Παταγώδης αποτυχία με το τεκμαρτό εισόδημα!

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν ακόμα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με την περσινή χρονιά

Ακόμα ένα μέτρο που σχεδιάστηκε πρόχειρα και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις αποδείχθηκε τελικά η επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι διαμαρτυρίες των προηγούμενων μηνών έδωσαν πλέον τη σκυτάλη στα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία επεξεργάστηκε τις φετινές φορολογικές δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οπως αποκαλύπτεται, οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο τεκμαρτό εισόδημα δήλωσαν ακόμα χαμηλότερα ποσά σε σχέση με πέρυσι. Ακόμα δηλαδή και αν συνυπολογίσει κανείς τη διάλυση της πραγματικής οικονομίας, με την ακρίβεια να σαρώνει τα πάντα, οδηγώντας σε βουτιά την κατανάλωση, άρα και τα έσοδα, θα πρέπει να θεωρείται αδιανόητο ένας στους δυο επαγγελματίες να δηλώνει μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από την εθνική σύνταξη!

Ωστόσο, τα δεδομένα της ΑΑΔΕ δείχνουν και ένα ακόμα στοιχείο που αποκαλύπτει εξόφθαλμα πως το μέτρο του τεκμαρτού εισοδήματος είναι αποτυχημένο: οι επαγγελματίες που δήλωναν εισοδήματα πάνω από το τεκμαρτό των 10.920 ευρώ δήλωσαν φέτος λίγο υψηλότερα ποσά. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τους ελέγχους της Εφορίας, ακόμα και αν διαθέτουν «μαύρα» χρήματα από τη μη έκδοση αποδείξεων. Σημειώνεται βέβαια πως σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζει κανείς ότι είναι όλοι φοροφυγάδες, αλλά πως τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή δεν πιάστηκε με το νέο μέτρο της κυβέρνησης. Το μόνο που συνέβη είναι ότι κάποιοι επαγγελματίες πλήρωσαν «φουσκωμένο» φόρο, κρύβοντας παράλληλα σημαντικά αδήλωτα ποσά.

Σε περίπτωση που μεταφερθεί αυτή η εικόνα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, θα διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν ούτε για… δείγμα διαθέσιμοι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί και αρκετά ακόμα επαγγέλματα. Πρόκειται δηλαδή για κλάδους κυρίως στα αστικά κέντρα που λαμβάνουν το λιγότερο 50 ευρώ για μια απλή επίσκεψη βλάβης, αλλά στην πλειονότητά τους εμφανίζονται στην Εφορία με εισοδήματα χαμηλότερα και από αυτά του… βοηθού τους!

Σύμφωνα με την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.215 ευρώ (268 ευρώ τον μήνα).

Οι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 15.013 ευρώ (1.251 ευρώ τον μήνα).

Για πρώτη φορά φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες κλήθηκαν να πληρώσουν αυξημένο φόρο, με το μέσο ποσό να ξεπερνά τα 2.472 ευρώ, ενώ ο μέσος φόρος για τους μισθωτούς ανέρχεται σε 1.816 ευρώ.

Αναλυτικά:

Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο ανέρχεται σε 1.733 ευρώ.

Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεπερνούν το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.423 ευρώ.

Ρυθμίσεις

Με δεδομένο πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, γίνεται αντιληπτό πως με αυτά τα εισοδήματα δεν μπορεί να κρατηθεί «ζωντανός» κανένας επαγγελματίας, ενώ μέχρι στιγμής ακόμα και οι ρυθμίσεις χρεών και δανείων κρίνονται και με βάση το δηλωθέν εισόδημα της φορολογικής δήλωσης!

Αυτά τα «κόλπα» των επιτηδείων, αντί να καταπολεμηθούν από το κράτος, μάλλον επιβραβεύονται, καθώς η κυβέρνηση αρκείται στην είσπραξη υψηλότερων ποσών φόρου, με οριζόντια μέτρα επιβολής τεκμηρίων. Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ελάχιστοι προχώρησαν στην αμφισβήτησή του, και συγκεκριμένα τέτοια πρόθεση δήλωσαν 4.357 φυσικά πρόσωπα από τα 401.072 (ποσοστό 1,08%) που εκκαθαρίζονται βάσει άρθρου 28Α, σε σύνολο 712.649 επιτηδευματιών (ποσοστό 0,61%).

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν δύο κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων. Η πρώτη αφορά εκείνους που νοσηλεύτηκαν, υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία, επλήγησαν από φυσικές καταστροφές κ.λπ. και δεν κατάφεραν να καλύψουν το ελάχιστο τεκμήριο, και η δεύτερη αφορά τους επαγγελματίες που θεωρούν πως η δουλειά τους δεν πήγε καλά το περυσινό έτος και αποδέχονται τον έλεγχο της Εφορίας σε βάθος πενταετίας για να εξαιρεθούν από το τεκμαρτό εισόδημα. Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία, μέσω της ειδικής εφαρμογής έχουν γίνει 366 υποβολές για την αμφισβήτηση για αντικειμενικούς λόγους και 263 υποβολές για την αμφισβήτηση με αίτημα διενέργειας ελέγχου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα