Οπισθοχώρηση για τις συντάξεις χηρείας

Η Κεραμέως «άδειασε» τον Τσακλόγλου για την περικοπή και την αναζήτηση αναδρομικών από τους δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα

Tο πολιτικό κόστος της περικοπής των συντάξεων χηρείας, και κυρίως της αναζήτησης αναδρομικών από τις χήρες, οδηγεί την κυβέρνηση σε πλήρη οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νόμου. Και αυτό, παρά το γεγονός πως η περικοπή γίνεται κανονικά από το 2019-2020 στους δικαιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο και τον ΟΓΑ.

  • Tου Σπύρου Γεράρδη

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, που εξηγούσε αναλυτικά πώς θα γίνει η περικοπή στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως επανέλαβε χθες πως κάτι τέτοιο δεν εξετάζεται μέχρι στιγμής.

Στον αντίποδα, επιχείρησε μια επικοινωνιακή αντεπίθεση σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι πλέον εκδίδονται πάνω από 1.000 συντάξεις καθημερινά! Ωστόσο, ακόμη και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν επιδέχεται πανηγυρισμούς. Η εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των εκκρεμών επί σειρά ετών συντάξεων είναι πράγματι θετική εξέλιξη. Παρ’ όλα αυτά, η αθρόα συνταξιοδότηση προβληματίζει το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το 2024 θα είναι χρονιά-ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Αναφορικά με τις αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, η κυρία Κεραμέως υποστήριξε ότι είναι ίδιο στον πυρήνα του από το 1950 και η φιλοσοφία του μέχρι σήμερα ήταν επίπεδη. «Είτε δουλεύεις 20 είτε 40 ώρες την εβδομάδα έπαιρνες το ίδιο επίδομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται και με την υποδηλωμένη εργασία, γιατί, αν παίρνεις το ίδιο επίδομα όσο χρόνο και αν εργάζεσαι, αυτό δημιουργεί αντικίνητρα» σε ό,τι αφορά τη σωστή δήλωση της εργασίας. Με αυτά τα δεδομένα, η ίδια σημείωσε ότι πλέον επιχειρούνται αλλαγές σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι να γίνει το επίδομα ανεργίας πιο δίκαιο «για να μην παίρνεις το ίδιο αν έχεις δουλέψει 40 ώρες την εβδομάδα και το ίδιο αν έχεις δουλέψει 20 ώρες», και το δεύτερο επίπεδο είναι να γίνει εμπροσθοβαρές, δηλαδή να δίνονται περισσότερα χρήματα στην αρχή της περιόδου ανεργίας και μετά το επίδομα να βαίνει μειούμενο, για να σε παρακινεί στην εύρεση εργασίας. «Εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους προκειμένου το επίδομα εργασίας να είναι πιο δίκαιο και να καταπολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία» είπε, σημειώνοντας ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μερίδα ανέργων.

Η υπουργός Εργασίας θα έχει σήμερα συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με αντικείμενο την ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς είχε προαναγγείλει πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα επεκταθεί πιλοτικά στον τουρισμό και στην εστίαση, δέσμευση την οποία δεν τήρησε. Η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας παρατηρείται αύξηση των καταγεγραμμένων υπερωριών και αναφέρθηκε στο παράδειγμα των σούπερ μάρκετ. «Εχουμε αύξηση στις υπερωρίες που καταγράφονται κατά 61% – 61,2%, για την ακρίβεια» είπε και απέδωσε αυτή την αυξημένη καταγραφή σε δύο λόγους: αφενός στη μεγέθυνση της οικονομίας και αφετέρου στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, που οδηγεί στην καταγραφή του πραγματικού χρόνου εργασίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα