Με «κόφτες» το άνοιγμα κλειστών ακινήτων

«Πυροτέχνημα» της κυβέρνησης το σχέδιο που παρουσίασε με διθυράμβους στη ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Μικρό «καλάθι» θα πρέπει να κρατήσουν οι πολίτες από το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και περιλαμβάνει φοροαπαλλαγές για τους ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ή κενά ακίνητα που διαθέτουν προς μακροχρόνια μίσθωση, αλλά και για τα Airbnb που θα επιστρέψουν στην κανονική ενοικίαση.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, για να έχει φοροαπαλλαγή ένας ιδιοκτήτης που θα… ανοίξει το ακίνητό του, θα πρέπει να είναι δηλωμένο στην Εφορία ως κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να προχωρήσει σε δήλωση πως το διαθέτει για μακροχρόνια μίσθωση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025. Προϋπόθεση είναι να το έχει δηλώσει και στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης πως είναι κλειστό για τουλάχιστον τρία έτη ή ότι πρόκειται για ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για επίσης τουλάχιστον τρία έτη.

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει η… πόρτα σε όσους επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη φοροαπαλλαγή και να το κλείσουν σήμερα, ώστε σε έναν χρόνο από τώρα να το παρουσιάσουν σαν κενό. Ωστόσο, δεν είναι ο μοναδικός «κόφτης» που θέτει το οικονομικό επιτελείο, ώστε να μην υπάρξει κατάχρηση του μέτρου, καθώς ανακοινώθηκε πως τις φοροαπαλλαγές θα δικαιούνται ιδιοκτήτες ακινήτων έως 120 τετραγωνικά μέτρα. Αυτός ο περιορισμός, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τέθηκε για να απελευθερωθούν ακίνητα που αφορούν τη μέση ελληνική οικογένεια.

Διπλασιάζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες, με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές από 10% σε 20% (αφορά και τον ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί το 2025 για τους μήνες που κάποιος είναι ασφαλισμένος το 2024 αναλογικά). Οι κατοικίες με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ συνεχίζουν να έχουν έκπτωση 10% και θα πρέπει έως την 1η Ιουνίου 2025 να έχουν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές (πλημμύρα, πυρκαγιά, σεισμός). Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ύστερα από εκείνη την ημερομηνία, δεν θα αποζημιώνονται.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία από τον ΕΝΦΙΑ του 2024, είναι ασφαλισμένες επαρκώς (για πλημμύρα, πυρκαγιά και σεισμό) περίπου 215.171 ιδιοκτήτες (από τους 5.300.000 ιδιοκτήτες), με φορολογητέα αξία ακινήτων 21,2 δισ. ευρώ. Ακίνητα με φορολογητέα αξία άνω των 500.000 ευρώ έχουν 120.389 ιδιοκτήτες και φορολογητέα αξία ακινήτων 56,7 δισ. ευρώ. Σε περίπτωση που οι κατοικίες με αξία άνω των 500.000 ασφαλιστούν και επιπλέον διπλασιαστεί το ποσοστό των κατοικιών με φορολογητέα αξία έως 500.000 που είναι ασφαλισμένες, θα έχει ασφαλιστεί περίπου το 23% της αξίας των κατοικιών της χώρας.


Αλλαγές στο τεκμαρτό των ελεύθερων επαγγελματιών

Ακόμα περισσότερο μπέρδεψε τους ελεύθερους επαγγελματίες η διευκρίνιση του υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Το οικονομικό επιτελείο, υπό τη βιασύνη να γίνει αναφορά στη ΔΕΘ για τους επαγγελματίες που τιμώρησαν την κυβέρνηση στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ανακοίνωσε μια σειρά διορθωτικών κινήσεων, χωρίς όμως να είναι έτοιμο να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις. Μάλιστα, για το ζήτημα του τεκμαρτού εισοδήματος αναμένεται να παρουσιαστεί το «λίφτινγκ» που ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Με βάση τις ανακοινώσεις θα υπάρξει αλλαγή στο κριτήριο του μέγιστου μισθού των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, στον μέγιστο μισθό του εργαζομένου τους δεν θα προστίθενται ο τζίρος και το ποσοστό μισθολογικού κόστους για να προκύψει το φορολογητέο εισόδημα των επαγγελματιών, όπως συμβαίνει σήμερα. Αναφορικά με το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος θα εφαρμοστούν σημειακές αλλαγές για το φορολογικό έτος 2024 (δηλώσεις 2025). Αναλυτικά, η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού) θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα