Στέρεψαν από ρευστό οι βιοτεχνίες

Η έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης

Τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης και επενδύσεων στην ελληνική οικονομία γκρεμίζει μεγάλη έρευνα που εκπόνησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 455 μελών του φορέα στο διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου.

Λίγες ημέρες πριν από την παρουσία σύσσωμης της κυβέρνησης στη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού, το οικονομικό βαρόμετρο του ΒΕΘ αποκαλύπτει ότι έξι στους δέκα βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 58%) έχουν στα ταμεία των επιχειρήσεών τους μηδενικά διαθέσιμα.

Οπως αποκαλύπτει η έρευνα, το 39% δηλώνει πως δεν έχει εντελώς άδεια ταμεία και το αποθεματικό του επαρκεί για ένα δίμηνο, το 32% για έναν μήνα, το 17% για ένα εξάμηνο και το 12% για έναν χρόνο.Οι βιοτέχνες φαίνεται ότι στενάζουν κάτω από το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς τρεις στους δέκα αποδίδουν την αύξηση στο κόστος λειτουργίας της επιχείρησής τους στην ενέργεια, ενώ το 28% απάντησε πως για τα αυξημένα λειτουργικά κόστη ευθυνόταν η αύξηση των υποχρεώσεων της επιχείρησης (αποπληρωμή δανείων, ρυθμίσεις προς ΕΦΚΑ, Εφορία κ.λπ.), το 25% επισήμανε πως στο αποτέλεσμα αυτό οδήγησε η τιμή των πρώτων υλών και το 17% έκρινε πως υπεύθυνο ήταν το μισθολογικό κόστος.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυξήθηκε πάνω από 30% σε διάστημα ενός έτους για το 25% των ερωτηθέντων. Η αντίστοιχη αύξηση ήταν 20% έως 30% για το 34% του δείγματος, από 10% έως 20% για το 25% και από 5% έως 10% για το 15%. Μόλις το 1% απάντησε ότι παρέμεινε το ίδιο.

Μόλις το 8% θα κάνει προσλήψεις

Για τους επόμενους έξι μήνες πάνω από τους μισούς βιοτέχνες (ποσοστό 53%) εκτιμούν ότι η κατάσταση της επιχείρησής τους θα είναι ίδια, το 24% καλύτερη, ενώ το 23% χειρότερη. Το 87% απαντά σε σχετική ερώτηση πως για το επόμενο δίμηνο θα διατηρήσει το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής του, το 8% πως θα προσλάβει προσωπικό και το 5% πως θα απολύσει. Το 41% των ερωτηθέντων απαντά πως ο τζίρος της επιχείρησής του παρέμεινε ίδιος, το 45% πως κατέγραψε μείωση, ενώ το 14% πως αυξήθηκε.

Βάσει των ευρημάτων της έρευνας, η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει για το 44% των συμμετεχόντων την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεών τους, για το 26% την επέκτασή τους, για το 17% την υλοποίηση επενδύσεων ακόμη και μικρού ύψους, για το 6% την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους (εξαγωγές), για το 19% την πρόσληψη προσωπικού, για το 4% την εκπαίδευση του προσωπικού τους, ενώ για το 11% την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων/υπηρεσιών τους (στη σχετική ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα δύο επιλογών).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα