Σκουριές: Σε έναν χρόνο η παραγωγή

Ελληνικός Χρυσός: Από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα διαθέτει, στη μορφή συμπυκνωμάτων, χρυσό και χαλκό.

Τον δρόμο για να τοποθετηθεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής χαλκού ανοίγει η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Σε μια χρονική συγκυρία που η Ε.Ε. δίνει ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στην ενδογενή παραγωγή μέσω της Πράξης για τις κρίσιμες πρώτες ύλες (το λεγόμενο Critical Raw Materials Act) και τη ζήτηση για χαλκό να αυξάνεται διαρκώς εν μέσω της πράσινης μετάβασης, η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μέσα από το μεταλλείο των Σκουριών.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 76% των έργων και από τα μέσα της επόμενης χρονιάς αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή χρυσού και χαλκού στη μορφή συμπυκνωμάτων, με την έναρξη της εμπορικής παραγωγής να τοποθετείται χρονικά για τον Σεπτέμβριο του 2025.

«Πρόκειται για το πιο σύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού στην Ελλάδα και ένα από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας τις πλέον καινοτόμες και διαθέσιμες βέλτιστες τεχνολογίες του μεταλλευτικού κλάδου διεθνώς» τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, ξεναγώντας πρώτη φορά δημοσιογράφους στα εν εξελίξει έργα, με τη συνολική επένδυση της εταιρίας να ανέρχεται σε 3 δισ. δολάρια. Η πλήρης ανάπτυξη των μεταλλείων έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη, πίσω μόνο από τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Οπως επισημάνθηκε, στις Σκουριές έχει εντοπιστεί ένα κοίτασμα παγκόσμιου βεληνεκούς, με τα πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα να υπολογίζονται σε 740.000 τόνους χαλκού και σε 3.600.000 ουγκιές χρυσού. Με βάση τη Μελέτη Σκοπιμότητας, η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιές χρυσού και 67.000.000 λίβρες χαλκού. Αυτή τη στιγμή στο έργο απασχολούνται 1.010 εργαζόμενοι, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσουν τους 1.300.

Οσον αφορά το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, παράγει συμπυκνώματα χρυσού και τα εξάγει σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν εργοστάσια μεταλλουργίας. Οι συνολικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει τα 800.000.000 δολάρια, παράγονται 470.000 τόνοι ανά έτος, ενώ φέτος καταγράφεται αύξηση της παραγωγής κατά 21%, στους 793.692 τόνους. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής είναι 15 έτη, ενώ η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στον καθαρισμό 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες (από την περίοδο Μποδοσάκη), με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 120 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η αύξηση της τελευταίας διετίας στις τιμές των μετάλλων (+26% στον χαλκό και +57% στον χρυσό) δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες απόδοσης σε σύγκριση με την περίοδο κατά την οποία είχε καταστρωθεί το αρχικό επενδυτικό πλάνο της εταιρίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα