Αυξήσεις με ερωτήματα για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη ανέλυσε τις νέες παροχές, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι μπαίνουν «κόφτες» στη χορήγησή τους

Αυξήσεις σε μια σειρά από επιδόματα από το νέο έτος ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι μπαίνουν νέοι «κόφτες» στη χορήγησή τους, χωρίς όμως να τους αποκαλύψει! Αντιθέτως, οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιμένουν έως το τέλος του μήνα, όταν τότε, όπως είπε, θα γίνουν γνωστά τα περιουσιακά κριτήρια που θα θεσπιστούν.

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Ειδικότερα

• Αυξάνεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί και αυξάνονται αναλόγως τα εισοδηματικά όρια, αλλά με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης, κινητής περιουσίας και καταθέσεων. Είχε προηγηθεί ήδη τον Δεκέμβριο του 2023 αύξηση του ΕΕΕ από 200 σε 216 ευρώ (αύξηση 8%).

• Αυξάνεται το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο, επίσης με στοχευμένα κριτήρια ακίνητης περιουσίας και καταθέσεων, ενώ εισάγεται και κριτήριο κινητής περιουσίας.

• Ενοποιούνται η δεύτερη και η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα της τρίτης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα.

• Αυξάνεται η πρώτη κλίμακα όσο είναι και η νέα κλίμακα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Επιπλέον, εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα. Παράδειγμα: Ενα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

• Δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).

Εκτακτες ενισχύσεις

Η υπουργός επανέλαβε και τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αφορούν έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Αναλυτικά, την ενίσχυση θα λάβουν 1.186.000 δικαιούχοι των τεσσάρων επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ

• 205.000 οικογένειες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν τον Δεκέμβριο 50% αύξηση στο μηνιαίο ποσό (22 εκατ. ευρώ). Η συνολική δαπάνη για το 2023 θα φτάσει τα 520.019.321 ευρώ

• 767.000 οικογένειες δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού θα λάβουν µία επιπλέον μηνιαία δόση (70 εκατ. ευρώ). Η συνολική δαπάνη για το 2023 φτάνει στα 834.709.301 ευρώ

• 34.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ (7 εκατ. ευρώ). Η συνολική δαπάνη για το 2023 διαμορφώνεται σε 151.563.252 ευρώ

• 180.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ (37 εκατ. ευρώ). Η συνολική δαπάνη του ΟΠΕΚΑ για το 2023 εκτιμάται στα 957.201.270 ευρώ

Μείωση δικαιούχων

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εξαιτίας της αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών τα τελευταία τρία χρόνια, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ έχουν μειωθεί από περίπου 900.000 σε 550.000, με την ετήσια εξοικονόμηση να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει, όπως προαναφέραμε, να θεσπίσει αυστηρότερους όρους χορήγησης του επιδόματος, αντί της αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων, που παραμένουν τα ίδια από το 2017, όταν δόθηκε πρώτη φορά.


Τα πλεονεκτήματα από τον διά βίου ορισμό της τρίτεκνης οικογένειας

Χωρίς να ικανοποιεί το βασικό αίτημα των φορέων για την πλήρη εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, η κυβέρνηση προχωρά σε μια δειλή διεύρυνση δικαιωμάτων και παροχών. Συγκεκριμένα, η κυρία Ζαχαράκη ανακοίνωσε τη διά βίου αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας σε σχεδόν 200.000 οικογένειες και η πιστοποίηση θα γίνεται μέσω πλατφόρμας, η οποία διασταυρώνει τα ληξιαρχικά στοιχεία.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό συνεπάγεται ότι αυξάνεται η ποσόστωση για τις προσλήψεις στο Δημόσιο σε τριτέκνους, ώστε να ανέλθει σε ίδιο ποσοστό με τους πολυτέκνους από 12% σε 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων. Παράλληλα οι πρόνοιες που ισχύουν για τους πολυτέκνους έχουν ήδη επεκταθεί στους τριτέκνους και σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα στεγαστικά προγράμματα. Ενδεικτικά, στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» η χορήγηση των δανείων σε τριτέκνους ήταν με μηδενικό επιτόκιο. Αντίστοιχα και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Εξίσου στη διάθεση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 40 μορίων.

20.000 νέες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η πρόσκληση προς τους δήμους και τους ιδιώτες για τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς. Η επιδότηση ανέρχεται έως 50% του συνολικού κόστους της εκάστοτε δομής παιδικής φροντίδας και καλύπτει κτιριακές υποδομές, εξωτερικούς χώρους και εξοπλισμό. Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε η συμμετοχή όλων των δήμων της χώρας, ενώ το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με ποσό 70.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


Πανελλαδική εφαρμογή για το «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Στη διάρκεια της παρουσίασης ανακοινώθηκε η πανελλαδική επέκταση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς». Μετά την πιλοτική φάση, το πρόγραμμα, που προβλέπει την κατ’ οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους επιμελητές και υλοποιείται σε 62 δήμους της χώρας, θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο έχει διασφαλίσει ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ 2021-2027 και στο τέλος Οκτωβρίου θα δημοσιευτεί η νέα πράξη, για υλοποίηση σε όλους τους δήμους της χώρας.

«Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η διευκόλυνση αναζήτησης εργασίας, η μείωση της ανεργίας των επαγγελματιών του χώρου της προσχολικής αγωγής, η δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης κυρίως για γυναίκες με πολυετή, αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της φύλαξης παιδιών» ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη. Μέχρι στιγμής στην πιλοτική φάση έχουν υπογραφεί 802 συμφωνητικά, ενώ έχουν εγγραφεί 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές.

Το ποσό του voucher διπλασιάστηκε κατά την πιλοτική φάση και έχει διαμορφωθεί:

– Σε 500 ευρώ από 250 μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης ή είναι ελεύθερος/η επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος/η.

– Σε 300 ευρώ από 150 ευρώ μηνιαίως, εφόσον το ωφελούμενο πρόσωπο εργάζεται με καθεστώς μερικής απασχόλησης ή είναι εγγεγραμμένο/η ως άνεργος/η στο Μητρώο Ανεργίας ή λαμβάνει, μέσω άλλης δράσης, αξία τοποθέτησης (voucher) για συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή αντίστοιχες δομές.

Στο Μητρώο Επιμελητών/τριών της πρόσκλησης δύναται να εγγραφούν μόνο φυσικά πρόσωπα με αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν στους εν δυνάμει επιμελητές και οι γιαγιάδες και οι παππούδες που πληρούν τις προϋποθέσεις.


Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers σε νέους γονείς

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής ανακοίνωσε επιπλέον ότι θεσπίζεται η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών και vouchers από τις επιχειρήσεις σε νέους γονείς. Αφορά παροχές των επιχειρήσεων σε νέους γονείς και για διάστημα έως 12 µήνες από την απόκτηση παιδιού, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και επόμενους έξι μήνες, σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την παροχή.

Θεσπίζεται, επίσης, η πλήρης φοροαπαλλαγή των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους. Τέλος, καταργείται άμεσα ο φόρος 15% που επιβάλλεται στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών, ενώ θα διενεργείται πλέον δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας (ΑΜΗ) σε γυναίκες ηλικίας 30-35 ετών. Με το μέτρο αυτό καλύπτεται μια βασική εξέταση γονιμότητας των νέων γυναικών ώστε να διαπιστώσουν τη δυνατότητα γονιμότητας σε πρώιμο στάδιο, που θα τους οδηγούσε σε άλλη περίπτωση σε δυσκολία απόκτησης παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα