Τον Ιούλιο έφτασε σε ιστορικό υψηλό μηνιαίων εισαγωγών, 3,69 TWh, ενώ το πρώτο επτάμηνο του έτους ξεπέρασε το 55%, με μερίδιο 56,9%!
Εξαρτημένη περισσότερο από ποτέ από το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού εμφανίζεται η Ελλάδα τον Ιούλιο, με ιστορικό υψηλό μηνιαίων εισαγωγών (3,69 TWh). Αυτό αναφέρει έκθεση του Green Tank, επισημαίνοντας ότι οι εισαγωγές ήταν σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τον Ιούλιο του 2023, με αποτέλεσμα το μηνιαίο μερίδιο των εισαγωγών από τον TurkStream να φθάνει σχεδόν το 60% (59%).
Μπορεί ο διακηρυγμένος στόχος της Ελλάδας και της Ε.Ε. να είναι η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, η μεγάλη διαφορά όμως στην τιμή του έναντι του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG έχει οδηγήσει στην επιλογή της αύξησης των εισαγωγών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, που ανέλυσε το Green Tank, το πρώτο επτάμηνο του έτους το ρωσικό αέριο ξεπέρασε το 55% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα, με μερίδιο τουλάχιστον 56,9%. Το υψηλό αυτό μερίδιο οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού, καθώς οι εισαγωγές ρωσικού LNG ήταν μειωμένες τους πρώτους δύο μήνες του 2024 και μηδενικές για τους υπόλοιπους μήνες (Μάρτιος – Ιούνιος).
Κατά την περίοδο Ιουνίου 2023 – Ιουλίου 2024 οι συνολικές εισαγωγές ρωσικού αερίου ήταν τουλάχιστον 40,52 TWh, δηλαδή 75,3% περισσότερες από την αντίστοιχη περίοδο πριν και κατά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (23,1 TWh μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουλίου 2022). Παρατηρείται, λοιπόν, πως οι εισαγωγές ρωσικού αερίου όχι απλώς αυξήθηκαν, αλλά ξεπέρασαν και τα επίπεδα της ενεργειακής κρίσης. H ενεργειακή κρίση, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο, είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου από τον TurkStream ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Αυτό αποτυπώθηκε και στη μείωση του ρωσικού αερίου από τον αγωγό κατά 86,2% την περίοδο του υποχρεωτικού στόχου μείωσης (Αύγουστος 2022 – Μάρτιος 2023), σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Για πρώτη φορά ρωσικό αέριο με τη μορφή LNG εισήχθη στη χώρα τον Οκτώβριο του 2022, λίγους μήνες, δηλαδή, μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέχρι και τα μισά του 2023 πρώτη πηγή εισαγωγών στη χώρα ήταν το LNG (εξαιρουμένου του ρωσικού LNG) από την πύλη της Αγίας Τριάδας. Ο Ιούνιος του 2023 ήταν ο πρώτος μήνας που το ρωσικό αέριο (από αγωγό και LNG) έγινε η πρώτη πηγή εισαγωγών με μερίδιο 46%, ενώ δεύτερη ήταν το LNG από όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην της Ρωσίας (μερίδιο 37%). Μάλιστα, αυτή η τάση συνεχίστηκε για όλους τους υπόλοιπους μήνες του 2023 μέχρι και τον Μάιο 2024. Φθάσαμε, λοιπόν, στο σημείο το πρώτο επτάμηνο του έτους το ρωσικό αέριο να ξεπεράσει το 55% των συνολικών εισαγωγών αερίου στη χώρα.