Παρουσιάστηκε χθες το νέο μεσοπρόθεσμο. Με «κόφτη» δαπανών θα κινείται στο εξής η ελληνική οικονομία
Με «κόφτη» δαπανών θα κινείται στο εξής η ελληνική οικονομία, καθώς με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες δεν θα είναι στην πρώτη γραμμή τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά τα έξοδα του κράτους. Το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2025-2028, που παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο, χρησιμοποιεί τον πήχη των δαπανών ως βασική μεταβλητή δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ετσι, δημιουργείται ένας Προϋπολογισμός τετραετίας, ο οποίος θα κάνει «ταμείο» στο τέλος της περιόδου.
Με άλλα λόγια, όταν μια χρονιά πηγαίνει καλά η οικονομία, το κράτος θα προχωρά σε παροχές μέχρι το όριο που προβλέπει το «ταβάνι» των δαπανών και τα υπόλοιπα είτε θα πηγαίνουν στην απομείωση του χρέους είτε σε έναν «κουμπαρά». Αντιθέτως, αν μια χρονιά παρουσιαστεί π.χ. ύφεση, δεν θα κόβονται δαπάνες ή θα επιβάλλονται νέοι φόροι, αλλά θα ακολουθείται κανονικά το δημοσιονομικό πρόγραμμα με φοροελαφρύνσεις κ.ά. Το πλαίσιο προβλέπει στην ουσία πως στο τέλος της τετραετίας θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι συνολικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί.
Για το 2025 ο δυνητικός δημοσιονομικός χώρος για φοροελαφρύνσεις και άλλες παρεμβάσεις ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Αλλο 1 δισ. ευρώ θα δοθεί για τις συντάξεις (αύξηση συντάξεων από τις αρχές του έτους και κονδύλι για τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις) και επιπλέον 800 εκατ ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Το 2026 οι αμυντικές δαπάνες θα αυξηθούν στο 1,1 δισ. ευρώ, ενώ σε πάνω από 1,4 δισ. θα διαμορφωθεί και η δαπάνη για τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως το διαθέσιμο ποσό για παροχές το 2026 θα είναι πολύ κάτω από το 1 δισ. ευρώ – οριοθετείται κοντά στα 500 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ρόλο «κλειδί» θα παίξουν τα φορολογικά έσοδα και κυρίως εκείνα που προέρχονται από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, έως το 2027 θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ από αυτή τη «μάστιγα».
Οι στόχοι
Για όλη την τετραετία η ελληνική οικονομία θα έχει χαμηλά ελλείμματα, της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Επίσης, το μεσοπρόθεσμο προβλέπει τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος του Προϋπολογισμού στο επίπεδο που προβλέπεται ότι θα κλείσει το 2024, δηλαδή στο 2,4% του ΑΕΠ για όλη την τετραετία (με εξαίρεση το 2025, οπότε προβλέπεται 2,5%). Τέλος, προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% το 2025, 2% το 2026, 1,5% το 2027 και 1,3% το 2028, ρυθμοί που είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ονομαστικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί από 232 δισ. ευρώ το 2024 σε 272 δισ. το 2028.