Επιδότηση ενοικίου για τους αστέγους

Επιδοτούνται επίσης ο μισθός και οι ασφαλιστικές εισφορές και εργαζομένου και εργοδότη σε περίπτωση που ο ωφελούμενος προσληφθεί ως μισθωτός

Mε αυξημένο προϋπολογισμό κατά 5.000.000 ευρώ, διεύρυνση του αριθμού των ωφελούμενων νοικοκυριών από 550 σε 700 και κάλυψη νέων δαπανών για τους δικαιούχους αρχίζει το ανανεωμένο πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους».

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για την περίοδο 2024-2025 ανέβηκε από τα 10 εκατ. στα 15 εκατ. ευρώ, και κατ’ επέκταση αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά με τον αριθμό των μελών του ωφελούμενου νοικοκυριού και εντάχθηκαν δυο νέες κατηγορίες ωφελουμένων: α) οικογένειες και άτομα που ζουν σε παραχωρημένη οικία από το Δημόσιο και β) οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης.

Ετσι, ανάλογα με τη σύνθεση εκάστοτε νοικοκυριού, το πρόγραμμα επιδοτεί με 300-400 ευρώ το ενοίκιο των δικαιούχων για 24 μήνες, με δυνατότητα λήψης για επιπλέον 1+1 χρόνια σε πρώην ωφελουμένους, με 1.200-1.500 ευρώ τις δαπάνες οικοσκευής -με τα ίδια ποσά τις δαπάνες υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και κοινοχρήστων-, με 900-1.200 ευρώ τις δαπάνες επισκευής φθορών και έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και με 30-50 ευρώ τις δαπάνες ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, επιδοτεί τον μισθό και τις ασφαλιστικές εισφορές και του εργαζομένου και του εργοδότη σε περίπτωση που ο ωφελούμενος προσληφθεί ως μισθωτός, ενώ κονδύλι 1.000 ευρώ προβλέπεται για την απόκτηση αδειών άσκησης επαγγέλματος, την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, και την εκμάθηση και την πιστοποίηση γνώσης της ελληνικής ή της αγγλικής γλώσσας, Η/Υ κ.λπ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ωφελούμενες του προγράμματος είναι οι εξής κατηγορίες πολιτών:

– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγα, που διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης (επισφαλείς συνθήκες στέγασης συνιστούν, ιδίως, η διαμονή υπό απειλή έξωσης, η διαμονή σε καθεστώς παράτυπης ενοικίασης ή παραχώρησης, η διαμονή στην οικογενειακή εστία υπό την απειλή βίας ή αναγκαστικής απομάκρυνσης, η προσωρινή διαμονή σε συγγενείς ή φίλους από ανάγκη ευάλωτων οικογενειών και ατόμων).

– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες θυμάτων βίας και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

– Ατομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες προσωρινής φιλοξενίας μονάδων κοινωνικής επανένταξης πιστοποιημένων θεραπευτικών προγραμμάτων εξαρτημένων ατόμων φορέων του ν. 4139/2013 και δεν έχουν πρόσβαση σε κατοικία.

– Οικογένειες και άτομα που διαβιούν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία από φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα