ΕΦΚΑ: Fast track επικουρικές

Πώς θα ξεμπλοκάρουν, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα

Εγκύκλιο, η οποία περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ με τη διαδικασία fast track, εξέδωσε ο ΕΦΚΑ. Ξεκαθαρίζει ότι οι ασφαλισμένοι στην επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Επίσης, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου στην υπηρεσία, ο επιζών σύζυγος δικαιούται επικουρική σύνταξη εφόσον ο θανών ασφαλισμένος είχε συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του λόγω θανάτου στον κύριο φορέα.

Ποιοι εξαιρούνται

Η προϋπόθεση συμπλήρωσης 4.500 ημερών εργασίας ή 15 ετών εργασίας για τη λήψη επικουρικής σύνταξης δεν ισχύει για τις κατηγορίες ασφαλισμένων που θεμελιώνουν δικαίωμα κύριας σύνταξης με μικρότερο χρόνο ασφάλισης, όπως:

• Περιπτώσεις δημάρχων οι οποίοι δικαιούνται χορηγία (άρθρο 1 του ν. 91/1943 & παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 293/1976).

• Περιπτώσεις συνταξιοδότησης αιρετών νομαρχών (παρ. 1 και 4 του άρθρου 9 του ν. 2703/1999).

• Περιπτώσεις ασφαλισμένων στο τ. ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με βαρέα & ανθυγιεινά).

• Περιπτώσεις που εμπίπτουν ή παραπέμπουν σε κανόνες συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ν. 612/1977.

• Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις για τις οποίες οι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο των 4.500 ημερών εργασίας ή 15 έτη.

Με το άρθρο 117 του ν. 5078/2023 καταργούνται οι προϋποθέσεις εξέτασης των αιτημάτων απονομής σύνταξης και εφάπαξ παροχής με τη fast track διαδικασία (άρθρο 48 του ν. 4921/2022), που απαιτούσαν είτε ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του είτε το σύνολο του χρόνου να έχει διανυθεί στο τ. ΙΚΑ-ΤΕΑΜ (τ. ΕΤΕΑΜ). Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η πράξη συνταξιοδότησης επικουρικής σύνταξης εκδίδεται εντός προθεσμίας 3 μηνών από την ημερομηνία απονομής της κύριας σύνταξης ή εντός προθεσμίας 6 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης απονομής επικουρικής σύνταξης, στην περίπτωση που αυτή υποβλήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης απονομής κύριας σύνταξης.

Εφόσον οι προθεσμίες παρέλθουν άπρακτες, οι πράξεις απονομής επικουρικής σύνταξης εκδίδονται από την αρμόδια Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων & Εφάπαξ Δημόσιου Τομέα , εφόσον οι αιτούντες έχουν συνταξιοδοτηθεί στον κύριο φορέα και έχουν συμπληρώσει στον επικουρικό φορέα 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη. Η πράξη χορήγησης εφάπαξ παροχής εκδίδεται εντός προθεσμίας 6 μηνών από την ημερομηνία της σχετικής αίτησης. Οι έλεγχοι των αποφάσεων συνταξιοδότησης κύριου φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής σύνταξης πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας 3 ετών από την έκδοσή τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανωτέρω έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την παρέλευση 5 ετών από την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης. Οι έλεγχοι των αποφάσεων συνταξιοδότησης επικουρικού φορέα που εκδίδονται με τη διαδικασία της ταχείας απονομής σύνταξης πραγματοποιούνται εντός προθεσμίας 1 έτους από την έκδοσή τους. Σε κάθε περίπτωση, οι έλεγχοι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την παρέλευση 3 ετών από την έκδοση της σχετικής συνταξιοδοτικής πράξης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα