Κινδυνεύουν να «καούν» όσοι επιλέξουν κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες λόγω εκτόξευσης της τιμής του ρεύματος. Εως τις 6 Δεκεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων
Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το μεσημέρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyΘέρμανση», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Ωστόσο, φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να «πριμοδοτήσει» όσους δικαιούχους επιλέξουν να θερμανθούν τον φετινό χειμώνα με κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες, παρά με πετρέλαιο. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως μέσα σε ελάχιστα 24ωρα η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού εκτοξεύτηκε κατά 150% (!), κάτι που δεν αποκλείεται να περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών τους αμέσως επόμενους μήνες.
Με δεδομένο πως κάθε δικαιούχος μπορεί να επιλέξει ένα μόνο μέσο θέρμανσης για να επιδοτηθεί, υπάρχει κίνδυνος να δηλώσει στην πλατφόρμα «MyΘέρμανση» το ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια οι τιμές του να εκτοξευτούν. Ο μεγάλος κίνδυνος θα είναι να αναγκαστεί στη συνέχεια να καταναλώσει πετρέλαιο ή άλλο μέσο χωρίς καμία επιδότηση, προκειμένου να γλιτώσει από ενδεχόμενους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος λόγω της αυξημένης κατανάλωσης. Σημειώνεται πως το ελάχιστο ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τα 100 ευρώ και το ανώτατο θα αγγίζει τα 800 ευρώ, ενώ για τις πολύ κρύες περιοχές το ποσό μπορεί να φτάσει έως και τα 1.200 ευρώ.
Το επίδομα αφορά όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ωστόσο, φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανση, αντί για πετρέλαιο. H προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει έως τις 6 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται πως φέτος η πρώτη δόση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 23 Δεκεμβρίου και θα δοθεί προκαταβολικά το 60% του ποσού της επιδότησης, ενώ θα υπάρξει και μια δεύτερη καταβολή έως τις 30 Μαΐου. Για το φυσικό αέριο η δεύτερη καταβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουλίου.
Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 29.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Οσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων τέκνων δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 260.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό προσαυξάνεται κατά 40.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, δηλαδή για μια οικογένεια με 1 παιδί το ανώτατο ποσό της ακίνητης περιουσίας αγγίζει τα 300.000 ευρώ.
Η αλλαγή που φέρνει ανατροπές στον «χάρτη» των μέσων θέρμανσης
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε φέτος σε μια σημαντική αλλαγή, που αλλάζει τον «χάρτη» των μέσων θέρμανσης. Μέχρι και πέρυσι υπήρχε μια ενιαία, οριζόντια βάση υπολογισμού του επιδόματος στα 350 ευρώ, πάνω στην οποία πολλαπλασιαζόταν ο συντελεστής ψύχους (βαθμοημέρα) της κάθε περιοχής και στη συνέχεια συνυπολογίζονταν και τα μέλη της οικογένειας. Φέτος η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τη βάση υπολογισμού στο πετρέλαιο, στο φυσικό και τα καυσόξυλα. Αποτέλεσμα θα είναι αυτοί οι δικαιούχοι να λάβουν μειωμένη επιδότηση, σε αντίθεση με όσους «κάψουν» ρεύμα ή πέλετ, που θα δουν αυξημένα ποσά.
Συγκεκριμένα, το ποσό αναφοράς του επιδόματος ανέρχεται σε:
• 380 ευρώ για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,
• 360 ευρώ για χρήση πέλετ,
• 350 ευρώ για χρήση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης ή καυσόξυλων,
• 325 ευρώ για χρήση φυσικού αερίου,
• 300 ευρώ για χρήση πετρελαίου ή μπλε κηροζίνης ή υγραερίου.
Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά στην Αγία Παρασκευή, με συντελεστή ψύχους 0,57, πέρυσι έλαβε επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης 200 ευρώ. Το ίδιο νοικοκυριό θα λάβει φέτος 29 ευρώ λιγότερα, δηλαδή 171 ευρώ.
Ελαφρώς κερδισμένοι θα είναι όσοι κατοικούν σε περιοχές με πολύ περισσότερο κρύο (με συντελεστή άνω του 0,8). Για παράδειγμα, ένα αντίστοιχο νοικοκυριό στην Καστοριά (συντελεστής 1,05) θα λάβει φέτος επιδότηση 394 ευρώ, από 368 ευρώ πέρυσι, κι αυτό γιατί στις περιοχές με συντελεστή «ψύχους» πάνω από 1 προβλέπεται προσαύξηση 25%.
Αντίθετα, ιδιαίτερα κερδισμένοι (σε επίπεδο επιδότησης) θα είναι όσοι θερμανθούν φέτος με ηλεκτρικό και πέλετ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως για καυσόξυλα και τα πέλετ υπάρχουν δύο «κόφτες». Πέραν των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που ισχύουν για όλους τους δικαιούχους, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για τη λήψη επιδότησης για:
• καυσόξυλα το ακίνητο του δικαιούχοι να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους και ο κλιματικός συντελεστής (βαθμοημέρα) να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8 και
• πέλετ το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους και ο συντελεστής (βαθμοημέρα) να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.