Πληθωρισμός: Ακρίβεια δίχως τέλος στην Ελλάδα

Τα νέα στοιχεία της Eurostat γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης, καθώς τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 3%, ενώ στην ευρωζώνη στο 1,8%

Με μεγάλη καθυστέρηση ακολουθεί η Ελλάδα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού που καταγράφεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά τη στρέβλωση (μπορεί να μεταφραστεί και ως αισχροκέρδεια) οι μειώσεις τιμών να καταφθάνουν με μεγάλη καθυστέρηση και οι αυξήσεις να έρχονται σχεδόν… αυτόματα, με την πλήρη ανοχή, όπως αποδεικνύεται, της κυβέρνησης. Τα νέα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Σεπτέμβριο συνεχίζουν να γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης του πληθωρισμού, καθώς στη χώρα μας παραμένει πάνω από το 3%, αρκετά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, που για τον Σεπτέμβριο έπεσε κάτω από το όριο του 2%.

Aνοδική πορεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο και 3% τον Ιούλιο, ακολουθώντας ανοδική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε υποχωρήσει στο 2,4%. Αντίθετα, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος και τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 1,8%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 2,2% από 2,6% τον Ιούλιο.

Εξετάζοντας τα κύρια χαρακτηριστικά του πληθωρισμού της ευρωζώνης, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά με αυξήσεις τιμών 4,0% έναντι 4,1% του Αυγούστου, ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα (2,4%, σε σύγκριση με 2,3% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, σταθερά σε σύγκριση με τον Αύγουστο) και η ενέργεια (-6,0%, σε σύγκριση με -3,0% τον Αύγουστο). Ετσι, η Ελλάδα έχει τον 4ο υψηλότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης μετά το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Εσθονία.

Στο μέτωπο των τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων καπνού και αλκοόλ) τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πληθωρισμό 2,8% στην Ελλάδα, όταν στην ευρωζώνη είναι 2,4% και υψηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται 6 χώρες, από την Ολλανδία (6%) έως και την Κύπρο (3%). Στην ενέργεια η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τον τρίτο υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη με μείωση τιμών μεν (αρνητικός πληθωρισμός) αλλά τη μικρότερη μείωση τιμών (1,1%) πίσω από τη Μάλτα, που είχε μηδενικό πληθωρισμό, και το Βέλγιο που είχε αύξηση τιμών 12,8%. Ολες οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ είχαν αρνητικό πληθωρισμό, με πρωταθλήτρια τη Φινλανδία (-10,8%), ακολουθούμενη από την Ιταλία (-8,7%). Ο μέσος όρος της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο – 6%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα