Αυξήσεις-κοροϊδία στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξισορροπήσει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα και τον κατώτατο του ιδιωτικού

Την οριζόντια αύξηση των μισθών στο Δημόσιο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί από την Πρωταπριλιά του 2025. Οι βασικές λεπτομέρειες του σχεδίου, που παρουσίασε χθες η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, ακούστηκαν μάλλον ως αστείες στους εργαζομένους, και όχι λόγω της ημέρας που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ… Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξισορροπήσει τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα και τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σήμερα σε 830 ευρώ και στόχος είναι να ανέλθει σε 950 ευρώ τον Απρίλιο του 2027, που σημαίνει ότι η μέση ετήσια αύξηση με βάση τον στόχο για 950 ευρώ το 2027 ανέρχεται σε περίπου 40 ευρώ.

Ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο σήμερα ανέρχεται στα 850 ευρώ. Προκειμένου να μην υπολείπεται του νέου κατώτατου μισθού, θα ακολουθήσουν αναλογικές οριζόντιες αυξήσεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (όπως έγινε και με τα 70 ευρώ το 2024). Ετσι, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν σταδιακά έως το 2027 οριζόντια αύξηση ύψους 100 ευρώ μεικτά συνολικά, ώστε ο εισαγωγικός να ανέλθει στα 950 ευρώ. Ωστόσο, από την εξίσωση απουσιάζει ένα πολύ βασικό στοιχείο: στον δημόσιο τομέα έχουν καταργηθεί από τα μνημονιακά χρόνια ο 13ος και ο 14ος μισθός. Ακόμα και αν οι βασικοί μισθοί φτάσουν στα 950 ευρώ μεικτά, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες κατά δύο συνολικά μισθούς μέσα στο έτος.

40 ευρώ μηνιαίως

Στο σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 40 ευρώ ετησίως έως το 2027 και σε περίπτωση που ο κατώτατος το 2025 προσδιοριστεί σε 870 ευρώ, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν οριζόντια κατά 20 ευρώ (μεικτά) μηνιαίως από 1η Απριλίου 2025, με καθαρό κόστος για τους 8 μήνες 72 εκατ. ευρώ (μεικτό κόστος 119 εκατ. ευρώ), ενώ για το 2026 αναμένεται αύξηση της τάξης των 40 ευρώ μηνιαίως και επιπλέον 40 ευρώ το 2027. Μεγαλύτερες ή μικρότερες αυξήσεις του κατώτατου θα αυξάνουν ή θα μειώνουν αναλογικά και τις μεταβολές για το μισθολόγιο του Δημοσίου.

Στις αρχές του 2025 θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά συνολικά μία ποσοστιαία μονάδα, εκ των οποίων 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας, με καθαρό κόστος 440 εκατ. ευρώ. Η σωρευτική μείωση των εισφορών από το 2019 θα ανέρχεται σε 5,4 ποσοστιαίες μονάδες (από 40,56% σε 35,16%), με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας να φτάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν επιπλέον 0,5% το 2027, έτσι ώστε η σωρευτική μείωση να ανέλθει σε 5,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Σωρευτικά, αν συνυπολογιστούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οι μειώσεις της φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά και οι αυξήσεις στις αποδοχές (κατώτατος και μέσος μισθός) που εφαρμόστηκαν από το 2019 και μετά, προκύπτει ότι οι καθαρές αποδοχές των εργαζομένων στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν κατά 24%-31%, ποσοστά υψηλότερα από τον τιμάριθμο, ο οποίος από το 2019 έως τον Ιούλιο του 2024 αυξήθηκε κατά 15,9%.

Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, αυξήθηκε από 1.046 ευρώ το 2019 σε 1.251 ευρώ το 2023. Για το 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εαρινές προβλέψεις) προβλέπει αύξηση των κατά κεφαλήν αμοιβών εξαρτημένης εργασίας κατά 4,3%, συνεπώς ο μέσος μεικτός μισθός αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 1.300 ευρώ.


Πυρ και μανία οι ένστολοι για τα «ψίχουλα» που τους δίνει ο Μητσοτάκης

Η μεγαλύτερη κοροϊδία σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αφορά τα νυχτερινά των ενστόλων (Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα, Λιμενικό, Ενοπλες Δυνάμεις). Η αποζημίωση θα αυξηθεί κατά 20%, η οποία ακούγεται ως ένα σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο, η ωριαία αποζημίωση θα ανέλθει από τα 2,77 στα 3,33 ευρώ ανά ώρα, δηλαδή η αύξηση είναι μόλις 0,55 ευρώ την ώρα! Σημειώνεται ότι οι ώρες νυχτερινής απασχόλησης διαφέρουν ανά υπηρεσία (εν γένει κυμαίνονται από 10 έως 64 ώρες).

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για αστυνομικό με 64 ώρες νυχτερινής απασχόλησης η εν λόγω αύξηση αντιστοιχεί σε 36 ευρώ μεικτά ή 22 ευρώ καθαρά μηνιαίως! Σημειώνεται πως οι ένστολοι θα λάβουν κι εκείνοι αύξηση αποδοχών και από την οριζόντια παρέμβαση στους μισθούς που φέρνει η κυβέρνηση, καθώς επηρεάζονται από την άνοδο του εισαγωγικού μισθού. Ωστόσο, για έναν αστυνομικό με 1.000 ευρώ μεικτά τον μήνα ή τα 830 ευρώ καθαρά, το σύνολο των αυξήσεων που θα δει στον μισθό του (οριζόντια αύξηση, νυχτερινά και μείωση ασφαλιστικών εισφορών) μόλις που αγγίζει τα 60 ευρώ.

Οπως ήταν λογικό, τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση προκάλεσαν την οργή των ενστόλων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος διερωτάται «ποιος νοσηρός νους έπεισε τον πρωθυπουργό να προβεί σε τέτοια ακατανόητη εξαγγελία (!) περί αυξήσεως κατά 20% της αποζημίωσης της νυχτερινής εργασίας που μεταφράζεται περίπου σε 0,55 ευρώ (μεικτά!) την ώρα; Ακόμα δε περισσότερο, ποιος εφηύρε την αιτιολόγηση του ευτελούς αυτού ποσού, την επόμενη ημέρα, ως “συμβολική κίνηση”, δήθεν λόγω δημοσιονομικής στενότητας; Γιατί αν είναι έτσι, κρατήστε το για να μη σας επιβαρύνουμε τον δημοσιονομικό χώρο…» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πυρ και μανία είναι και οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης. «Το 2021 είπατε ότι θα μας αναλάβετε προσωπικά… Το 2024, τελικά, μας ταπεινώσατε με κάθε επισημότητα… Διότι η συγκεκριμένη εξαγγελία δεν αποτελεί επιβράβευση, αλλά ΑΣΕΒΕΙΑ προς αυτούς που μένουν ξάγρυπνοι και ρισκάρουν τις ζωές τους για να κοιμάστε όλοι εσείς ασφαλείς» σημειώνει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα