Μπαράζ εξαγγελιών για την οικονομία – Προσπάθεια επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση θα παράσχει νέες εγγυήσεις στις τράπεζες για τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων

Σε μπαράζ ανακοινώσεων προχώρησε χθες το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» κατά 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το πλαίσιο με το οποίο παρέχονται εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Το σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί ήδη στην Κομισιόν και το οικονομικό επιτελείο αναμένει τις επόμενες ημέρες τη θετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με βάση τα στοιχεία, με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί από περίπου 40% τον Ιούλιο του 2019, σε 7,5% τον Μάρτιο του 2024, ενώ συνολικά σε τράπεζες και servicers έχουν περιοριστεί από τα 92 δισ. ευρώ το 2019, σε 69 δισ. ευρώ το 2023.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για τις μετοχές που κατέχει το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στην Εθνική, μετά την ανακεφαλαιοποίησή της τα μνημονιακά χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως έχει προηγηθεί η πώληση των μετοχών που κατείχε το Ταμείο σε Eurobank (1,4%), Alpha (8,98%), Εθνική (22%) και Πειραιώς (27%), και σήμερα απομένει ένα επιπλέον ποσοστό 18,39%, που συνεχίζει να κατέχει το κράτος στην Εθνική.

Αντλησε 4 δισ. ευρώ

Από τις διαδικασίες αποεπένδυσης που έχουν ήδη ολοκληρωθεί το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε ένα ποσό κοντά στα 4 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μόλις το 10% των κεφαλαίων που επένδυσε στις τράπεζες για τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, με τη ζημία για το κράτος (και τους πολίτες που πλήρωσαν το μάρμαρο, καθώς τα χρήματα προστέθηκαν στο χρέος) μέχρι στιγμής να ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να ενημερωθεί από τον σύμβουλο που έχει οριστεί (JP Morgan) όσον αφορά το ποσοστό διάθεσης μετοχών που κατέχει στην Εθνική Τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος έχει προτείνει την πώληση του συνόλου των μετοχών του ΤΧΣ, που ισούται με το 18,39% των μετοχών της Εθνικής, δεδομένης της ισχυρής ζήτησης των επενδυτών. Μέχρι στιγμής, πάντως, το σενάριο που επικρατεί είναι ότι το ποσοστό δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 13%, με ισχυρότερη πιθανότητα αυτό να κινηθεί στο 10%, καλύπτοντας ωστόσο την υπερβάλλουσα ζήτηση με επιπλέον ποσοστό 3%, ώστε υπό τον έλεγχο του Δημοσίου να παραμείνει ποσοστό 5%-8%, που θα διατεθεί μελλοντικά σε ενδεχόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το 2024, μέσω της κατάθεσης συμπληρωματικού Προϋπολογισμού 900.000.000 ευρώ, προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Με την αύξηση αυτή ο συνολικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ διαμορφώνεται στα 13,1 δισ. ευρώ, από 12,2 δισ., και τα πρόσθετα κονδύλια προέρχονται από δύο πηγές: Πρώτον, την ανάπτυξη της οικονομίας, που επιτρέπει την αύξηση των κρατικών εσόδων χωρίς αύξηση των φόρων και, δεύτερον, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες, που είναι σε εξέλιξη και αποδίδουν συγκεκριμένα έσοδα.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του έτους, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,9 δισ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε επίπεδα-μαμούθ, στα 7,5 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ προέρχεται από τη φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια, με τα υπόλοιπα 250.000.000 ευρώ να προορίζονται για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων τα Χριστούγεννα.

Θεσπίζεται κλιμακωτό τέλος κρουαζιέρας, ανάλογα με το νησί

Κλιμακωτό τέλος κρουαζιέρας, ανάλογα με το νησί, και αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) θεσπίζει η κυβέρνηση. Παράλληλα, το υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται νέο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με ελάχιστες λειτουργικές προδιαγραφές, αντίστοιχες προδιαγραφές ασφαλείας και ελέγχους. Προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι από την 1η Ιανουαρίου δεν επιτρέπονται νέες εγγραφές ακινήτων για τουλάχιστον έναν χρόνο στο 1ο, στο 2ο και το 3ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Αθήνας.

Αναλύοντας τον σχεδιασμό, η Ολγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε πως από την επόμενη τουριστική περίοδο το τέλος για τους επιβάτες κρουαζιέρας θα εξαρτάται από το νησί και τη χρονική περίοδο. Συγκεκριμένα, για το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 20 ευρώ ανά επιβάτη που αποβιβάζεται στα λιμάνια Μυκόνου και Σαντορίνης και 5 ευρώ στα υπόλοιπα λιμάνια.

Το τέλος θα είναι 40% μειωμένο (12 και 3 ευρώ αντίστοιχα) τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο, και 80% μειωμένο (στα 4 και στο 1 ευρώ αντίστοιχα) από Νοέμβριο έως Μάρτιο. Το ετήσιο όφελος εκτιμάται σε 50.000.000 ευρώ και τα έσοδα θα κατανέμονται κατά ένα τρίτο στους δήμους όπου αποβιβάζονται επιβάτες, κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την εκτέλεση των απαραίτητων λιμενικών έργων και κατά ένα τρίτο στο υπουργείο Τουρισμού για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο για ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 0,5 ευρώ έως 6,5 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος, ενώ το μειωμένο τέλος θα ισχύει για πέντε μήνες έναντι τεσσάρων σήμερα.

Αγρότες: Ρύθμιση κόκκινων δανείων και επιδοτήσεις για θερμοκήπια

Ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων για αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς, πρόγραμμα για την ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, ύψους 600.000.000 ευρώ, δράσεις για τις αδρανείς γαίες, και μονιμοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, ύψους 100.000.000 ευρώ, περιλαμβάνονται στα μέτρα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, που ανακοινώθηκαν στην 88η ΔΕΘ.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, με τα «βάρη» να αφορούν 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες. Η πλειονότητα των δανείων αυτών είναι στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, ενώ, σύμφωνα με τον ΥπΑΑΤ, αναμένεται σημαντική διαγραφή των χρεών αλλά και νέα τραπεζική χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, μονιμοποιείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, από το 2025. Το μέτρο αυτό είναι ύψους 100.000.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης θα καθοριστεί με ΚΥΑ ύστερα από διαβούλευση με της ΕΘΕΑΣ και λοιπούς κοινωνικούς φορείς. Στα 600.000.000 ευρώ ανέρχεται το πρόγραμμα για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, με στόχο την τόνωση της εξωστρέφειας, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει λιγότερα από 48.000 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ η Ολλανδία διαθέτει 120.000 στρέμματα και η Τουρκία 800.000 στρέμματα.Για την αύξηση της παραγωγής ο κ. Τσιάρας παρέθεσε το παράδειγμα της καλλιέργειας της ντομάτας, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή της υπαίθριας φτάνει τους 3 τόνους/στρέμμα, ενώ σε θερμοκήπια η αντίστοιχη παραγωγή ανέρχεται στα 13,5 τόνους/στρέμμα. Με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30%, μείωση της κατανάλωσης νερού, ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Μείωση της γραφειοκρατίας και κίνητρα για συγχωνεύσεις

Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, Golden Visa για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε startup και μείωση κατά 25% της γραφειοκρατίας υπόσχεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι από 1/1/2025 θα χορηγείται άδεια παραμονής υπό τη μορφή Golden Visa για επένδυση ποσού 250.000 σε startup επιχείρηση, μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece).

Παράλληλα, θα καταργηθούν 15 χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Επίσης, επεκτείνονται τα κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις και εξαγορές, όπως η χορήγηση προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, από 200% που είναι σήμερα σε 250% έως και 315%, ανάλογα με το εάν πρόκειται για έργα συνεργασίας με startup ή ερευνητικά κέντρα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις έντασης γνώσης. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ακόμη την επέκταση του κινήτρου για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας με θέσπιση μείωσης 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετούς απαλλαγής των σχετικών κερδών που ισχύει σήμερα.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα