Ρεύμα: Ανεξέλεγκτο το ράλι τιμών

Η πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία Σκυλακάκη με τα χρωματιστά τιμολόγια, που θα έλυνε το πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία επικοινωνιακή φούσκα

Επί σειρά μηνών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες της χώρας ότι η πολυδιαφημισμένη πρωτοβουλία του για τα χρωματιστά τιμολόγια είναι η λύση για το τεράστιο πρόβλημα με τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος. Ωστόσο, ελάχιστους μήνες μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου πλαισίου, αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο για τα νοικοκυριά ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία επικοινωνιακή φούσκα που έσκασε, ενώ σε ανάλογα απελπιστική κατάσταση είναι και οι βιομηχανικοί καταναλωτές που, μάλιστα, δεν μασάνε τα λόγια τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σε εξέλιξη άλλο ένα ανεξέλεγκτο ράλι ανόδου των τιμών στη χονδρική τιμή του ρεύματος, που ήδη αποτυπώθηκε και στους λογαριασμούς των δύο πρόσφατων μηνών, καθώς τον Ιούνιο η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 45% και τον Ιούλιο κατά 9%. Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων αυξήσεων, η κυβέρνηση προανήγγειλε πως θα επιδοτήσει τα τιμολόγια του Αυγούστου, αφού όμως πρώτα οι πάροχοι ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, εξαιτίας της προβληματικής διάρθρωσης της ελληνικής αγοράς ενέργειας, η χονδρική ημερήσια τιμή τις τελευταίες ημέρες εκτοξεύθηκε έως τα 219,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν ο μέσος όρος από την αρχή του έτους ήταν σχεδόν υποτριπλάσιος, στα 85 ευρώ. Επιπλέον, εντός του 24ώρου και εξαιτίας του γεγονότος πως οι τιμές επηρεάζονται και από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η τιμή έφτασε για κάποιες ώρες έως και τα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα!

Αντί να προβεί σε ριζικές αλλαγές του πλαισίου, η κυβέρνηση έριξε το φταίξιμο ήδη από την περασμένη εβδομάδα σε εξωγενείς παράγοντες. Ετσι, το ράλι των τιμών βαφτίστηκε «εισαγόμενο» και τα φίλια μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ευθύνεται η έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, για να προσθέσουν πως δεν υπάρχει αισχροκέρδεια των Ελλήνων παραγωγών, από τους οποίους ωστόσο θα ζητηθεί μέρος των υπερκερδών που… δεν έχουν.

Σε αυτή τη συγκυρία ήρθαν να προστεθούν οι σοβαρότατες καταγγελίες του προέδρου της ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) Αντώνη Κοντολέοντα, που είπε πως αφενός μεν οι συμβουλές της κυβέρνησης τους… έκαψαν, αφετέρου δε κάποιοι θησαυρίζουν σε βάρος τους.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με φ/β για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό, καθώς με τη δύση του ηλίου τα φ/β δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση.

Κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις, και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας. Οι βιομηχανίες της χώρας αδυνατούν να μετακυλίσουν αυτό το κόστος. Καλούμε τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης αποζημίωσης των βιομηχανιών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα