για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ που ανήκει σε άλλη τράπεζα οι χρεώσεις ξεκινούν από τα 1,80 ευρώ και φτάνουν έως τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή. Δηλαδή, σε απομακρυσμένες περιοχές, που δεν έχουν ΑΤΜ όλες οι τράπεζες, οι πολίτες θα πρέπει να χρεώνονται κάθε φορά που «σηκώνουν» τα δικά τους χρήματα. Επίσης, τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 6,43 δισ. ευρώ, από 5,926 δισ. το περσινό διάστημα, αυξημένα κατά 8,5%. Η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 1,782 δισ. ευρώ, η Eurobank 1,83 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 1,57 δισ. ευρώ και η Alpha Bank 1,24 δισ. ευρώ.
Προκαλώντας, τέλος, το δημόσιο αίσθημα, οι συστημικές τράπεζες έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν τη διανομή ακόμα πιο υψηλών μερισμάτων σε σχέση με πέρυσι, όταν «ξεπάγωσαν» για πρώτη φορά μετά το 2008.
Οι διοικήσεις σχεδιάζουν να δώσουν μεγαλύτερα μερίσματα
Παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο έχει καταγράψει ζημίες σχεδόν 40 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, όπως προκύπτει από τα έσοδα που μπήκαν στα κρατικά ταμεία μετά την πώληση των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες, οι διοικήσεις τους εξαγγέλλουν μερίσματα ακόμα και στο 50% των ετήσιων κερδών τους. Για τα φετινά αποτελέσματά τους εκτιμάται ότι το ύψος των υπό διανομή μερισμάτων μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ πέρυσι.