«Λάθος» επιδοτήσεις σε 150.000 επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση ζητά πίσω την έκπτωση για το ειδικό τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων που η ίδια θέσπισε!

Προτού ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από την αιφνίδια υποχρέωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν επιδοτήσεις που έλαβαν για το ρεύμα, έσκασε ακόμα μία βόμβα, αναδεικνύοντας την τεράστια προχειρότητα των κυβερνητικών παρεμβάσεων.

Εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά και αγροτικοί συνεταιρισμοί καλούνται να γυρίσουν πίσω περισσότερα από 130.000.000 ευρώ που είχαν λάβει ως μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) χωρίς να τα δικαιούνται. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση έκανε τα στραβά μάτια, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος και να μη βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ζητήσει αναδρομικά την επιστροφή αυτών των χρημάτων.

Το θέμα αποκαλύπτει επιστολή της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορά την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019-2020, όπου αποκαλύπτεται εκ των υστέρων ότι για μια σειρά από κλάδους επιχειρήσεων είχε χρεωθεί λανθασμένα μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Οπως αναφέρει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ, ο αναδρομικός έστω καταλογισμός της ορθής χρέωσης ΕΤΜΕΑΡ σε καταναλωτές οι οποίοι δεν δικαιούντο μειωμένης χρέωσης όχι μόνο για τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για το 2021, για το οποίο έχει γίνει εκκαθάριση εδώ και πολλούς μήνες, είναι αναγκαία και αναπόφευκτη, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση της εγκριτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οι νέες κατευθυντήριες περιορίζουν την εφαρμογή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπουν πλέον την επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών, δυνατότητας που παρείχε η προηγούμενη εγκριτική και της οποίας δυστυχώς έγινε μεγάλη κατάχρηση τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΛΑΠΕ να εμφανίζει έλλειμμα» αναφέρει η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αυτοί που θα κληθούν να επιστρέψουν τα 130.000.000 ευρώ είναι σούπερ μάρκετ, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, όπως ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρίες συντήρησης τροφίμων, βιομηχανίες γάλακτος και αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιχειρήσεων ξεπερνά τις 150.000, με πολλές από αυτές να πρέπει ξαφνικά να γυρίσουν πίσω δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Οι προμηθευτές θα ενημερώσουν όσες εταιρίες-πελάτες τους φαίνονται αυτή τη στιγμή να πρέπει να επιστρέψουν ποσά για τη χρέωση με μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, αν και δεν το δικαιούντο. Προκειμένου να διευκολυνθεί η καταβολή των χρημάτων το ΥΠΕΝ ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την πληρωμή τον ποσών σε έως και 60 δόσεις.

Έκτακτη σύσκεψη

Στο μεταξύ, το υπουργείο φαίνεται ότι εξετάζει την επαναφορά του νόμου για τη φορολογία των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι καταγγελίες από επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αιφνίδια χρέωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου 2022-2023, εξαιτίας διαφοράς της κρατικής επιδότησης. Χρεώσεις που, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, κυμαίνονται από κάποιες εκατοντάδες ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 3.000.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καταβολή των επιδοτήσεων συνολικού ύψους 800.000.000 ευρώ χωρίς να έχει πάρει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες και την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το ποσό κάλυψαν οι προμηθευτές ενέργειας με ίδια κεφάλαια. Η απαίτηση για επανυπολογισμό των κρατικών ενισχύσεων που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο 2022-2023 (την περίοδο δηλαδή της ενεργειακής κρίσης) ήταν γνωστή από τον Δεκέμβριο του 2023, η σχετική υπουργική απόφαση όμως, που δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, υπεγράφη μόλις μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Οι επιχειρήσεις ζητούν από την Πολιτεία να αναλάβει το κόστος, τονίζοντας ότι η επιστροφή αυτών των χρημάτων στους παρόχους συνιστά ξαφνική επιβάρυνση των μικρομεσαίων σε εποχή καθίζησης του τζίρου, την ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν τις νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα αυξημένα έξοδα της διασύνδεσης των POS.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα