«Μεγάλος Αδερφός» για ανασφάλιστα

Η Εφορία αρχίζει ηλεκτρονικές διασταυρώσεις – Σε κλοιό και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή έχουν απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

Ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ ή δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας τους, ξεκινά η Εφορία, με αποτέλεσμα οι παραβάτες να λάβουν έως τις αρχές Οκτωβρίου «ραβασάκι» από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με «τσουχτερά» πρόστιμα.  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτές οι διασταυρώσεις θα πραγματοποιούνται κάθε 6 μήνες και θα διενεργούνται μέσω της νέας ψηφιακής βάσης δεδομένων που έχουν αντληθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και τους παραχωρησιούχους αυτοκινητοδρόμων.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ στήνει μπλόκα σε διόδια, εθνικές οδούς, λιμάνια, με ελεγκτές οι οποίοι μέσω ειδικής εφαρμογής κινητών συσκευών για τη σάρωση πινακίδων θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τα οχήματα που, αν και έχουν δηλωθεί σε ακινησία, κυκλοφορούν στους δρόμους. Με βάση το νέο ποινολόγιο, στους παραβάτες θα επιβάλλονται πρόστιμα που ξεκινούν από τα 250 ευρώ και φτάνουν, ανάλογα με το είδος της παράβασης, σε περίπτωση υποτροπής τα 30.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις, όπως αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος οδήγησης.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες είναι τα εξής:

1. Από 250 έως και 1.000 ευρώ αν το όχημα εντοπίζεται ανασφάλιστο. Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

2. Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

3. 400 ευρώ αν το όχημα δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

4. Σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος. Επιστρέφονται μόνο με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου, ο νόμος ορίζει ότι, όταν από τον ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο διαπιστώνεται παράβαση, διενεργείται υποχρεωτικά δεύτερος ηλεκτρονικός διασταυρωτικός έλεγχος. Αν, κατά τον έλεγχο αυτόν, διαπιστωθεί μη συμμόρφωση του κατόχου της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος), η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος αφαιρούνται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα