Τουρισμός: Πάνω οι εισπράξεις, μειωμένη η μέση δαπάνη

Σε ανοδική τροχιά παρέμεινε το πρώτο εξάμηνο του έτους ο τουρισμός, καθιστώντας πολύ πιθανό πλέον το ενδεχόμενο να αποτελέσει το 2024 νέο έτος-ρεκόρ για τον κλάδο. Αυτό επισημαίνει σε ανάλυσή της η Alpha Bank, τονίζοντας ότι η διαδικτυακή φήμη της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού εξακολουθεί να καταλαμβάνει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την πορεία του δείκτη NSI, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία κατατάσσονται στην τρίτη θέση, μετά την πρώτη Πορτογαλία και τις Ιταλία – Κροατία, που ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση.

Παρά, όμως, τη σημαντική άνοδο των συνολικών ταξιδιωτικών εισπράξεων, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των μη κατοίκων στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική πορεία για τρίτο διαδοχικό έτος. Συγκεκριμένα, από τα 681,3 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 μειώθηκε σταδιακά στα 570,7 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδοθεί σε μια αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των ταξιδιωτών, ως απόρροια της διάβρωσης των εισοδημάτων εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και της συνεχιζόμενης επέκτασης της οικονομίας διαμοιρασμού.

Συγκεκριμένα, η αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων -απόρροια, μεταξύ άλλων, της ανόδου του αριθμού των ακινήτων που διατίθενται σε διαδικτυακές πλατφόρμες- έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του αριθμού των τουριστών, με παράλληλη μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα