Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» από την ΑΑΔΕ

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα φοροδιαφυγής με 287 επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα

Μπροστά σε μια απίστευτη υπόθεση φοροδιαφυγής βρέθηκαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Υστερα από έρευνα μηνών αποκαλύφθηκε τεράστιο κύκλωμα 287 επιχειρήσεων κινεζικών συμφερόντων, που δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας και διαβίβαζαν στη Φορολογική Διοίκηση αποδείξεις στο ένα δέκατο της πραγματικής αξίας τους. Στο καλά οργανωμένο κύκλωμα φοροδιαφυγής συμμετείχαν Eλληνες και Κινέζοι επιχειρηματίες, εταιρίες προμήθειας ταμειακών μηχανών, ειδικών μηχανισμών και λογισμικού, λογιστές και τεχνικοί.

Κωδική ονομασία

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη μεγάλη αυτή επιχείρηση την κωδική ονομασία «Χάρτινος Δράκος». Μέσω ανώνυμων καταγγελιών στη σχετική πλατφόρμα και στην εφαρμογή appodixi εντοπίστηκαν επιχειρήσεις στην Κομοτηνή, στη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη οι οποίες εξέδιδαν αποδείξεις με μη αναγνώσιμο QR code. Από την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκαν τα εξής: Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις διαβίβαζαν στην ΑΑΔΕ ποσά μειωμένα κατά 90% σε σχέση με την πραγματική αξία των αποδείξεων, μέσω της μεταφοράς της υποδιαστολής κατά ένα δεκαδικό ψηφίο.

Τόσο αυτές οι επιχειρήσεις όσο και άλλες 285 είναι κινεζικών συμφερόντων και είχαν προμηθευτεί μηχανισμούς και λογισμικό από τους ίδιους προμηθευτές. Οι δύο επιχειρήσεις έχουν διαχειριστές Κινέζους, κατοίκους Σλοβακίας, κοινό εκπρόσωπο, Ελληνα με ιστορικό συμμετοχής σε εταιρίες με ύποπτη φορολογική συμπεριφορά, αλλά και κοινό λογιστή με τους προμηθευτές τους. Ολες οι επιχειρήσεις έχουν έως και 16 υποκαταστήματα ανά ΑΦΜ. Ολες οι επιχειρήσεις είχαν εκδώσει μέσα σε 27 ημέρες 220.000 αποδείξεις, συνολικής δηλωθείσης αξίας άνω των 3.000.000 ευρώ.

Οταν η πληρωμή είναι σε μετρητά, επιλέγεται στον μηχανισμό αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται μειωμένη έως και 90% Οταν η πληρωμή είναι με κάρτα, επιλέγεται αυτός ο τρόπος πληρωμής και η αξία διαβιβάζεται στο πλήρες ποσό. «Ανεξαρτήτως μεγέθους, ανεξαρτήτως περιπλοκότητας, ανεξαρτήτως “ευρηματικότητας” αυτών που σχεδιάζουν, όλων αυτών που στο τέλος της ημέρας διαπράττουν φοροδιαφυγή, ο “Χάρτινος Δράκος” τους έχει μικρές πιθανότητες και ελάχιστο διάστημα επιβίωσης» σημείωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την αποκάλυψη του κυκλώματος.

Η επιχείρηση έγινε ταυτόχρονα σε 11 σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπως Καλλιθέα, Π. Φάληρο, Πατήσια, Πόρτο Ράφτη, Κομοτηνή, Κω, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Λάρισα και Κόρινθο. Υπό την επίβλεψη εισαγγελικών λειτουργών, οι ελεγκτές προχώρησαν σε επιτόπιους ελέγχους στις έδρες των επιχειρήσεων αλλά και σε εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων παριστάνοντας τους πελάτες.

Συνολικά κατασχέθηκαν:

• Αντίγραφα περιεχομένων server

• Αρχεία βάσεων δεδομένων

• Σκληροί δίσκοι

• USB

• Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

• Φορολογικοί μηχανισμοί

• Εκτυπωτές

Τρεις ημέρες μετά την επιχείρηση ο εκ των βασικών υπόπτων μοναδικός εταίρος/διαχειριστής της εταιρίας μηχανογράφησης (Κινέζος κάτοικος Σλοβακίας) ομολόγησε, με επιστολή του, ότι έπειτα από τη λήψη χρηματικού ποσού επενέβη στη λειτουργία των φορολογικών λογισμικών – μηχανημάτων, μεταβάλλοντας κατάλληλα τα δεδομένα αναφοράς και αποκρύπτοντας πραγματικά στοιχεία!

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα