Νέα υπερκέρδη των τραπεζών από τόκους, προμήθειες

Οι εξαμηνιαίοι ισολογισμοί των τεσσάρων συστημικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δείχνουν ότι εκτοξεύτηκαν τα έσοδα από τα πανάκριβα σε σχέση με την Ε.Ε. επιτόκια

Τεράστια έσοδα κατέγραψαν οι τράπεζες από τους ληστρικούς τόκους που επιβάλλουν στους δανειολήπτες αλλά και από τις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν σχεδόν σε κάθε είδους συναλλαγή. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πώς οι συστημικές τράπεζες κατέγραψαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 νέα υπερκέρδη-ρεκόρ, που ξεπερνούν τα 2,2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε σχεδόν 4,198 δισ. ευρώ, καθώς συνεχίζουν και δίνουν πανάκριβα επιτόκια σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ τα έσοδα από προμήθειες (χρηματοδοτήσεις, μεταφορές χρημάτων, κάρτες, εισαγωγές/εξαγωγές, εμβάσματα, επιταγές κ.τ.λ.) προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Το πλέον εξοργιστικό για τους πολίτες είναι ότι η τράπεζες διαφημίζουν τη μείωση των προμηθειών (που αφορούν, όμως, την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας) και την ίδια ώρα ανακοινώνουν πως καταγράφουν νέα υπερέσοδα.

Η λίστα με τις χρεώσεις των τραπεζών δεν έχουν τέλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

• ετήσια συνδρομή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας έως 6 ευρώ,

• για να πληρωθούν ΕΦΚΑ, ρεύμα και νερό οι τράπεζες χρεώνουν κάθε φορά από 0,30 ευρώ έως 0,60 ευρώ,

• για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης το κόστος κυμαίνεται από 1 ευρώ έως 5 ευρώ, για ανανέωση κάρτας που λήγει, ο κάτοχος θα πρέπει να πληρώσει 5-6 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα.

• ένας δανειολήπτης για να αλλάξει το πρόγραμμα ή τη διάρκεια αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου καλείται να καταβάλει από 50 ευρώ έως 250 ευρώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω κάρτας, με τις προμήθειες να επιβαρύνουν τους εμπόρους. Η μέση προμήθεια για τη χρήση POS κυμαίνεται μεταξύ 0,45% και 2%, ανάλογα με την τράπεζα και το προφίλ του πελάτη, ενώ πλέον χρεώνεται και η (υποχρεωτική) κατοχή του συστήματος IRIS για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με τους πολίτες.

Το κράτος τούς έχει υποχρεώσει να δηλώνουν επαγγελματικό λογαριασμό και κάθε φορά που δέχονται χρήματα στον λογαριασμό τους οι επαγγελματίες βλέπουν χρεώσεις 2-5 ευρώ. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκύπτει πως από τα έσοδα των 884,1 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο τρίμηνο, φέτος κατάφεραν να τα εκτοξεύσουν πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μια αύξηση που ξεπερνά το 14,2%!

Αναλυτικά:

• Η Τράπεζα Πειραιώς αύξησε τα καθαρά έσοδα προμηθειών στα 325 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2024. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 είχε καταγράψει έσοδα από προμήθειες 195 εκατ., το 2022 έφτασαν τα 227 εκατ. και το 2023 τα 263 εκατ. ευρώ.

• Για τη Eurobank, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 4,7% και ανήλθαν σε 283 εκατ. ευρώ, από 270 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2023, το 2022 είχαν αγγίξει τα 246 εκατ. ευρώ και το 2021 τα 209 εκατ. ευρώ.

• Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά 15,17% σε σχέση με πέρυσι και αυτά διαμορφώθηκαν στα 205 εκατ. ευρώ. Το 2022 τα έσοδα είχαν διαμορφωθεί στα 170 εκατ. ευρώ και το 2021 στα 138 εκατ. ευρώ.

• H Alpha Bank ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από προμήθειες 196,9 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,7%, από τα 173,1 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023. Το 2022 τα έσοδα είχαν αγγίξει τα 204,3 εκατ. ευρώ και το 2021 τα 187,6 εκατ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα