Οι επιδοτήσεις για τα πράσινα και τα κίτρινα τιμολόγια

Αφορά τους λογαριασμούς του Αυγούστου για καταναλώσεις μέχρι 500 Kwh σε όλα τα νοικοκυριά

Οριζόντια επιδότηση για καταναλώσεις μέχρι 500 Kwh σε όλα τα νοικοκυριά με κυμαινόμενα τιμολόγια (πράσινα και κίτρινα) θα χορηγήσει η κυβέρνηση για τον μήνα Αύγουστο. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κυμανθούν οι τιμές χονδρικής και λιανικής, όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνοντας τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η τιμή των 14-15 λεπτών θα είναι το όριο πάνω από το οποίο η κυβέρνηση θα επιδοτεί τα τιμολόγια. Οι ανακοινώσεις για την ακριβή περίμετρο των δικαιούχων και το τελικό ποσό της επιδότησης σε ευρώ/MWh θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του πράσινου τιμολογίου τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

Το δεύτερο μέτρο αφορά την έκτακτη εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο. Θα έχει ισχύ από την 1η Ιουλίου, θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο ηλεκτροπαραγωγό και θα είναι υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Το ακριβές ποσό της ειδικής εισφοράς ανά θερμική μεγαβατώρα θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες παράλληλα με τη νομοθέτησή της. Η ειδική εισφορά που αναλογεί σε κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα υπολογίζεται από τον διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Ανώνυμη Εταιρεία. Πρωταρχικός σκοπός θέσπισης της ειδικής εισφοράς είναι η προσωρινή υποστήριξη των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του έκτακτου υψηλού ενεργειακού κόστους.

Ως τρίτη παρέμβαση ανακοινώθηκε η δημιουργία μηχανισμού παρέμβασης για στρεβλώσεις που έρχονται και ξανάρχονται στην αγορά ενέργειας. Πρόκειται, στην ουσία, για τον μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να λάβουν επιδότηση, καθώς θα χρειαζόταν έγκριση της Κομισιόν, αφού θα επρόκειτο για κρατική ενίσχυση. Αποφασίστηκε όμως να καλυφθεί το σύνολο των υποχρεώσεων για τις εκκαθαρίσεις του αναδρομικού ΕΤΜΕΑΡ, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τις συγκεκριμένες οφειλές που προέκυψαν για παρελθούσες χρήσεις και οι οποίες εκτιμώνται σε 138.000.000 ευρώ. «Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια που θα είναι προς όφελος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Χονδρική

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου εξήγησε πως τα μέτρα έχουν ως στόχο την ανάσχεση του προσωρινού κύματος ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια. «Είναι γεγονός ότι με την τιμή χονδρικής στη χώρα μας τις πρώτες 17 ημέρες του Ιουλίου να βρίσκεται στα 136,6 €/Mwh, ήδη αυξημένη κατά 38% σε σχέση με τον Ιούνιο, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας του Αυγούστου αναμένεται να αυξηθούν, προκαλώντας πίεση στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως και λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τον επόμενο μήνα» σημείωσε η κυρία Σδούκου.

Επικριτικά υποδέχτηκαν τα κυβερνητικά μέτρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Αυτό που παραδέχτηκαν είναι πως δεν μπορούν να προγραμματίσουν τίποτα με σοβαρό τρόπο, πως ανακαλύπτουν διαρκώς νέες εισαγόμενες κρίσεις και κατόπιν αυτοσχεδιάζουν εξαγγέλλοντας επιδοτήσεις, των οποίων το ύψος θα ανακοινώσουν… προσεχώς» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Από την πλευρά του, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για ακόμα μία επικοινωνιακού τύπου συνέντευξη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν θέλει να πειράξει την ολιγαρχία της ενέργειας.

Στη δική του ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει πως τα δοκιμασμένα ημίμετρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απλά κόβουν ένα μικρό μέρος της τεράστιας κερδοφορίας των εταιριών για να επιδοτήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα τους λογαριασμούς, ενώ οι τιμές είχαν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ήδη πριν από την τωρινή εκτίναξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα