Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία καταρρίπτει ακόμα μία φορά το κυβερνητικό αφήγημα για ανάπτυξη και ευημερία στη χώρα
Τα κυβερνητικά παραμύθια περί ανάπτυξης και ευημερίας καταρρίπτει ακόμα μία φορά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), καθώς τα στοιχεία για τους μισθούς στην Ε.Ε. αποκαλύπτουν πως η χώρα μας κατέχει την τρίτη θέση από το… τέλος της λίστας των κρατών-μελών. Με την ακρίβεια να χτυπά «κόκκινο», οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν με εισοδήματα ισάξια της Βουλγαρίας, επιβεβαιώνοντας εκείνους που τα μνημονιακά χρόνια υποστήριζαν πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει μισθούς και συντάξεις ίσες με τη γειτονική μας χώρα.
Σύμφωνα με τη Eurostat, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., το 2023, ο μέσος ετήσιος προσαρμοσμένος μισθός πλήρους απασχόλησης για τους μισθωτούς στην Ε.Ε. ήταν 37.900 ευρώ. Ωστόσο, στην Ελλάδα μόλις που αγγίζει τα 17.000 ευρώ, με τους μισθούς να είναι κάτω και από το μισό εισόδημα των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Οι μόνες χώρες που βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από την Ελλάδα είναι η Βουλγαρία (13.500 ευρώ) και η Ουγγαρία (16.900 ευρώ). Στον αντίποδα, ο υψηλότερος μέσος ετήσιος μισθός καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (81.100 ευρώ), ακολουθούμενος από τη Δανία (67.600 ευρώ) και την Ιρλανδία (58.700 ευρώ). Αυτά τα στοιχεία «γκρεμίζουν» και έναν ακόμα ισχυρισμό της ελληνικής κυβέρνησης για την κριτική που της ασκείται περί υπερφορολόγησης. Το οικονομικό επιτελείο επικαλείται συνεχώς το ότι οι φόροι της Ελλάδας κινούνται στον μέσο όρο της Ευρώπης, ωστόσο οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Το υπουργείο Οικονομικών
Το οικονομικό επιτελείο, για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα, σε ενημερωτικό σημείωμα για τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σημειώνει πως οι αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία κινούνται πάνω από τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η αύξηση των καθαρών αποδοχών από το 2019 για μισθωτό που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό (αναλόγως του αριθμού των τέκνων και συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2025) ανέρχεται σε περίπου 30%, ενώ για μισθωτό που λαμβάνει τον μέσο μισθό η αύξηση είναι περίπου 25%.
Αντίστοιχα, το διάστημα 2019 – Σεπτέμβριος 2024 η σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού είναι 17,5%, δηλαδή, όπως αναφέρει το οικονομικό επιτελείο, οι πραγματικές αποδοχές αυξήθηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Ωστόσο, αυτό που ξεχνούν να αναφέρουν οι επιτελείς της κυβέρνησης είναι πως σημαντικό ρόλο παίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και το κόστος ζωής, τα οποία στη χώρα μας βρίσκονται στα… Τάρταρα.